Michal Kwiatkowski begon sterk aan het nieuwe seizoen en boekte enkele mooie zeges, maar in de belangrijkste voorjaarskoersen liep het mis. "Ik moet de knop omdraaien, op naar het volgende doel", klinkt het resoluut. Dat bewees hij intussen al in de Dauphiné.

Michal Kwiatkowski voorstellen hoeft eigenlijk niet meer. De Pool fietste al een prachtige erelijst bij elkaar en imponeerde vorig jaar in de Tour de France als meesterknecht van de ongenaakbare Chris Froome, die zijn vierde eindzege boekte. Zeges in de Amstel Gold Race, Milaan-Sanremo, E3 Harelbeke, Strade Bianche (2x), de Clasica San Sebastian en het wereldkampioenschap van 2014 in Ponferrada bewijzen dat het etiket 'allrounder' hem als gegoten zit. Kwiato is een renner die zowat alles lijkt te kunnen: tijdrijden, over kasseien hobbelen, klauteren op korte en lange hellingen: you name it, Kwiatkowski does it. Toch troffen we eind april in het Van Der Valk Hotel in Maastricht geen vrolijke Poolse jongen aan. Kwiatkowsi droomde van succes in de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl of Luik-Bastenaken-Luik, maar de vorm was niet wat ze zou moeten zijn, en dus "zou mijn humeur veel beter kunnen zijn vandaag", verontschuldigde hij zich alvast voor de start van het interview.

Michal, je toonde je ambitieus voor de start van de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race, maar helaas: we zagen daar niet de beste Kwiatkowski aan het werk.
"Ik had inderdaad meer verwacht van die wedstrijden. Akkoord, ik weet dat ik een atypische voorbereiding kende in de aanloop naar de Ronde omdat ik na Milaan-Sanremo geen enkele Vlaamse voorjaarskoers heb gereden, maar ik wilde er wel graag een rol van betekenis spelen en had er ook hard voor getraind."

Misschien kampte je in de Ronde nog met de naweeën van die harde trainingen, want je grote doel was toch Luik-Bastenaken-Luik?
"Neen, ik denk niet dat die trainingsarbeid me parten speelde in de Ronde zelf. Ook daarna liep het stroef. In de Amstel wilde ik evenzeer meespelen in de finale en knokken voor de zege, maar dat lukte me jammer genoeg niet. Ik maakte er geen tactisch fouten of zo, ik had gewoon niet de benen om voor de overwinning te strijden. Ik ben ontgoocheld met die resultaten, maar dat hoort ook bij koers. Soms zet je niet de prestatie neer die je in gedachten had."

Je begon nochtans zeer sterk aan het seizoen, met overwinningen in Portugal en Tirreno-Adriatico.
"Dat is waar, ik won die koersen, maar dat waren mijn grote doelen niet. Ik weet niet hoe het komt dat ik die topvorm niet te pakken had op de belangrijke momenten in het klassieke voorjaar. Vorig jaar reed ik hele mooie resultaten bij elkaar, en ik wil mezelf altijd verbeteren. Ik heb hard gewerkt in de winter, maar helaas had ik de voorbije weken nooit het gevoel dat ik 'danste op de pedalen'. Ik was goed, maar niet briljant, en dat heb je nodig om koersen te winnen."

Lees het volledige interview in het juninummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het juninummer van cycling.be magazine ligt in de winkel, met op de cover Mark Cavendish die jaagt op het zegerecord van Eddy Merckx in de Tour. Verder: Michal Kwiatkowski, de chocolatier in Jasper Stuyven, het Belgisch kampioenschap volgens Van Avermaet en Gilbert én een parcoursverkenning van dat BK in Binche, Fietsen Met Dylan Teuns, Sofie De Vuyst die terugvocht na een zwaar ongeval, vooruitblik op de Giro Rosa, Mikel Landa, revelatie Remco Evenepoel, ... De actieve wielerfanaat heeft even veel keuze in dit magazine, met de zin en onzin van preventieve hartscreenings, de grote fietsbrillentest, fietsen in Zwitserland, het verhaal van Ludo Dierckxsens in de Mallorca 312, Gran Fondo Il Lombardia, fietsvragen beantwoord over conditie onderhouden op reis en het nut van crossfit, fietstests van de Specialized Stumpjumper en Smets Aero, en veel meer.