Tiesj Benoot verbaasde de wielerwereld met zijn epische zege in de Strade Bianche en kleurde ook de rest van het voorjaar. De jonge Gentenaar maakte voor ons een balans op: "Ik ben van de Strade tot en met de Brabantse Pijl niet buiten de top 8 gevallen. Niet veel renners kunnen dat zeggen."

Tot 3 maart van dit jaar grossierde Tiesj Benoot in ereplaatsen. Sinds zijn epische zege in de Strade Bianche is hij plots een 'winnaar' - althans voor de buitenwereld. De 24-jarige Gentenaar en zijn entourage houden de voetjes op de grond en zien de indrukwekkende vertoning in de Italiaanse grindklassieker eerder als een gevolg van de progressie die hij gestaag blijft boeken. "Al had ik niet verwacht dat ik nu al in staat zou zijn om zo'n zware wedstrijd te winnen, zeker niet op zo'n manier", aldus een nuchtere, maar zelfzekere Benoot.

Los van je zege in de Strade Bianche: in welk opzicht verschilde dit voorjaar van vorig voorjaar, toen je toch ook enkele top 10-plaatsen liet noteren?
"De naakte resultaten waren vergelijkbaar, maar het grote verschil is dat ik de voorbije weken veel meer mijn stempel heb kunnen drukken op het wedstrijdverloop. Na mijn achtste plek in de Ronde van Vlaanderen liet mijn trainer weten dat het veruit mijn beste Ronde was tot nog toe, terwijl ik eerder wel al eens vijfde geworden was. Toen hing ik echter aan het staartje te bengelen op de Oude Kwaremont, terwijl ik nu zelf de forcing voerde en de rest pijn kon doen. Ik heb tot nog toe elk jaar het gevoel gehad dat ik progressie boekte, maar dit jaar kon ik het goede gevoel ook omzetten in resultaten. Bovendien zorgde het mentale voordeel van de zege in de Strade Bianche wel voor een zekere innerlijke rust. Het effect daarvan is toch niet te onderschatten. Zo krijg je bijvoorbeeld veel minder vervelende vragen van journalisten (lacht)."

Niet enkel in de Strade Bianche en de Vlaamse koersen, maar ook Tirreno-Adriatico kwam je sterk voor de dag. Neem de ploegentijdrit weg en je wordt daar tweede ...
"Qua fysieke prestatie schat ik die vierde plek in Tirreno-Adriatico misschien nog iets hoger in dan de Strade Bianche. Het is een bevestiging van wat ik in het verleden al heb laten zien in de Dauphiné en de Tour. Ik vermoedde voordien al wel dat het met een dergelijke voorbereiding mogelijk was om top 10 te rijden. Ook de weersomstandigheden speelden in mijn voordeel."

Lees het volledige interview in het meinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.