Om ons te overtuigen dat Zwitserland het fietsparadijs bij uitstek is, met de beste wegkwaliteit over uitdagende Alpenpassen met adembenemende uitzichten, kwam Fabian Cancellara naar Gent. 'Ride the Alps', verkeersvrije fietsevenementen over Alpenpassen, was maar één van de attracties.

Fabian Cancellara begon tijdens de voorstelling van Fietsparadijs Zwitserland met het verhaal van zijn leven na de koers: "Ik volg nog steeds mijn ex-collega's die zweten en afzien terwijl ik thuis kijk naar de koers. Zeker dit jaar voelde het goed om te kijken, want je had veel uitdagers, ook Belgische. Ik volgde het desnoods op mijn telefoon, zeker koersen als E3 Harelbeke, de Ronde en Roubaix. Dat is normaal, want je deelt toch veel mooie dagen en emoties, maar het is niet dat ik nu zit te wenen. Ik heb mijn carrière mooi afgesloten in Rio."

"Niki Terpstra stak er voor mij bovenuit in de Vlaamse koersen. De manier waarop hij won vooral. Ook zijn team was indrukwekkend - ze wonnen zelfs in de Waalse Pijl en Luik. De Belgen maakten vaak kans, maar konden het niet afmaken. Ik zat ook vaak in zo'n situatie, waarbij ik met drie of vier Belgen naar de meet reed en toch won. Kijken ze teveel naar elkaar, waardoor de buitenlander vaak wint? Uiteraard heeft geluk er ook mee te maken."

ZOEK TIJD OM TE FIETSEN

"Tegenwoordig moet ik vooral zoeken naar tijd om te kunnen fietsen. Ik heb het bedrijf gestart, we zitten daar nu met drie mensen. We hebben Chasing Cancellara bedacht omdat ik veel aanvragen kreeg uit alle hoeken, maar ik wou niet meer overal naartoe reizen - daarvoor was ik niet gestopt met koersen. Mensen willen iets anders doen dan gewoon een granfondo. Ik daag mezelf uit in die events en de deelnemers dagen mij en zichzelf uit. De tweewieler heeft nog zoveel kansen om te ontwikkelen buiten de competitiesport. Ik leef nu een normaal leven en moet echt zoeken om tijd te vinden in mijn agenda om te sporten. Je moet die momenten echt vastleggen, maar het belangrijkste is dat je de motivatie hebt om door te zetten. Daarom geef ik me volledig in de Chasing Cancellara-events en in het triatlon. Vaak zitten mensen zich thuis te vervelen, maar dan denk ik: ga toch minstens eens wandelen. Drie keer bewegen per week maakt al een groot verschil. Als ik één of anderhalf uur fiets, voel ik me ook meteen beter. Ik doe voort uit passie voor het fietsen. In Bern, waar ik woon, heb ik bovendien zoveel opties: ik kan klimmen, op het vlakke rijden, zelfs op kasseien, maar die vermijd ik liever - ik heb er al genoeg over gefietst."

"De vrijheid van het fietsen is exact wat ik nodig heb. Als ik gewoon thuis zit, maak ik anders mijn familie toch maar kwaad - je weet hoe mannen zijn. Net zaterdag reed ik mijn 'recordafstand' van het jaar: 90 km in zo'n drie uur aan het meer van Thün. Ik fietste, keek rond en maakte foto's alsof het mijn allereerste keer was dat ik er kwam, terwijl ik er al honderden keren ben geweest. Je bent dan net als een kind dat cadeaus krijgt: je wordt het nooit beu. Als renner kun je niet zo genieten van je ritten, maar nu doe ik dat veel meer."

VERKEERSVRIJ GENIETEN VAN ZWITSERSE COLS

"Het bedrijf starten was een sprong in het diepe, maar ik heb nog veel mooie ideeën die we proberen uit te werken. Eén ervan was de samenwerking met Zwitserland en Ride the Alps, niet alleen om te tonen hoe mooi het land is, maar ook hoe mooi het is om er te fietsen. Dat kan dankzij deze events op volledig afgesloten wegen, zoals Chasing Cancellara in Andermatt met de Oberallpas (24 juni - 32 km) en in Villars-sur-Ollon (1 juli - 89,6 km), die allebei deel uitmaken van Ride the Alps. Die laatste is wat lastiger door de drie cols, Col des Mosses, Col du Pillon en Col de la Croix, maar het blijft een evenement dat deuren opent en toegankelijk is voor iedereen. De mensen kunnen me kloppen en krijgen daar dan zelfs een diploma van. Ik wil de mensen echte ervaringen brengen die anders zijn dat wat al bestaat. Je hebt de schitterende omgeving en de emotie van het fietsen. Ik ben er vanaf de eerste tot de laatste minuut. Je krijgt er de uitdaging bij, maar het blijft toegankelijk voor iedereen, want de wegen blijven afgesloten voor de eerste en de laatste. Er komen zo'n 50 motards alles in goede banen leiden en natuurlijk krijg je de gebruikelijke extra's, zoals een medaille, pasta party, goodie bag..."

Yves Luetolf (rechts op foto), directeur Zwitserland Toerisme, is eveneens enthousiast over de mogelijkheden van de verkeersvrije fietsdagen die plaatsvinden onder de noemer Ride the Alps: "De job van Zwitserland Toerisme is niet alleen om marketingverhalen te vertellen, maar ook om producten te ontwikkelen. We hebben mooie cols, maar die zijn nog onontdekt en dus willen we ze beter openstellen voor fietsers. Het is een gezonde en groeiende markt die we graag welkom heten."

Fabian Cancellara springt in: "De cols in Frankrijk zijn inderdaad veel bekender door de Tour en de Giro, maar de wegen zijn gewoonweg mooier en gladder in Zwitserland. Mijn favoriete col is de Tremola (de alternatieve weg over de Gotthardpas, red.) met zijn mooie klinkertjes. Ik ben een trotse Zwitser en geniet van de levenskwaliteit. Toen ik nog koerste, genoot ik ervan om er thuis op uit te trekken. Zwitserland heeft zoveel verschillende wegen. De foto's die we hier laten zien, zijn echt. Zo mooi is het er werkelijk. De schoonheid die Zwitserland toont met zo'n project biedt een enorm potentieel."

DIVERS IN LANDSCHAP EN LEKKERNIJEN

Luetolf prijst eveneens de rijke variatie van de verschillende regio's aan: "Je hebt Vaud, Italiaans Zwitserland, het Duits sprekende deel, ... Dat zie je terug in het culinaire: je kunt gaan van een raclette in Wallis naar een risotto in Ticino, tot een rijke vleesschotel." Wij krijgen meteen honger in een Zwitserse fietsvakantie...

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het maartnummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel, met daarin Peter Sagan, Tiesj Benoot, Patrick Lefevere, Laurens ten Dam, Ruben Van Gucht op Monumentenjacht bij Andrei Tchmil, een vooruitblik op de vernieuwde AG Driedaagse Brugge-De Panne, een analyse van het vrouwenwielrennen door Lieselot Decroix, ... De actieve fietsliefhebber kan zich klaarstomen voor de Ronde van Vlaanderen Cyclo dankzij onze ultieme trainingsmaand, en kan zich verlekkeren aan een vergelijking tussen de goedkoopste en duurste Specialized, de regenjassentest, Sur Place in Zuid-Tirol, een test van de Cervélo C3, Do's & Don'ts over verantwoord afvallen en het nut van de foamrol, ... En er valt ook wat te winnen: je kan gratis mee op de cycling.be Marmotta-fietstrip naar Oostenrijk, of met Johan Museeuw het mooiste uit het Ronde-parcours verkennen, of je kan meedingen naar de prachtige Canyon Endurace!