De Ronde van Vlaanderen Cyclo/We Ride Flanders is al een tijdje volzet, maar nu raakte ook meer bekend over die 16.000 deelnemers. Zo rijden de meesten ofwel de 139 ofwel de volledige 229 km, zijn er 66 nationaliteiten vertegenwoordigd en ... rijdt er één kranige tachtigjarige mee!

De 139 km, vertrekkende vanuit Oudenaarde, is de populairste afstand, met 5661 deelnemers, goed voor zo'n 35 procent van de 16.000 enthousiaste fietsers die aan de start zullen staan. Daarna volgt meteen al de langste afstand van 229 km met 5353 moedigen of ongeveer één derde van het totaal. Om die te kunnen rijden, moet je starten in Antwerpen, net als de profs.

De best vertegenwoordigde leeftijdsgroep is die van 45-49, gevolgd door 40-44 en 35-39. Maar er rijden zowaar ook zeven 75-plussers mee, waarvan zelfs één tachtigjarige. Ons respect heeft hij alvast verdiend! Zoals elk jaar wordt het een bonte bedoening dankzij de 66 nationaliteiten die vertegenwoordigd zijn. Velen daarvan zullen voor het eerst kennismaken met de Vlaamse kasseien en bergjes.

Om alles in goede banen te leiden, bewaken 389 seingevers de gevaarlijkste oversteekpunten en helpen 625 medewerkers om elke fietser de dag van zijn of haar  leven te bezorgen. Een hongerklop zou je niet mogen kunnen krijgen, want er zijn maar liefst zes bevoorradingen voorzien.

Het parcours mag er ook weer wezen. De meeste hellingen zitten in de 173 km, die er zelfs twee meer heeft (en dus evenveel als de Ronde van Vlaanderen voor profs) dan de 229 km. Ontdek hieronder alle hellingen en kasseistroken en klik op de klim in kwestie als je er meer info (inclusief Strava-segment) over wilt!

Hellingen Ronde van Vlaanderen Cyclo

a) kasseien Lippenhovestraat
b) kasseien Haaghoek
1. Leberg
2. Berendries
3. Ten Bosse
4. Muur van Geraardsbergen
5. Valkenberg
6. Eikenberg
7. Koppenberg
c) Mariaborrestraat
8. Steenbeekdries
9. Taaienberg
10. Kaperij
11. Kanarieberg
12. Kruisberg
13. Hotond
14. Karnemelkbeekstraat
15. Oude Kwaremont
16. Paterberg

Extra hellingen voor 174 en 139 km (139 vermijdt wel Ten Bosse en Muur):
1. Wolvenberg
kasseien Ruiterstraat
kasseien Kerkgate
2. Molenberg

* Alle hellingen uit de profkoers staan in het vet. Klik op de hellingen voor alle info en het Strava-segment!

 

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het decembernummer ligt nu in de winkel en brengt heel wat lekkers mee: je kan niet alleen meer dan 1300 euro aan kerstcadeaus winnen, maar we kruipen ook in het hoofd van Wout van Aert, gaan fietsen met Katie Compton, maken een verre verplaatsing van een cross in België naar Tsjechië, blikken terug met Roland Liboton en Hennie Stamsnijder, spreken met Annemarie Worst, kijken terug op het wielerjaar 2018 en overlopen de veranderingen die er aankomen in 2019. Verder: de velofiel in Saartje Vandendriessche, de eerste tubeless raceband van Continental, tips en recepten voor lekker warme wintervoeding, tests van de Look 795 Blade RS Disc en Cannondale System Six, tips om een verstuikte enkel te verzorgen en een krakend bracket te verhelpen, materiaaltests, en veel meer!