Met de Omloop van Vlaanderen stond de tweede manche van de Proximus Cycling Challenge op de fietskalender. Maar liefst 3000 sportievelingen kwamen in de schaduw van de Ghelamco Arena aan de start van deze prachtige tocht. Ook cycling.be kon niet ontbreken.

Heel wat daginschrijvingen in de Ghelamco Arena in Gent en daar had het voormiddagzonnetje uiteraard heel wat mee te maken. De lange afstand van 149 km was met 1200 deelnemers veruit de populairste. Met maar liefst 12 hellingen, 9 kasseistroken en bijna 1500 hoogtemeters bewezen jullie al vroeg in het seizoen in prima vorm te zijn!

Cycling.be had een afvaardiging uitgestuurd en die merkte inderdaad dat een groot deel van het peloton niet had stil gezeten deze winter. Het tempo lag vaak hoog en op de hellingen werd niet getreuzeld. Het eerste deel van het parcours had al een stevig deel van onze energievoorraad aangesproken. Daar had de zuiderwind veel mee te maken. Af en toe eens in het wiel kunnen zitten was een gigantisch voordeel en zorgde voor een tijdelijke adempauze.

Aangenaam aan deze Omloop van Vlaanderen is de rustige aanloopstrook die wordt gevolgd door een stevig middenstuk en een vlakke uitloopstrook. En dat middenstuk is wel degelijk de moeite met kleppers als de Ganzenberg, Leberg en Molenberg. Ons kasseimateriaal - we waren op pad met een BMC Roadmachine met 28 mm bandjes - konden we onder andere uittesten op de Paddestraat.

Door de regen van de dag ervoor was enige voorzichtigheid wel geboden op de smalle weggetjes die dan eens bedekt waren met een dun modderlaagje en dan eens met een steentjestapijt of een flinke klodder mest. In de groepjes waarin wij vertoefden zegevierde gelukkig het gezond verstand en werd op tijd gewaarschuwd voor aankomend gevaar. De seingevers op de lastige kruispunten waarborgden op die plekken de veiligheid - altijd een verademing bij deze tochten. De rugwind in het tweede deel van de omloop verdraaide ons slechte fietsgevoel van het begin naar een neiging om eens flink door te trekken, zodat we met een flink tempo tot in Gent stoven. Pas toen we terug in de auto stapten, begonnen de regenwolken zich samen te pakken: een beetje geluk met het weer maakt een fietsdag nog mooier...

De volgende afspraak van de Proximus Cycling Challenge is de Peter Van Petegem Classic op zondag 15 april.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het juninummer van cycling.be magazine ligt in de winkel, met op de cover Mark Cavendish die jaagt op het zegerecord van Eddy Merckx in de Tour. Verder: Michal Kwiatkowski, de chocolatier in Jasper Stuyven, het Belgisch kampioenschap volgens Van Avermaet en Gilbert én een parcoursverkenning van dat BK in Binche, Fietsen Met Dylan Teuns, Sofie De Vuyst die terugvocht na een zwaar ongeval, vooruitblik op de Giro Rosa, Mikel Landa, revelatie Remco Evenepoel, ... De actieve wielerfanaat heeft even veel keuze in dit magazine, met de zin en onzin van preventieve hartscreenings, de grote fietsbrillentest, fietsen in Zwitserland, het verhaal van Ludo Dierckxsens in de Mallorca 312, Gran Fondo Il Lombardia, fietsvragen beantwoord over conditie onderhouden op reis en het nut van crossfit, fietstests van de Specialized Stumpjumper en Smets Aero, en veel meer.