Met de Omloop van Vlaanderen stond de tweede manche van de Proximus Cycling Challenge op de fietskalender. Maar liefst 3000 sportievelingen kwamen in de schaduw van de Ghelamco Arena aan de start van deze prachtige tocht. Ook cycling.be kon niet ontbreken.

Heel wat daginschrijvingen in de Ghelamco Arena in Gent en daar had het voormiddagzonnetje uiteraard heel wat mee te maken. De lange afstand van 149 km was met 1200 deelnemers veruit de populairste. Met maar liefst 12 hellingen, 9 kasseistroken en bijna 1500 hoogtemeters bewezen jullie al vroeg in het seizoen in prima vorm te zijn!

Cycling.be had een afvaardiging uitgestuurd en die merkte inderdaad dat een groot deel van het peloton niet had stil gezeten deze winter. Het tempo lag vaak hoog en op de hellingen werd niet getreuzeld. Het eerste deel van het parcours had al een stevig deel van onze energievoorraad aangesproken. Daar had de zuiderwind veel mee te maken. Af en toe eens in het wiel kunnen zitten was een gigantisch voordeel en zorgde voor een tijdelijke adempauze.

Aangenaam aan deze Omloop van Vlaanderen is de rustige aanloopstrook die wordt gevolgd door een stevig middenstuk en een vlakke uitloopstrook. En dat middenstuk is wel degelijk de moeite met kleppers als de Ganzenberg, Leberg en Molenberg. Ons kasseimateriaal - we waren op pad met een BMC Roadmachine met 28 mm bandjes - konden we onder andere uittesten op de Paddestraat.

Door de regen van de dag ervoor was enige voorzichtigheid wel geboden op de smalle weggetjes die dan eens bedekt waren met een dun modderlaagje en dan eens met een steentjestapijt of een flinke klodder mest. In de groepjes waarin wij vertoefden zegevierde gelukkig het gezond verstand en werd op tijd gewaarschuwd voor aankomend gevaar. De seingevers op de lastige kruispunten waarborgden op die plekken de veiligheid - altijd een verademing bij deze tochten. De rugwind in het tweede deel van de omloop verdraaide ons slechte fietsgevoel van het begin naar een neiging om eens flink door te trekken, zodat we met een flink tempo tot in Gent stoven. Pas toen we terug in de auto stapten, begonnen de regenwolken zich samen te pakken: een beetje geluk met het weer maakt een fietsdag nog mooier...

De volgende afspraak van de Proximus Cycling Challenge is de Peter Van Petegem Classic op zondag 15 april.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het decembernummer ligt nu in de winkel en brengt heel wat lekkers mee: je kan niet alleen meer dan 1300 euro aan kerstcadeaus winnen, maar we kruipen ook in het hoofd van Wout van Aert, gaan fietsen met Katie Compton, maken een verre verplaatsing van een cross in Belgiƫ naar Tsjechiƫ, blikken terug met Roland Liboton en Hennie Stamsnijder, spreken met Annemarie Worst, kijken terug op het wielerjaar 2018 en overlopen de veranderingen die er aankomen in 2019. Verder: de velofiel in Saartje Vandendriessche, de eerste tubeless raceband van Continental, tips en recepten voor lekker warme wintervoeding, tests van de Look 795 Blade RS Disc en Cannondale System Six, tips om een verstuikte enkel te verzorgen en een krakend bracket te verhelpen, materiaaltests, en veel meer!