Heb jij er al ooit van gedroomd om een jaar lang in de nationale kampioenentrui rond te fietsen? Dankzij Zwift kun je die droom nu verwezenlijken. Je hebt nog een weekje tijd om je klaar te stomen én om te voldoen aan de strenge criteria. Want ook hier is (virtuele) doping verboden.

België en Nederland behoren tot de 15 landen waar er nationale Zwift-kampioenschappen plaatsvinden. Die landenselectie was simpel: Zwift koos de 15 naties waar het meeste gebruikers zijn. Zo viel bv. Italië naast de boot. Wie droomt van die virtuele nationale trui, moet zorgen dat hij zaterdagmorgen 24 februari klaar zit om zijn trainingstoestel tot de laatste watt uit te persen.

Om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk wordt vals gespeeld, legde Zwift enkele beperkingen op. Zo is er maar één prijs te winnen (de winnaar mag de nationale trui een jaar lang dragen op Zwift), worden gebruikers die zPower gebruiken (en dus geen Smart-trainer) al niet toegelaten. Je moet de wedstrijd rijden met hartslagband en mensen die meer dan 5 watt per kilo gemiddeld duwen, worden gediskwalificeerd door het ZADA (Zwift Anti Doping Agency), tenzij ze kunnen aantonen dat ze dat in de echte wereld ook halen.

Deelnemers moeten zich bovendien vooraf registreren op www.zwiftpower.com en aanvaarden zo het reglement van Zwiftpower. Zwift vraagt uiteraard dat je deelneemt aan het kampioenschap volgens je echte nationaliteit. Het parcours is niet meteen vlak te noemen, want mannen moeten drie rondjes en vrouwen twee rondjes afleggen van het Watopia Volcano Climb-parcours. Eén rondje is goed voor 357,2 hoogtemeters over een afstand van 22,8 kilometer. Tijdritfietsen zijn verboden, maar je mag wel gebruikmaken van power-ups.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het maartnummer van cycling.be magazine ligt in de winkel, met daarin: wereldkampioen Peter Sagan op monumentenjacht, Oliver Naesen dromend over een klassieke zege, Fernando Gaviria die niet alleen denkt aan Tourzeges maar ook aan kasseikoersen, vijf outsiders voor het voorjaar, Jolien D'hoore die verder de wereldtop wil bestormen, de vernieuwde Driedaagse Brugge-De Panne, Erwin Vervecken die ging Fietsen Met Tim Merlier, de Parijs-Nice van Frank Vandenbroucke in 1998, onze man op pad met Bauke Mollema en het Monacopeloton, de cols van Parijs-Nice, ... De actieve fietsfan leest over materiaal- en andere tips om de kasseiklassiekers te overleven, trainen voor de Ronde en Luik onder tijdsdruk, hoe je 'typisch mannelijke problemen' na het fietsen vermijdt, een dubbel kasseiweekend met Gent-Wevelgem Cyclo en Johan Museeuw Classic in Harelbeke, tests van de Look 795 Aerolight RS, Argon 18 Gallium Pro Disc, Wahoo Tickr Fit, Polar OH1, en veel meer!