Het is geen geheim dat dievenbendes er een specialiteit van hebben gemaakt om dure fietsen te ontvreemden bij fietsenwinkels. De gerechtelijke politie van Halle-Vilvoorde is erin geslaagd om zo'n bende op te rollen. Ze hadden al voor zo'n 500.000 euro aan racefietsen en MTB's gestolen.

De federale gerechtelijke politie (FGP) van Halle-Vilvoorde heeft een bende Roemeens-Moldavische dieven opgerold die gespecialiseerd was in het stelen van dure koersfietsen en mountainbikes. Vijf verdachten werden opgepakt van wie er drie onder aanhoudingsbevel werden geplaatst. De bende zou voor ongeveer 500.000 euro aan fietsen gestolen hebben. Een deel van de gestolen fietsen kon wel worden teruggevonden.

De FGP Halle-Vilvoorde voerde al sinds het eind van afgelopen zomer onderzoek naar de bende. Na een eerste diefstal in een fietsenwinkel in Kampenhout in het voorjaar van 2017 konden de speurders linken leggen naar andere diefstallen in fietsenspeciaalzaken in Beernem, Wetteren, Eghezee, Waremme, Beringen, Diest, Lebbeke, Geraardsbergen en Florennes. De verdachten stalen in de meeste gevallen eerst een lichte vrachtauto of bestelwagen om hun latere buit, dure koersfietsen en moutainbikes, te vervoeren. Een aantal van de diefstallen werd gepleegd via het dak van de fietsenwinkel.

NIEUWE FIETSEN MET MODDER BESMEURD

Op 22 december kon een aantal fietsen gerecupereerd worden die afkomstig waren van de diefstal in Florennes. De verdachten hadden de gestolen fietsen verpakt en lieten ze met een transportfirma overbrengen naar hun thuisland. De verzending kon echter getraceerd worden en de fietsen konden in beslag genomen worden. Opvallend was dat de nieuwe fietsen besmeurd waren met modder om te laten uitschijnen dat ze tweedehands waren.

Op 16 januari viel de FGP dan binnen op vier adressen in Wemmel, Laken, Jette en Koekelberg en pakte daar vijf personen op. Bij een van die huiszoekingen kon de politie ook drie dure fietsen aantreffen. De verschillende verdachten werden verhoord maar ontkennen hun betrokkenheid. Drie van hen werden woensdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter en onder aanhoudingsbevel geplaatst.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en je krijgt er de Crossgids zomaar bij. Daarin vind je een uitgebreide kalender met alle topcrossen, alle renners en een vooruitblik van Bart Wellens, aangevuld met interviews met alleskunner Mathieu van der Poel ('Winnen went nooit'), Sanne Cant ('Blij met Marianne Vos als concurrente'), Maud Kaptheijns, en Peter Van Santvliet, een masterclass crosstechniek met Erwin Vervecken, het debuutjaar van Sven Nys, de favoriete trainingsparcoursen van de profs, veldritnatie Zwitserland, … Het gewone nummer opent met kleurrijke figuur Bram Tankink, de jonge talenten die afgelopen seizoen doorbraken, de Duitse Monika die voor de Vuelta uit reed, de resultaten van de Continental-verkeersveiligheidsenquête geanalyseerd, Sur Place in het Griekse Loutraki en Spaanse Girona, Bekende Velofiel Bart Schols, fietstests van de Canyon Inflite AL- en Stevens Super Prestige-crossfietsen, en veel meer!