Het is geen geheim dat dievenbendes er een specialiteit van hebben gemaakt om dure fietsen te ontvreemden bij fietsenwinkels. De gerechtelijke politie van Halle-Vilvoorde is erin geslaagd om zo'n bende op te rollen. Ze hadden al voor zo'n 500.000 euro aan racefietsen en MTB's gestolen.

De federale gerechtelijke politie (FGP) van Halle-Vilvoorde heeft een bende Roemeens-Moldavische dieven opgerold die gespecialiseerd was in het stelen van dure koersfietsen en mountainbikes. Vijf verdachten werden opgepakt van wie er drie onder aanhoudingsbevel werden geplaatst. De bende zou voor ongeveer 500.000 euro aan fietsen gestolen hebben. Een deel van de gestolen fietsen kon wel worden teruggevonden.

De FGP Halle-Vilvoorde voerde al sinds het eind van afgelopen zomer onderzoek naar de bende. Na een eerste diefstal in een fietsenwinkel in Kampenhout in het voorjaar van 2017 konden de speurders linken leggen naar andere diefstallen in fietsenspeciaalzaken in Beernem, Wetteren, Eghezee, Waremme, Beringen, Diest, Lebbeke, Geraardsbergen en Florennes. De verdachten stalen in de meeste gevallen eerst een lichte vrachtauto of bestelwagen om hun latere buit, dure koersfietsen en moutainbikes, te vervoeren. Een aantal van de diefstallen werd gepleegd via het dak van de fietsenwinkel.

NIEUWE FIETSEN MET MODDER BESMEURD

Op 22 december kon een aantal fietsen gerecupereerd worden die afkomstig waren van de diefstal in Florennes. De verdachten hadden de gestolen fietsen verpakt en lieten ze met een transportfirma overbrengen naar hun thuisland. De verzending kon echter getraceerd worden en de fietsen konden in beslag genomen worden. Opvallend was dat de nieuwe fietsen besmeurd waren met modder om te laten uitschijnen dat ze tweedehands waren.

Op 16 januari viel de FGP dan binnen op vier adressen in Wemmel, Laken, Jette en Koekelberg en pakte daar vijf personen op. Bij een van die huiszoekingen kon de politie ook drie dure fietsen aantreffen. De verschillende verdachten werden verhoord maar ontkennen hun betrokkenheid. Drie van hen werden woensdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter en onder aanhoudingsbevel geplaatst.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer met gratis extra Tourgids ligt nu in de winkel, met daarin aanvaller Thomas De Gendt die de bollentrui wil, Dylan Groenewegen die wil sprinten naar het geel, analyses van elke Touretappe en verkenningen van de kasseirit en de spektakelrit naar La Rosière, de 'Rondetafel' met José De Cauwer en Kevin De Weert die de Tour volledig fileren, de vele Colombiaanse Tourtalenten, ... De koers is natuurlijk meer dan de Tour, dus blikken we met Eddy Planckaert vooruit naar de BinckBank Tour, naar de Giro Rosa met Annemiek van Vleuten, ging Erwin Vervecken Fietsen Met Julien Vermote, praat Otto-Jan Ham over zijn fietspassie, ... De actieve fietsfanaat kan uitkijken naar de test van 11 zomershirts, een blik op de nieuwe BMC-modellen, een verslag van de Retro Ronde, tips om zelf te profiteren van de marginal gains van Team Sky, Do's & Don'ts over het gevaar van teken en zadelklachten bij droge hitte, en veel meer!