Het beest uithangen in discotheken zat er voor Laurens De Plus, Jürgen Roelandts en Jan Bakelants niet in de voorbije winter. Revalideren kwam op de eerste plaats, een gevecht om terug te keren op het hoogste niveau. In het januarinummer van cycling.be magazine lees je hun verhaal.

We ontmoeten Jan Bakelants op een ijskoude en druilige decemberdag in Herentals, waar hij revalideert bij Kevin Kuppens van Kinecoach, een praktijk die gespecialiseerd is in onder meer de behandeling van rugletsels. Bakelants dook tijdens de Ronde van Lombardije in een ravijn, een dikke minuut na de spectaculaire val van Laurens De Plus voor het oog van de camera's. De smak van de renner van AG2R kwam niet in beeld, en misschien maar goed ook, want de gevolgen waren veel erger dan bij De Plus ...

Zeven gebroken ribben, vijf links en twee rechts, en vier gebroken ruggenwervels. Een daarvan was verplaatst en moest met een operatie in het Universitair Ziekenhuis van Leuven opnieuw vastgezet worden. Die operatie vond plaats op 13 oktober. Intussen zijn we weken verder en is Bakelants bijna van de pijn verlost. Hij weet wel nog niet wanneer hij precies terug competitief zal zijn. Liefst zo snel mogelijk natuurlijk, dus werkt hij hard aan zijn revalidatie, elk uur van de dag, met het rotsvaste geloof dat hij een even sterk renner wordt als voor zijn doodsmak. Alleen is zijn letsel zo uniek voor een coureur dat het moeilijk te voorspellen is wanneer hij terug zal kunnen koersen.

"Ik kom terug", klinkt het vastberaden, "Ik twijfel daar niet aan en ook de dokters en kinesisten niet. Ik ben ook helemaal geen doemdenker, want ik weet dat ik aan het ergste ben ontsnapt. Ik had verlamd kunnen zijn, maar heb geluk gehad: ik kan nog lopen en dat is een besef dat ik steeds voor ogen houd tijdens elke stap van mijn revalidatie, tijdens elk moeilijk moment, want het gaat met ups en downs - dat weet iedereen die probeert terug te komen na een val."

Lees het volledige artikel in het januarinummer van cycling.be magazine, NU in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het januarinummer van cycling.be magazine ligt in de winkel, met GRATIS daarbij: Fietsenspecial met de 70 racefietsen en MTB's die in 2018 het mooie weer maken. Verder: WK Valkenburg, Vergeten juniorewereldkampioenen, de social media skills van Mathieu van der Poel, het WK-zilver van Jonathan Page, Fietsen met Eli Iserbyt, Bakelants & co moeten revalideren in het tussenseizoen, Australische vrouwen op Belgisch crossavontuur, Shimano Dura-Ace in de cross, Bekende Velofiel Stoffel Vandoorne, Canarische eilandentour, Eerste hulp bij rollentraining, Winterse fietssnacks, test van de Elite Direto en veel meer!