Sven Nys heeft een bepalende rol gespeeld in de keuze van Lars van der Haar voor Telenet Fidea Lions. Dat vertrouwde de Nederlander ons toe tijdens een gesprek waarvan u de volledige versie in ons decembernummer kan lezen.

"Ik kon naar elke veldritploeg", vertelt Van der Haar over zijn vertrek bij Team Sunweb na vorige winter. "Bij mijn keuze speelden verschillende factoren een rol. Zo wilde ik met Shimano blijven rijden en ook in een professionele ploeg terechtkomen, want na een aantal jaar in een wegploeg was ik de ´ieder voor zich´-attitude beu. Ik had vervolgens een gesprek met Bob Verbeeck (CEO bij Golazo, nvdr.) en dat stond me echt aan. De ultieme voorwaarde om mijn handtekening bij Telenet Fidea Lions te zetten, was dat ik ook getraind wilde worden door de ploeg. Met Sven Nys en Paul Van Den Bosch hebben ze zoveel expertise in huis, daar wilde ik van profiteren."

En die samenwerking wierp al zijn vruchten af. "In 2016 trainde ik al een aantal keer samen met Nys, toen stak ik al veel van hem op. Dit jaar wil ik met hem ook nog extra op het springen over balkjes gaan oefenen. Daar kan ik zeker nog in verbeteren."

Bij zijn nieuwe ploeg kwam Van der Haar een pak sterke ploegmaats tegen. Zoals ene Thomas Pidcock. Het Britse wonderkind maakte ook op Van der Haar indruk. "We trainden nog niet zo vaak samen. Maar op de momenten waarop we dat deden, merkte ik wel dat hij ´een bijzonder jochie´ is. Misschien is hij soms nog te gretig waardoor hij kleine foutjes maakt. Ach, dat mag op zijn leeftijd."

Trainen doet Van der Haar vaak in zijn eentje, in en rond zijn woonplaats in Woudenberg, Utrecht. Het heeft ermee te maken dat zijn mooie trainingsgroep van een aantal jaar geleden uit elkaar is gevallen. "Dylan Van Baarle (Sky, nvdr.) kom ik soms nog wel tegen, maar de rest is uitgeweken. Theo Bos rijdt niet veel meer op de weg, Michael Matthews woont in Monaco en mijn beste vriend Wilco Kelderman verhuisde naar België. Ik vind in Nederland ook moeilijker iemand die op de brommer gangmaker voor me wil spelen. Onlangs deed Thorwald Veneberg (Nederlandse bondscoach op de weg, nvdr.) het. Dat was best prettig. Hopelijk wil hij het vaker doen."

Wie Van der Haars Instagramaccount van nabij volgt, is het vast niet ontgaan. Op regelmatige tijdstippen post de Nederlander de indrukwekkende cijfers van zijn conditietests op de fiets. "Ik maak Wout of Mathieu er niet bang mee hoor, als je dat bedoelt", zegt hij daarover. "Nee, ik doe het enkel omdat het voor sommigen interessant kan zijn. De cijferfreaks onder mijn volgers krijgen dan mijn testgegevens mee."

Het volledige verhaal over Van der Haars WK-ambities in zíjn Valkenburg, het opboksen tegen de Grote Twee en koersen met John Degenkolb lees je in het decembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees het HIER online verder via Blendle.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en je krijgt er de Crossgids zomaar bij. Daarin vind je een uitgebreide kalender met alle topcrossen, alle renners en een vooruitblik van Bart Wellens, aangevuld met interviews met alleskunner Mathieu van der Poel ('Winnen went nooit'), Sanne Cant ('Blij met Marianne Vos als concurrente'), Maud Kaptheijns, en Peter Van Santvliet, een masterclass crosstechniek met Erwin Vervecken, het debuutjaar van Sven Nys, de favoriete trainingsparcoursen van de profs, veldritnatie Zwitserland, … Het gewone nummer opent met kleurrijke figuur Bram Tankink, de jonge talenten die afgelopen seizoen doorbraken, de Duitse Monika die voor de Vuelta uit reed, de resultaten van de Continental-verkeersveiligheidsenquête geanalyseerd, Sur Place in het Griekse Loutraki en Spaanse Girona, Bekende Velofiel Bart Schols, fietstests van de Canyon Inflite AL- en Stevens Super Prestige-crossfietsen, en veel meer!