Sanne Cant heeft er al tien seizoenen bij de elite opzitten. Een feestje dat de Lilse in haar elfde jaar mag vieren in de regenboogtrui. Een honderdste profzege moet de kers op de taart worden, maar eerst kijkt de wereldkampioene al even achteruit voor het oktobernummer van cycling.be magazine.

We ontmoeten Cant na haar eerste overwinning van het seizoen, de Brico Cross in Eeklo. "Ik ben blij dat ik meteen kon winnen. Anders komt er toch snel commentaar van de buitenwereld", geeft de Kempense toe. De regenboogtrui bezorgt haar geen extra druk, maar zorgt wel voor een andere benadering.

In 2007 is het regenboogmotief op trui, fietssokken en mobilhome nog ver weg. Cant rijdt als junior voor het eerst mee bij de elite en doet dat in de kleuren van het Italiaanse Guerciotti - Sella Italia. De ploeg doet vandaag niet meteen nog een belletje rinkelen. "Maar toen was ze toch redelijk bekend in België", herinnert Cant zich. "Dieter Vanthourenhout heeft er ook nog een tijdje gereden. Op die manier wilde Guerciotti (dat in het huidige profpeloton Team CCC van opvallende fietsen voorziet, red.) bekendheid verwerven in België."

De keuze voor een Italiaanse werkgever is meteen ook de aanleiding voor Cants eerste triomf: in het Italiaanse Faé di Oderzo houdt ze op 16 december 2008 de vijf jaar oudere Eva Lechner achter zich. "De herinneringen aan die wedstrijd, een cross tussen aangeplante appelbomen, zijn beperkt", geeft Cant toe. De reis zelf zorgde voor meer problemen. "Ik vloog met mijn vader naar Italië. Plots werden we op een andere luchthaven gedropt en moesten we opnieuw vervoer regelen. Om half één 's nachts kwamen we op onze bestemming. De volgende dag werd ik met open armen ontvangen. Daar stond ik dan, als enige Belgische in een Italiaans deelnemersveld."

Lees het volledige interview in het oktobernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het juninummer van cycling.be magazine ligt in de winkel, met op de cover Mark Cavendish die jaagt op het zegerecord van Eddy Merckx in de Tour. Verder: Michal Kwiatkowski, de chocolatier in Jasper Stuyven, het Belgisch kampioenschap volgens Van Avermaet en Gilbert én een parcoursverkenning van dat BK in Binche, Fietsen Met Dylan Teuns, Sofie De Vuyst die terugvocht na een zwaar ongeval, vooruitblik op de Giro Rosa, Mikel Landa, revelatie Remco Evenepoel, ... De actieve wielerfanaat heeft even veel keuze in dit magazine, met de zin en onzin van preventieve hartscreenings, de grote fietsbrillentest, fietsen in Zwitserland, het verhaal van Ludo Dierckxsens in de Mallorca 312, Gran Fondo Il Lombardia, fietsvragen beantwoord over conditie onderhouden op reis en het nut van crossfit, fietstests van de Specialized Stumpjumper en Smets Aero, en veel meer.