Tijdens Trek World in het hoofdkwartier in Harderwijk konden we de nieuwe modellen van Trek bewonderen, maar ontdekten we ook enkele ingenieuze details bij de Bontrager-accessoires en -kleding.

In het hogere segment van de mountainbikes kregen we eerder al de details over de Thru Shaft-achterdemper (zie link onder artikel), maar ook andere modellen zijn nieuw of vernieuwd. Zo zijn er van de Fuel EX nu ook WSD-modellen voor vrouwen met een aangepaste bovenbuis en met een 'deuk' in de onderbuis, zodat er plaats is voor een bidon. De carbon modellen zijn iets betaalbaarder geworden: de 9.7 kost 3499 euro met carbon hoofdframe en alu achtertrein. De Slash 9.7 heeft dezelfde opzet.

De X-Caliber is nieuw. Deze aluminium hardtail kreeg een Boost 141-achternaaf, die de voordelen van de bredere standaard combineert met het gemak van een snelspanner. Voor zo'n 1300 euro heb je een mtb met XT-crank en -achterderailleur, RockShox Recon-voorvork met remote lockout en mooie interne kabelgeleiding.

De Roscoe is een even betaalbare hardtail voor dikkere 27.5+ banden en is gebaseerd op de X-Caliber. Voor zo'n 1100 euro heb je al Sram NX 1x of voor 899 Deore 1x.

De Procaliber kenden we al in zijn carbon jasje en met zijn Isospeed Decoupler. Voor 2018 is hij er ook in het aluminium aan een aantrekkelijke prijs. De Decoupler is behouden, maar om toch wat doorbuiging te verkrijgen in de alu zadelbuis, is die net boven het bracket smal afgeplat. De goedkoopste versie met SLX 2x11 is er voor 1499 euro.

CROSS

Op vlak van crossfietsen is vooral de alu Crockett aangepast. Die heeft nu sliding dropouts voor een aanpasbare geometrie en om de ombouw naar singlespeed mogelijk te maken. De carbon Boone, waar Telenet Fidea mee rijdt, kreeg nu ook achteraan een steekas en kreeg net als de Domane SL(R) een Decoupler vooraan (achteraan had hij er al eentje) om schokken op te vangen. De kabelroutering is eveneens aangepast: die komen nu bovenaan de schuine buis het frame binnen en komen er pas net voor de derailleurs of remklauw weer uit.

RACE

Uiteraard kan Trek het gravelsegment niet laten liggen en zien we een Domane SL 5 Gravel in een mooie matgrijze kleur. Het frame is hetzelfde als de gewone Domane SL, maar de onderdelen zoals banden zijn uiteraard aangepast en de zadelpenkop is van aluminium in plaats van carbon. Er is trouwens ook een alu model: de Domane ALR 5 Gravel. De Domane ALR is er in verschillende modellen en heeft een decoupler achteraan, de Domane AL heeft geen Decoupler.

Bij de racemodellen waar we vorig jaar nog carbon Vision-wielen zagen, krijgen we nu de Bontrager Aeolus Pro in de plaats. Een van de modellen die daarvan profiteert, is de lichte Émonda SLR 8 Disc (voor een blik op die nieuwe klimfiets: zie link onder artikel) met Dura-Ace en mooie carbon wielen voor net geen 6500 euro (zie foto) - een schijfremfiets die in maat 56 onder de zeven kilo blijft.

Nog twee aantrekkelijke modellen zijn de alu Émonda ALR 6 en carbon Madone 9.0 met hoge carbon-alu Bontrager Aeolus Comp Tubeless Ready wielen en nieuwe Ultegra voor respectievelijk 2399 en 3999 euro.

BONTRAGER

Het onderdelen- en accessoiremerk Bontrager heeft intussen een erg compleet assortiment uitgebouwd. Opvallend in het 2018-gamma waren de knappe schoenen (Circuit - zie foto -, Espresso met verzonken SPD-plaatjes, Cortado, Starvos, Solstice, Starvos, Adorn...). De helmen konden ons charmeren door de overweldigende aanwezigheid van veiligere MIPS-modellen. De duurdere modellen hebben bovendien een BOA-draaisluiting achteraan, wat de verstelling erg makkelijk en nauwkeurig maakt. Een mooi voorbeeld daarvan is de vernieuwde Circuit van zo'n 150 euro (zie foto). Je kunt er trouwens eenvoudig accessoires op vastmaken, zoals een verlichtingssetje dat je apart kunt bijkopen voor 70 euro.

Bontrager heeft voor de lente en zomer van 2018 een nieuwe lijn met stijlvolle kleurenkeuzes. Je kunt kiezen uit de Race en de Endurance, waarbij die laatste uitbreidbare achterzakken heeft, zodat je extra reservekleding en -materiaal kunt wegproppen. Vooraan heeft de Race-versie een zakje om afval proper weg te bergen en in de nek is een lipje om je zonnebril veilig weg te steken. Allemaal leuke details in een mooi ontwerp.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer met gratis extra Tourgids ligt nu in de winkel, met daarin aanvaller Thomas De Gendt die de bollentrui wil, Dylan Groenewegen die wil sprinten naar het geel, analyses van elke Touretappe en verkenningen van de kasseirit en de spektakelrit naar La Rosière, de 'Rondetafel' met José De Cauwer en Kevin De Weert die de Tour volledig fileren, de vele Colombiaanse Tourtalenten, ... De koers is natuurlijk meer dan de Tour, dus blikken we met Eddy Planckaert vooruit naar de BinckBank Tour, naar de Giro Rosa met Annemiek van Vleuten, ging Erwin Vervecken Fietsen Met Julien Vermote, praat Otto-Jan Ham over zijn fietspassie, ... De actieve fietsfanaat kan uitkijken naar de test van 11 zomershirts, een blik op de nieuwe BMC-modellen, een verslag van de Retro Ronde, tips om zelf te profiteren van de marginal gains van Team Sky, Do's & Don'ts over het gevaar van teken en zadelklachten bij droge hitte, en veel meer!