Elke maand gaat cycling.be dieper in op typische vragen van fietsers en wielrenners. Zowel voeding, training als materiaal komen aan bod. Deze maand: hoe overwin je jouw angst na een valpartij? Zit je zelf met fietsgerelateerde vragen? Gooi ze hier op tafel!

VRAAG: Ik ben onlangs gevallen met de racefiets en ik merk dat ik nu sneller panikeer en trager door de bochten ga, zelfs op de mountainbike. Hoe kan ik dat terug veranderen en mijn angst overwinnen?

ANTWOORD: Elke fietser die regelmatig wat kilometers maalt, kan zich nog levendig herinneren wanneer hij eens stevig tegen de grond smakte. Of je nu enkele honderden meters moet rijden naar de markt of honderden kilometers per maand keihard traint, iedereen komt wel eens onzacht in aanraking met het asfalt. In het profpeloton gaan de renners zo vaak tegen de vlakte dat ze soms na enkele seconden alweer op de fiets zitten en hun weg verderzetten. Maar terug op de fiets kruipen na een valpartij is niet voor iedereen even gemakkelijk. Veldrijder Joeri Adams weet als geen ander hoe het voelt om geregeld te vallen en erna telkens weer op te staan. De 27-jarige crosser van Kalas - H.Essers Cycling Team geeft enkele tips om het vertrouwen terug te winnen en zonder angst je trainingen af te werken.

Bestaat er dan zoiets als de perfecte valtechniek? "Sommigen beweren dat je judolessen kunt volgen om een bepaalde valtechniek aan te leren. Al gaat het op de fiets zo snel dat je onbewust bepaalde lichaamsdelen wil beschermen. Ikzelf heb nooit judolessen gevolgd en hou het gewoon bij mijn techniek", klinkt het bij Adams. Als je denkt dat profs geen schrik hebben na een val, dan sla je de bal volledig mis. Zelfs een doorwinterde profcrosser als Joeri kan een ferme buiteling niet snel uit zijn geheugen wissen. "Ik denk dat iedereen na een harde val wel een schrik te pakken heeft. Bij mij blijven zware valpartijen er altijd een beetje inzitten. Als ik nu voel dat het asfalt er gevaarlijk glad bijligt, denk ik na zeven jaar nog steeds terug aan die schuiver in Turkije. Je mag nog de beste stuurman zijn met ongelooflijke skills, maar als ze voor je vallen is de kans groot dat je ze niet meer kunt ontwijken. Er zijn renners die hun verstand kunnen uitschakelen, maar dat is slechts 20 % van het peloton gegeven." Schaam je dus zeker niet als je na een stevige smak niet direct voluit durft gaan.

Lees het volledige artikel met alle tips in het septembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.

Zit je zelf met fietsvragen? Stel ze HIER!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het septembernummer van cycling.be magazine met gratis Veldritgids ligt nu in de winkel! Met daarin een ruime vooruitblik op het WK in Bergen, met parcoursverkenning, Alexander Kristoff & Edvald Boasson Hagen, zelf fietsen in Noorwegen, ... Verder in het reguliere nummer: Fietsen met Bob Jungels, publiekslieveling Frederik Backaert over zijn liefde voor de boerenstiel, de comeback van Sofie Goos, tests van drie nieuwe crossmodellen van Specialized, Canyon en Cannondale, de fietsverslaving van schaatser Bart Swings, tips over hoe je je angst overwint na een valpartij, ... In de extra Veldritgids vind je interviews met Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Toon Aerts, Annemarie Worst, een reportage over het materiaal bij Telenet Fidea Lions, een seizoensvooruitblik van kersvers bondscoach Sven Vanthourenhout, Ben Berden, vier superfans en uiteraard een analyse van alle topcrossen met complete kalender.