Zaterdag 26 augustus staat de Eddy Merckx Classic, de vierde tocht van de Continental Cycling Heroes Tour, op het programma. Belgisch bondscoach Kevin De Weert geeft je nog enkele ultieme tips mee en voor het augustusnummer verkende cycling.be al het parcours!

De Continental Cycling Heroes Tour is een serie toertochten waarbij fietsers kennis kunnen maken met het favoriete parcours van wereld- en olympische kampioenen. Na Fabian Cancellara, Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet is het op zaterdag 26 augustus de beurt aan de inmiddels 72-jarige Eddy Merckx. De Kannibaal zal de sportievelingen persoonlijk gidsen door het wondermooie Pajottenland. Cycling.be magazine ging op verkenning en overwon niet alleen de Muur van Geraardsbergen, maar ook de Congoberg en ... de Zwijnenberg.

Eddy Merckx noemt zichzelf een geadopteerde Brusselaar. Hij werd geboren in Vlaams-Brabant (Meensel-Kiezegem), maar één jaar later trokken zijn ouders al naar het Brusselse Sint-Pieters-Woluwe waar zij een kruidenierszaak uitbaatten. Merckx bracht dus zijn hele jeugd door in Brussel. Exact vijftig jaar na zijn eerste overwinning in de Ronde van Frankrijk brengt Tourorganisator ASO hulde aan Eddy Merckx door in 2019 Le Grand Départ in Brussel te organiseren. Het is dus absoluut niet toevallig dat de Eddy Merckx Classic van start gaat in onze hoofdstad. In de schaduw van het Koning Boudewijnstadion zullen de deelnemers hun voeten in de pedalen klikken voor een afstand van 84, 115 of 154 kilometer.

MET DE VRT-TOREN OP DE ACHTERGROND

We verlaten de Heizelvlakte in noordelijke richting en met het passeren van de Brusselse ring ruilen we de hectiek van de grootstad in voor de stilte en rust van het platteland. Groen zet hier meteen de hoofdtoon terwijl de wegen steeds smaller worden. Echt vlak wordt het nooit, want de weg blijft haast onafgebroken op en neer gaan.

Via Wemmel bereiken we de Plantentuin in Meise. Met zijn 92 hectare en maar liefst 18.000 verschillende planten is het een van de grootste plantentuinen ter wereld. Grote publiekstrekkers zijn de vleesetende planten en vooral de reuzenaronskelk die slechts drie dagen bloeit en op dat moment een verschrikkelijke lijkgeur verspreidt.

Wat verder vervolgen we onze weg in zuidelijke richting. In Zellik komen we voorbij de fietsenfabriek Eddy Merckx Cycles. Kort voor de zomer raakte bekend dat de Limburgse racefietsenfabrikant Ridley het merk heeft overgenomen. Zelf was Eddy Merckx al drie jaar geleden uit het kapitaal gestapt, maar hij is er wel nog altijd het uithangbord van en moet ook in de toekomst mee de weg blijven uitstippelen samen met het nieuwe bestuur.

We gaan de autosnelweg E40 over en via Groot-Bijgaarden en Dilbeek komen we aan in Neerpede. We passeren er langs de Koninklijke Golfclub van Anderlecht en ook het trainingscentrum van de paars-witte landskampioen ligt hier in de buurt. Weldra zien we aan onze rechterkant de zendmast van Sint-Pieters-Leeuw opdoemen. De betonnen toren - ook gekend als de VRT-toren, al is hij nu in privéhanden - is maar liefst 300 meter hoog en heeft tot doel om de ontvangst in Brussel te verbeteren. Even verder zullen de deelnemers aan de kortste afstand al de terugtocht aanvatten.

Iets voorbij het centrum van Pepingen flirten we met de gewestgrens en we fietsen zelfs enkele honderden meters over Waals grondgebied. "Als echte Belg ben ik blij dat het parcours de drie verschillende gewesten aandoet: het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Vlaanderen en Wallonië", liet Eddy Merckx zich ontvallen bij de persvoorstelling van zijn toertocht.

Gelukkig zal het dit weekend beter weer zijn dan tijdens de verkenning van Kevin De Weert. Lees de rest van onze vooruitblik in het augustusnummer van cycling.be magazine of lees het HIER online via Blendle!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer met gratis extra Tourgids ligt nu in de winkel, met daarin aanvaller Thomas De Gendt die de bollentrui wil, Dylan Groenewegen die wil sprinten naar het geel, analyses van elke Touretappe en verkenningen van de kasseirit en de spektakelrit naar La Rosière, de 'Rondetafel' met José De Cauwer en Kevin De Weert die de Tour volledig fileren, de vele Colombiaanse Tourtalenten, ... De koers is natuurlijk meer dan de Tour, dus blikken we met Eddy Planckaert vooruit naar de BinckBank Tour, naar de Giro Rosa met Annemiek van Vleuten, ging Erwin Vervecken Fietsen Met Julien Vermote, praat Otto-Jan Ham over zijn fietspassie, ... De actieve fietsfanaat kan uitkijken naar de test van 11 zomershirts, een blik op de nieuwe BMC-modellen, een verslag van de Retro Ronde, tips om zelf te profiteren van de marginal gains van Team Sky, Do's & Don'ts over het gevaar van teken en zadelklachten bij droge hitte, en veel meer!