Specialized schudde niet zo lang geleden de aparte Grail-handschoen uit de mouwen. Die heeft geen padding op de typische plaatsen, maar enkel in het midden van de handpalm. Dit zijn onze bevindingen na vele kilometers met de handen op het race- en mountainbikestuur.

Deze handschoenen zijn compleet anders opgevat dan wat je gewoon bent. In plaats van padding op de traditionele plaatsen, koos Dr. Kyle Bickel M.D. na lang onderzoek ervoor om padding in het midden van de handpalm te plaatsen. De reden erachter is simpel: studies tonen aan dat net als bij een binnenzool van een schoen de verhoogde delen van de voet (of hand, in het geval van de handschoen) ondersteuning nodig hebben.

DE WETENSCHAPPELIJKE UITLEG

Bickel legt uit: "Het basisdesign voor handschoenen is om padding te plaatsen op de plekken waar de hand het meeste druk uitoefent, maar dikkere padding vermindert de controle en het verspreidt de druk wel, maar vergroot ze ook. Druk leidt tot pijn. Als je een inlegzool voor de schoen bekijkt, zie je dat die niet plat is, maar overeenstemt met de holtes en de vormen van de voet om de druk te minimaliseren. Dat principe is ook nodig bij handschoenen. Daaruit stamt het Equalizer-pad van de Grail-handschoen."

"Na het ergonomische design van de Grail werden de handen gemeten van iedereen bij Specialized, zodat de maten en de grootte van de Equalizer konden worden berekend. De bloeddoorstroming werd gemeten: die was goed zonder handschoenen, maar de Grail verbeterde dat met 6 %, wat 12 % beter is dan bij een gewone handschoen. Als je handen slapen, worden de zenuwen niet rechtstreeks geraakt. De oorzaak is een verminderde bloeddoorstroming. De Equalizer-pad heeft als effect dat er veel minder druk ontstaat (van 28 naar maximaal 11 PSI)."

ONZE ERVARINGEN

We reden zowel met de Grail met korte vingers (39,90 euro) als met lange touchscreencompatibele vingers (44,90 euro) en zelfs na 52 kilometer kasseien in Roubaix voelden onze handen niet verdoofd aan, terwijl we op dat soort parcours vaak last hadden van verkrampte vingers. Wel hadden we enkele ritten nodig om de verandering gewoon te worden, maar intussen heeft de Grail zijn nut meer dan bewezen.

Zeker op de mountainbike, waarbij het stuur relatief vlak voor je ligt, is de Grail een ideale handschoen. Op een racestuur vonden we hem het comfortabelst met de handen bovenop het stuur of in de beugel, maar net iets minder met de handen op de remhendels, want dan kan de padding een klein beetje verschuiven. Desondanks blijft het een van onze favoriete handschoenen die altijd in de sporttas meegaan.

Heb je last van slapende vingers of pijnlijke handen bij het fietsen of hou je van handschoenen met zo weinig mogelijk padding, dan loont het de moeite om de Grail uit te proberen. Door hun geringe gewicht en de afwezigheid van velcro's - ook zonder velcro blijft de handschoen goed zitten - hinderen ze niet. De zachte stof om zweet en vocht weg te vegen, werkt goed en ziet er zelfs na twee jaar nog als nieuw uit, net als de rest van de Grail.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het maartnummer van cycling.be magazine ligt in de winkel, met daarin: wereldkampioen Peter Sagan op monumentenjacht, Oliver Naesen dromend over een klassieke zege, Fernando Gaviria die niet alleen denkt aan Tourzeges maar ook aan kasseikoersen, vijf outsiders voor het voorjaar, Jolien D'hoore die verder de wereldtop wil bestormen, de vernieuwde Driedaagse Brugge-De Panne, Erwin Vervecken die ging Fietsen Met Tim Merlier, de Parijs-Nice van Frank Vandenbroucke in 1998, onze man op pad met Bauke Mollema en het Monacopeloton, de cols van Parijs-Nice, ... De actieve fietsfan leest over materiaal- en andere tips om de kasseiklassiekers te overleven, trainen voor de Ronde en Luik onder tijdsdruk, hoe je 'typisch mannelijke problemen' na het fietsen vermijdt, een dubbel kasseiweekend met Gent-Wevelgem Cyclo en Johan Museeuw Classic in Harelbeke, tests van de Look 795 Aerolight RS, Argon 18 Gallium Pro Disc, Wahoo Tickr Fit, Polar OH1, en veel meer!