Cycling.be ging met enkele lezers de heuvelachtige 15de Touretappe verkennen in de minder bekende departementen Aveyron en Haute-Loire. Het werd een onderdompeling in de valleien en de hellingen van la France profonde voor misschien een van de meest verrassende etappes van de komende Tour.

Op zondag 16 juli fietsen de renners in de Tour de France van Laissac-Sévérac-l'Église naar Le Puy-en-Velay. De vijftiende etappe is 189,5 kilometer lang en telt vier hellingen waar bergpunten verdiend kunnen worden, waarvan twee van eerste categorie: de Montée de Naves d'Aubrac (8,9 km à 6,4%) en vooral de Col de Peyra Taillade (8,3 km à 7,4%) op dertig kilometer van de aankomst. In totaal worden er ruim drieduizend hoogtemeters overwonnen. Na deze rit wacht de renners een rustdag in Le Puy-en-Velay voor ze de finaleweek in de Alpen aanvatten.

BURCHTDORPEN

De laatste dertig kilometer lijken er van het soort om uit te bollen, maar twee zaken beletten dat. Ten eerste waait de wind een dik, grijs wolkenpak onze richting uit. Al snel valt daar niet alleen regen uit, maar klinkt er ook gedonder. Ten tweede is er nog een mooie lus langs Saint-Vidal met zijn stoere burcht. Zoals vele stoere burchten ligt die op een hoge rots, en dat betekent opnieuw klimmen. In het roadbook van de Tour krijgt deze twee kilometer lange Côte de Saint-Vidal zelfs het label 'vierde categorie'. Dat heeft de helling waarschijnlijk te danken aan het feit dat de eindstreep amper tien kilometer verderop ligt. Wordt hier nog aan de boom geschud? Een kolfje naar de hand van een puncher. "Greg Van Avermaet", klinkt uit de mond van de Hammenaren in onze groep.

Nog dichter bij de finish is Polignac een even fraai gelegen dorp met burcht op een hoge rots. De route gaat hier echter niet naar het hoger gelegen centrum. Daar zijn onze moedige lezers niet rouwig om, want in hun finale is het nu in een ongelijke strijd opboksen tegen het onweer. Tot ook dat het voor bekeken houdt. Twee kilometer verder eindigt onze rit op de ruime Place du Breuil in Le Puy-en-Velay ? in de zon. We begeven ons meteen naar het hotel voor een warme douche en droge kleren, net als de renners zouden doen. Morgen zullen we deze interessante historische stad wel grondig bezoeken. Ook net als de renners: na deze etappe krijgen zij immers een rustdag in Le Puy-en-Velay. "Dat mag wel", zegt David. "De Tour zit dan al in zijn derde week. Iedereen kijkt uit naar de Alpen en dan heb je net zo'n verraderlijke rit gereden, waarvan sommigen gedacht zullen hebben dat het een overgangsetappe was. Maar in Le Puy zullen ze beseffen dat dit een foute inschatting was. Ik ben benieuwd welke schade er in het klassement zal opgemeten worden." En hoe Greg Van Avermaet het ervan af zal brengen.

Lees het volledige artikel in de Tourgids van cycling.be magazine (GRATIS bij het julinummer), nu in de winkel! Of lees het HIER online via Blendle

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het meinummer (let op de nieuwe cover en layout!) van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en daarin uiteraard heel wat aandacht voor de Giro d'Italia, met parcours, kanshebbers, Aru, Viviani, het wonderjaar van Pantani én zijn trainingsparcours in Cesenatico, materiaaltests van Campagnolo (de nieuwe 12-speed!), Colnago en De Rosa, … Tiesj Benoot verdiende na zijn voorjaar zijn plaats op de nieuwe cover, Erwin Vervecken ging fietsen met Yves Lampaert, de Baloise Belgium Tour belooft spektakel in de Vlaamse Ardennen en Condroz, ... We stellen de 21 mooiste zomeroutfits voor, onderzoeken hoe je maagklachten vermijdt, trekken de Ardennen in voor vijf tochten van Peloton, ...