Look stapt voor de nieuwe klimfiets, de 785 Huez, af van maximale integratie en mikt voluit op een laag gewicht en optimale efficiëntie om een nerveuze, reactieve fiets voor klimmers te creëren. De prijs ziet er bovendien ook aantrekkelijk uit.

De Franse ingenieurs begonnen met het optimaliseren van de buisvorm op zoek naar de beste verhouding tussen stijfheid en gewicht. Op de persvoorstelling kregen we niet alleen inzicht in die vorm met een wanddikte van 0,6 mm (zie fotospecial), maar ook op het gebruik van de verschillende types carbon. Er zijn namelijk twee versies, waarbij de superlichte RS gebruikmaakt van de meeste vezelsoorten (5 i.p.v. 4 bij de gewone Huez). Door de keuze voor niet alleen de normale carbonsoorten (12T, 24T, 30T en 46T), maar ook voor Ultra High Modulus 90T konden er meer lagen carbon per buis worden gelegd, konden de vezelmatten in meer richtingen worden geplaatst en zijn er meer delen carbon (90 vs. 80 in de vork en 260 vs. 230 in het frame) gebruikt, zodat je een lichter en toch stijf frame krijgt bij de 785 Huez RS tegenover de gewone 785 Huez.

785 HUEZ RS

"Een brok technologie", zo omschrijft Look het topmodel van zijn nieuwe klimfiets. Het doel was om de lichtst mogelijke fiets af te leveren met ook de beste eigenschappen. Daarvoor lieten de Fransen de trend om alles te integreren links liggen en zetten ze volop in om al het nuttige te optimaliseren. De 785 Huez RS werd ontworpen met het oog op profs die het onderste uit de kan willen halen. Met zijn lage framegewicht van slechts 730 gram (voorvork van 280 gram), grote efficiëntie en explosieve karakter wordt hij de opvolger van de Look 585.

Ook het comfort werd niet uit het oog verloren. Naast de gesofisticeerde carbonstructuur zorgt de 27,2mm HR carbon zadelpen voor wat flexibiliteit. Volgens Look is deze diameter perfect om de optimale verhouding tussen comfort en sterkte te garanderen. De 785 Huez RS krijgt een stevig prijskaartje van 3.999 tot 9.999 euro. Het vlaggenschip is vanaf oktober beschikbaar in vier unieke kleurmodellen, met daartussen een Team Fortuneo-Vital Concept Replica, met elk zijn eigen specificaties.

Nog een leuk weetje: volgens Look is het met dit vederlichte frame mogelijk om zelf een complete fiets te bouwen die niet meer dan 5,9 kilogram weegt en zo uitblinkt in Granfondo's of serieus gebergte. Door de regels van de UCI is dit voor profs in competitie niet toegestaan.

785 HUEZ

Ook de fietsers met een iets beperkter budget kunnen genieten van Looks nieuwste klimfiets. Daarom voorziet de Franse fietsconstructeur een goedkoper model, zonder daarvoor veel te moeten inboeten aan kwaliteit. Het kleine broertje van de RS krijgt dezelfde geometrie, maar verschilt qua carbonsamenstelling. Die aanpassing resulteert in een frame dat 260 gram zwaarder is en een voorvork die 70 gram meer weegt dan het lichtste model. Met een framegewicht van 990 gram blijft de Huez net onder de 1kg-grens.

Ook hier vind je een carbon zadelpen met 27.2mm doorsnede en flinterdunne achtervork om voldoende comfort te bieden. Dit model kun je krijgen in vier kleuren: Pro Team (mat), zwart/wit (mat), zwart/rood (mat), fluorood/blauw (blinkend). De verkoop start in oktober met een betaalbare 2.299 euro voor een volledige fiets met Shimano 105-groep. Deze prijs maakt van de Look 785 Huez een lichte klimfiets die je op vele terreinen kunt inzetten.

GEKEURD DOOR PROFS

De 785 Huez RS kun je tijdens de bergritten in de komende Tour de France aanschouwen bij de jongens van Team Fortuneo-Vital Concept. Maxime Bouet kijkt alvast uit naar het innige moment met zijn nieuwe klimmachine. "De 785 Huez RS combineert alles wat wij als profs kunnen wensen: prestaties en comfort", vertelt de Fransman. "Hij is niet enkel licht en levendig bergop, maar ook betrouwbaar tijdens snelle afdalingen aan 100 km/h. Dit nieuwe model is het excellente compromis tussen een klimfiets die reactief stuurt en hard kan gaan op de vlakkere stukken."

Ook zijn ploegmaat Romain Hardy is laaiend enthousiast over de nieuwe Look. "Met deze fiets in ons team bezitten we een echt voordeel tijdens de Tour de France. Hij is op zijn best tijdens explosieve versnellingen bergop waarbij je tegen de limiet fietst", klinkt het bij Hardy.

Lees de volledige test in het augustusnummer van cycling.be magazine, vanaf 1 augustus in de winkel.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer met gratis extra Tourgids ligt nu in de winkel, met daarin aanvaller Thomas De Gendt die de bollentrui wil, Dylan Groenewegen die wil sprinten naar het geel, analyses van elke Touretappe en verkenningen van de kasseirit en de spektakelrit naar La Rosière, de 'Rondetafel' met José De Cauwer en Kevin De Weert die de Tour volledig fileren, de vele Colombiaanse Tourtalenten, ... De koers is natuurlijk meer dan de Tour, dus blikken we met Eddy Planckaert vooruit naar de BinckBank Tour, naar de Giro Rosa met Annemiek van Vleuten, ging Erwin Vervecken Fietsen Met Julien Vermote, praat Otto-Jan Ham over zijn fietspassie, ... De actieve fietsfanaat kan uitkijken naar de test van 11 zomershirts, een blik op de nieuwe BMC-modellen, een verslag van de Retro Ronde, tips om zelf te profiteren van de marginal gains van Team Sky, Do's & Don'ts over het gevaar van teken en zadelklachten bij droge hitte, en veel meer!