Race Production, de Belgische fabrikant achter de racefietsen van Ridley, neemt het fietsmerk van wielerlegende Eddy Merckx over. De schaalvergroting moet Merckx-fietsen toelaten internationaal door te breken, klinkt het bij Merckx Cycles-eigenaar Bart van Muylder.

Het fietsmerk van oud-wielerlegende Eddy Merckx wil al langer vooraan het internationale peloton zitten, maar door de relatief beperkte productieschaal bleven de vaste kosten hoog en kwamen de resultaten onder druk. Het merk kon volgens eigenaar Van Muylder ook moeilijk partners voor de verdeling aantrekken. "De beperkte schaalgrootte heeft een negatieve impact op onze inkoop- en verkoopprijzen en maakt dat de vaste structuurkosten het resultaat onder druk blijven zetten. Daarenboven wegen wij als kleine speler onvoldoende zwaar om internationaal de sterkste distributiepartners voor ons te winnen", aldus Van Muylder.

De samenwerking met grote broer Ridley moet de internationale doorbraak mogelijk maken. Volgens Ridley-CEO Jochim Aerts blijft het merk Eddy Merckx bestaan. Eddy Merckx stapte drie jaar geleden al uit het kapitaal van het fietsenbedrijf, maar de wielerlegende is er wel nog het uithangbord van. Het merk, dat in 1980 werd opgericht, is sindsdien volledig in handen van Diepensteyn, het investeringsvehikel van Jan Toye (ex-Palm Breweries), waar Van Muylder CEO van is. Het overnamebedrag wordt niet bekendgemaakt.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het maartnummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel, met daarin Peter Sagan, Tiesj Benoot, Patrick Lefevere, Laurens ten Dam, Ruben Van Gucht op Monumentenjacht bij Andrei Tchmil, een vooruitblik op de vernieuwde AG Driedaagse Brugge-De Panne, een analyse van het vrouwenwielrennen door Lieselot Decroix, ... De actieve fietsliefhebber kan zich klaarstomen voor de Ronde van Vlaanderen Cyclo dankzij onze ultieme trainingsmaand, en kan zich verlekkeren aan een vergelijking tussen de goedkoopste en duurste Specialized, de regenjassentest, Sur Place in Zuid-Tirol, een test van de Cervélo C3, Do's & Don'ts over verantwoord afvallen en het nut van de foamrol, ... En er valt ook wat te winnen: je kan gratis mee op de cycling.be Marmotta-fietstrip naar Oostenrijk, of met Johan Museeuw het mooiste uit het Ronde-parcours verkennen, of je kan meedingen naar de prachtige Canyon Endurace!