Copenhagenize Design Co, het Deense adviesbureau rond fietsbeleid, heeft zijn lijst van 's werelds beste fietssteden bekend gemaakt. Antwerpen stijgt daarin van de negende naar de zevende plek. Daarmee staat het onder meer boven Barcelona en Parijs.

In 2013 sierde Antwerpen reeds de zevende plek op de Copenhagen index, maar twee jaar later zakte de Belgische stad twee plekjes. Nu klom Antwerpen opnieuw op tot plaats zeven op de 120 onderzochte steden. Zo moet het slechts zes Europese landen voor zich dulden, en houdt het wereldsteden als Tokio, Wenen, Barcelona en Parijs achter zich. Het Deense Kopenhagen staat aan kop van de lijst en wordt op de hielen gezeten door Nederland. Onze noorderburen bezetten plekken twee en drie met respectievelijk Utrecht en - hoe kan het ook anders - Amsterdam.

ONGELOOFLIJK FIETSPOTENTIEEL

Copenhagenize Design Co omschrijft Antwerpen als: "een opmerkelijk voorbeeld voor zijn grote broer Brussel, en een traag maar gestage stijger in de lijst". Al geeft het Deense bureau nog een verbeteringspuntje mee in een Tweet naar burgemeester Bart De Wever. "Antwerpen gaat erop vooruit, maar mist nog steeds een duidelijke visie om het ongelooflijke fietspotentieel bloot te leggen", klinkt het.

Het Deense adviesbureau rond fietsbeleid stelt zijn tweejaarlijkse lijst samen op basis van enkele criteria. Zo speelt de huidige fietsinfrastructuur een grote rol, maar ook de beleidsplannen voor de toekomst worden grondig onder de loep genomen. Hopelijk krijgt de Belgische stad binnen twee jaar een minstens even goed rapport.

DE COPENHAGEN INDEX TOP-20:

1. Kopenhagen
2. Utrecht
3. Amsterdam
4. Straatsburg
5. Malmö
6. Bordeaux
7. Antwerpen
8. Ljubljana
9. Tokio
10. Berlijn
11. Barcelona
12. Wenen
13. Parijs
14. Sevilla
15. München
16. Nantes
17. Hamburg
18. Helsinki
19. Oslo
20. Montreal

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het decembernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel! Met daarin Lars van der Haar die op het WK sneller hoopt te zijn dan op het autocircuit tegenover Mathieu van der Poel, Niels Albert die de eerste seizoenshelft analyseert, Fietsen met Laura Verdonschot, Amerikaanse gelukzoeker Andrew Juiliano, de social media skills van Sophie de Boer, Daphny van den Brand en de allereerste vrouwencross in Loenhout, de aantrekkingskracht van de nieuwjaarscross in Baal, de nuchterheid van Thibau Nys, de vijf werken van nieuwe UCI-voorzitter Lappartient, Bekende Velofiel Begijn Le Bleu, ... De actieve fietser wordt weer verwend met gezonde winterdesserts, fietsveiligheid in de winter (met 5 Continental-pakketten die je kunt winnen!), de beste trainingsapps, snowbiken in Gstaad, fietstests van de Kuota Kross 2.0, Superior Bikes en Pinarello Nytro, ... En vergeet vooral niet mee te spelen met de Kerstwedstrijd, want je kunt 30 fietscadeaus winnen!