Copenhagenize Design Co, het Deense adviesbureau rond fietsbeleid, heeft zijn lijst van 's werelds beste fietssteden bekend gemaakt. Antwerpen stijgt daarin van de negende naar de zevende plek. Daarmee staat het onder meer boven Barcelona en Parijs.

In 2013 sierde Antwerpen reeds de zevende plek op de Copenhagen index, maar twee jaar later zakte de Belgische stad twee plekjes. Nu klom Antwerpen opnieuw op tot plaats zeven op de 120 onderzochte steden. Zo moet het slechts zes Europese landen voor zich dulden, en houdt het wereldsteden als Tokio, Wenen, Barcelona en Parijs achter zich. Het Deense Kopenhagen staat aan kop van de lijst en wordt op de hielen gezeten door Nederland. Onze noorderburen bezetten plekken twee en drie met respectievelijk Utrecht en - hoe kan het ook anders - Amsterdam.

ONGELOOFLIJK FIETSPOTENTIEEL

Copenhagenize Design Co omschrijft Antwerpen als: "een opmerkelijk voorbeeld voor zijn grote broer Brussel, en een traag maar gestage stijger in de lijst". Al geeft het Deense bureau nog een verbeteringspuntje mee in een Tweet naar burgemeester Bart De Wever. "Antwerpen gaat erop vooruit, maar mist nog steeds een duidelijke visie om het ongelooflijke fietspotentieel bloot te leggen", klinkt het.

Het Deense adviesbureau rond fietsbeleid stelt zijn tweejaarlijkse lijst samen op basis van enkele criteria. Zo speelt de huidige fietsinfrastructuur een grote rol, maar ook de beleidsplannen voor de toekomst worden grondig onder de loep genomen. Hopelijk krijgt de Belgische stad binnen twee jaar een minstens even goed rapport.

DE COPENHAGEN INDEX TOP-20:

1. Kopenhagen
2. Utrecht
3. Amsterdam
4. Straatsburg
5. Malmö
6. Bordeaux
7. Antwerpen
8. Ljubljana
9. Tokio
10. Berlijn
11. Barcelona
12. Wenen
13. Parijs
14. Sevilla
15. München
16. Nantes
17. Hamburg
18. Helsinki
19. Oslo
20. Montreal

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het maartnummer van cycling.be magazine ligt in de winkel, met daarin: wereldkampioen Peter Sagan op monumentenjacht, Oliver Naesen dromend over een klassieke zege, Fernando Gaviria die niet alleen denkt aan Tourzeges maar ook aan kasseikoersen, vijf outsiders voor het voorjaar, Jolien D'hoore die verder de wereldtop wil bestormen, de vernieuwde Driedaagse Brugge-De Panne, Erwin Vervecken die ging Fietsen Met Tim Merlier, de Parijs-Nice van Frank Vandenbroucke in 1998, onze man op pad met Bauke Mollema en het Monacopeloton, de cols van Parijs-Nice, ... De actieve fietsfan leest over materiaal- en andere tips om de kasseiklassiekers te overleven, trainen voor de Ronde en Luik onder tijdsdruk, hoe je 'typisch mannelijke problemen' na het fietsen vermijdt, een dubbel kasseiweekend met Gent-Wevelgem Cyclo en Johan Museeuw Classic in Harelbeke, tests van de Look 795 Aerolight RS, Argon 18 Gallium Pro Disc, Wahoo Tickr Fit, Polar OH1, en veel meer!