Televisieproducent HBO komt binnenkort met een documentairefilm waarin de spot wordt gedreven met het profpeloton van weleer. Het verhaal speelt zich af tijdens een 'fictieve' Tour de France en krijgt een regelrechte topcast uit Hollywood, inclusief Lance Armstrong.

De Amerikaanse acteur/komiek/regisseur Andy Samberg werkt aan een 'mockumentaire' rond het profwielrennen. De film krijgt de toepasselijke naam 'Tour de Pharmacy' waarin de link met de dopingperikelen direct duidelijk wordt.

'FICITIEVE' WIELERPERIODE

"In 1982, tijdens een donkere en fictieve periode in de wielergeschiedenis, werd de hoogst aangeschreven wedstrijd ontsierd door dopinggebruik van vrijwel alle deelnemers", klinkt het reeds spottend bij HBO. "Bezaaid met snode individuen, werd de wedstrijd van dat jaar gekenmerkt door verziekte praktijken".

TOPCAST UIT HOLLYWOOD

Dat de film pijnlijke steken zal uitdelen naar echte valsspelers van die tijd is duidelijk. Onder anderen Orlando Bloom, Kevin Bacon, Mike Tyson, Daniel Glover en Samberg zelf zullen de typetjes voor hun rekening nemen. Daarnaast zien we ook een niet zo onherkenbaar gemaakte Lance Armstrong wanneer hij anoniem dopinggeheimen wil blootleggen. Geslaagde zelfspot of nog te vroeg om de wonde open te rijten?

Misschien krijgen we tussen de pijnlijke herinneringen aan de besmeurde wielerperiode ook wel een stukje wielercultuur mee. Al is het erg onwaarschijnlijk dat scriptschrijver Murray Miller zich nauw aan het verloop van de Tour de France in 1982 zal houden. Bernard Hinault won dat jaar de Tour voor de vierde keer in zijn carrière, maar het werd een relatief saaie editie.

PREMIERE OP 8 JULI

'Tour de Pharmacy' gaat op 8 juli in première op de Amerikaanse zender HBO. Niet toevallig middenin de Tour de France. Benieuwd of het gehele peloton er de humor van zal inzien, of de verdere Tour afwerkt met een pruillip tussen het frame.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het augustusnummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel! Met daarin: het mooiste uit de Tour, Jasper Stuyven die wil oogsten in de BinckBank Tour, Fietsen met Maarten Tjallingii, Annemiek van Vleuten, Sam Oomen, een vooruitblik op de Vuelta-passage door Asturië en over de Angliru, tips om een spurt bergop te winnen, hoe je sneller wordt na een fietspositionering, test van 2018-modellen van Trek, Cannondale, Look en Zannata, en veel meer!