Met de La Chouffe Classic kun je nu zaterdag 20 mei een van de mooiste recreatieve tochten uit de Cycling Tour fietsen. Je ontdekt er een van de rustigste regio's van ons land, met onderweg een dozijn minder bekende maar knap nijdige hellingen.

Het parcours dat de deelnemers op 20 mei bij de start in Houffalize te wachten staat, verschilt nauwelijks van dat van de vorige editie. Het heeft zijn deugdelijkheid dan ook meer dan bewezen, met als ultieme bewijs de eensgezinde tevredenheid van de deelnemers. Er is geen classic waarover men zo onverdeeld enthousiast is als deze Ardennentocht.

CÔTE DE LA HAUSSIRE: EEN BEEST

Met de Côte de la Haussire in het eerste deel van de tocht en de verschroeiend steile Rue Saint-Roch in de finale, krijgen deelnemers ook twee waardemeters buiten categorie. Die eerste helling klimt prachtig van bij de oever van de Ourthe in La Roche-en-Ardenne naar een eenzaam hoogtepunt diep in het bos. De smalle weg kronkelt langs de burchtruïne van het stadje, langs het wildpark en zo verder het bos in. Onderweg is er een minder steil intermezzo waarop je even op krachten kunt komen. Het is die passage die maakt dat de klim van 4,7 km 'slechts' een gemiddelde van 6% noteert. Maar elders klim je nauwelijks onder de 10%, met sprongen naar 14%. De Haussire is een beest en staat bekend als een van de zwaarste beklimmingen in België. Alleen maar omdat hij erg ver van Luik ligt, krijgt hij amper aandacht.

Wees gerust, niet alle beklimmingen zijn van dit kaliber. De tocht slingert nu heerlijk over de Ardense kam die de regio van west naar oost doorkruist. Je rijdt hier over de rustigste landwegen met prachtige vergezichten, door stille dorpen en gehuchten, en steeds weer op en neer. Meestal duurt dat niet meer dan een kilometer aan een gemiddelde van zo'n 7%. Is de helling toch langer, dan blijkt het stijgingspercentage echter af te nemen.

OURBERG IN OOSTKANTONS

Zo steven je via de Oostkantons op Duitsland af, waar de bevallige vallei van de Our de grens met onze oosterburen afbakent. Dat is het signaal om terug te keren. Je hebt in het grensdorp Weweler het kompas nog maar gekeerd of daar wacht de beklimming van de Ourberg. Dat is een onregelmatig onding van ruim twee kilometer met uitschieters tot 16%. Het is een van de hellingen waar de organisatoren van de La Chouffe voor een tijdmeting zorgen en je jouw tijd dus kunt vergelijken met anderen. Wie ijdelheid niet vreemd is, kiest zijn hellingen dus uit. Zoals deze Ourberg. Boven rijd je de psychologische grens van de 100 kilometer over.

Nu hoef je enkel nog terug te fietsen naar Houffalize. Dankzij de volgende bevoorrading in Lascheid kun je dat met een volle brandstoftank. Dat terugfietsen blijkt meer van hetzelfde: op en neer. Ondertussen blijft het vanop de heuvelkam genieten van de panorama's. En weer valt het op dat er op de tweederangs Ardense wegen nauwelijks autoverkeer rijdt. Dat is een verademing voor wie het gewend is toertochten te rijden in de Luikse of Vlaamse Ardennen en is vast een van de redenen waarom de La Chouffe een trouwe schare weerkerende deelnemers kent. Dat comfort en het gevoel van veiligheid is een niet te onderschatten luxe.

BIER VOOR DE FINALE

In het dorpje Achouffe is het plots wel druk. Parkings staan er vol, want hier worden de bekende bieren van La Chouffe gebrouwen. Enkele brasserieën en een brouwerijwinkel spelen gretig in op die populariteit. Ruim tien kilometer is het nu nog tot de aankomst. In volle finale zit er maar een korte pauze in Achouffe in: de laatste kilometers behoren immers tot de meest intense van de dag. Het begint al met de klim van de vallei van Achouffe naar het kruispunt met de drukke N30. De beklimming van deze Longue Virée lijkt maar niet te stoppen.

'Houffalize 3' leert een bord op het kruispunt. Dat wordt drie kilometer tegen een razende vaart afdalen naar de compacte stadskern van Houffalize bij de Ourthe. Je ziet er de eindstreep al liggen. Ze lokt je als een sirene, maar je krijgt ze pas te pakken ná een laatste plaatselijke ronde. Pfff, eentje maar, dat klaar je toch snel even? Dát dacht je. De lus loopt immers via de Rue Saint-Roch. Een steilere uitdaging kreeg je vandaag niet voor de banden: ruim één kilometer klimmen tegen gemiddeld 11% met als maximale stijging 20%. Begin er maar aan. De sirenes en een La Chouffe wachten aan de andere zijde van de top.

LA CHOUFFE CLASSIC PRAKTISCH

De La Chouffe Classic wordt op zaterdag 20 mei 2017 georganiseerd. Start- en aankomstplaats is Houffalize. Deelnemers kunnen kiezen uit drie afstanden: 73 km, 106 km en 165 km. Het aantal opgetelde hoogtemeters bedraagt respectievelijk 1522 m, 1850 m en 2781 m. In alle afstanden zitten de beklimmingen van de Côte de la Haussire (4600 m, 6%, max. 14%) en de Rue Saint-Roch (1150 m, 11%, max. 20%). Het zijn de zwaarste uitdagingen van de dag. Afhankelijk van de afstand zijn er een, twee of drie bevoorradingen, plús een degustatie van het bier La Chouffe bij de brouwerij van Achouffe. De La Chouffe Classic maakt deel uit van de Cycling Tour, een geheel van elf kwalitatief hoogstaande fietstoertochten in heel België.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het juninummer van cycling.be magazine ligt in de winkel, met op de cover Mark Cavendish die jaagt op het zegerecord van Eddy Merckx in de Tour. Verder: Michal Kwiatkowski, de chocolatier in Jasper Stuyven, het Belgisch kampioenschap volgens Van Avermaet en Gilbert én een parcoursverkenning van dat BK in Binche, Fietsen Met Dylan Teuns, Sofie De Vuyst die terugvocht na een zwaar ongeval, vooruitblik op de Giro Rosa, Mikel Landa, revelatie Remco Evenepoel, ... De actieve wielerfanaat heeft even veel keuze in dit magazine, met de zin en onzin van preventieve hartscreenings, de grote fietsbrillentest, fietsen in Zwitserland, het verhaal van Ludo Dierckxsens in de Mallorca 312, Gran Fondo Il Lombardia, fietsvragen beantwoord over conditie onderhouden op reis en het nut van crossfit, fietstests van de Specialized Stumpjumper en Smets Aero, en veel meer.