Canyon heeft zijn gamma racefietsen uitgebreid met drie nieuwe vrouwenmodellen die compleet zijn afgestemd op de vrouwelijke rijdster, de Women Specific Range. Daarvoor zijn de Ultimate CF SLX, Endurace CF SL en de Endurace Alu aangepast. Allemaal komen ze met schijfremmen.

Het resultaat: de Ultimate WMN CF SLX, Endurace WMN CF SL en de Endurace WMN Alu. Bij deze nieuwe lijn hebben ze, anders dan bij de bestaande WMN-modellen, de complete geometrieën van het frame aangepast op de vrouwelijke afmetingen en daarbij zelfs (waar nodig) de wielmaten aangepast. De meeste merken vervangen pedalen, stuurpen, zadel, vertandingen en geven de fietsen vaak een roze tintje, Canyon doet daar nog eens een flinke schep bovenop met deze nieuwe lijn. Sterker nog, Canyon claimt de eerste fabrikant te zijn die zijn frames compleet aanpast aan de vrouwelijke anatomie. Het uitgangspunt van Canyon was om de vrouwen identiek in dezelfde positie te laten zitten als de mannen op de Endurace en Ultimate. Vrouwen zijn namelijk kleiner, lichter en hebben gemiddeld 2 cm kortere armen in verhouding tot de torso. Daarnaast hebben vrouwen smallere schouders en grotere flexibiliteit in de heupen. Logisch dat in dat geval meer aangepast kan worden dan alleen wat kleine onderdelen. Canyon heeft bij alle WMN-modellen wel gekozen om ze uitsluitend uit te rusten met schijfremmen. Bij Canyon verdwijnt de velgrem langzaam maar zeker van het toneel...

650B vs 28 inch
De meest opmerkelijke verandering die we terugvinden bij de WMN Specific Range is toch wel de opkomst van 650B wielen bij de kleinere framematen. Veel vrouwen zijn een stuk kleiner dan mannen en bij de kleinste framematen was de verhouding vaak compleet zoek, waardoor het sportieve karakter en de stuureigenschappen van de fiets verloren gingen. Door de kleinere wielen blijft de fiets veel beter in proportie en worden karakter en rijeigenschappen behouden, ongeacht de lengte van de rijdster.

Ook bleek dat de kleinste frames vaak nog niet klein genoeg waren voor veel dames. Canyon denkt hiervoor de perfecte oplossing voor te hebben gevonden door nu ook de maat 3XS in te voeren bij deze modellen. De 650B wielen zijn terug te vinden bij de framematen 3XS en 2XS, de overige grotere maten krijgen wel gewoon 28inch wielen. Bij de kleinere frames met 650B wielen worden het aantal vertandingen groter om wel hetzelfde bereik te hebben.

Ultimate WMN CF SLX
De Ultimate WMN CF SLX is de ultieme wedstrijdfiets voor vrouwen. Deze was bij de uniseks fietsen al erg licht maar dit vrouwenmodel is nog eens 6,5% lichter gemaakt. Doordat vrouwen doorgaans lichter zijn kon het buizenprofiel geoptimaliseerd worden en is de carbon lay-up aangepast. Deze stijve en in de windtunnel geteste fiets is door het aangepaste profiel ook nog eens 3% minder onderhevig aan wind dan het uniseks model en is daarmee de beste aerodynamische Ultimate ooit gemaakt. Als stuur-/stuurpencombinatie is gekozen om de H31 Ergocockpit te monteren, bij het uniseks model was dit de H11 Aerocockpit. Het voordeel is dat de H31 een betere ergonomische houding waarborgt, waardoor de schouders en armen minder belast worden. In combinatie met de korte bovenbuis van het frame zullen vrouwen er stukken beter mee uit de voeten kunnen. In totaal zijn er vier verschillende Ultimate WMN CF SLX-uitvoeringen verkrijgbaar waarbij de prijzen variëren van 2999 tot 6199 Euro, uiteraard afhankelijk van welke afmontage wordt gekozen.

Endurace WMN CF SL & WMN AL
De vernieuwde uniseks Endurace deed vorig jaar zijn intrede, maar is nu ook in vrouwengeometrie leverbaar. Deze high-end comfortgerichte racefiets heeft niet alleen zeer speciale en mooie vrouwenkleuren gekregen maar heeft net als de Ultimate WMN een heuse geometrie-update ondergaan. De zitbuis heeft een gebogen vorm gekregen, die in combinatie met de Canyon VCLS-zadelpen en interne zadelpenklemming zorgt voor nog meer schokabsorberende kwaliteiten. Naast dit comfort bezit de Endurace nog altijd die andere kwaliteit: hij kan zich uitstekend meten met echte wedstrijdfietsen. Het is dan ook een racefiets met aangepaste zitpositie. Ook de afmontage laat voor de vrouwen niets meer te wensen over, want het topmodel is leverbaar met Sram Red eTap. Uiteraard zal het instapmodel wel nog met Shimano 105 verkrijgbaar zijn.

Naast een carbonframe is er ook een aluminium variant verkrijgbaar, de Endurace WMN Al. Deze is afgemonteerd met Shimano Ultegra of Shimano 105 en andere beursvriendelijke onderdelen. Prijzen voor de Endurace WMN CF SL (met carbonframe) variëren van 1999 euro tot 5899 Euro. De Endurace WMN AL zal voor 1499 en 1699 Euro van de hand gaan.

Lees een uitgebreide test van Endurace WMN CF SL 9.0 Ltd in het juninummer van cycling.be magazine, vanaf 30 mei in de winkel!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het septembernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en uiteraard focussen we op het WK, met interviews met Nibali, Alaphilippe, Wellens (slotklim WK wordt moordend) en Anna van der Breggen, en uiteraard verkenden we het loodzware parcours in Innsbruck. Erwin Vervecken ging Fietsen Met Victor Campenaerts, we bezochten De Ketele en Ghys na hun EK-triomf, overlopen het tussenseizoen van de crossers, … Voor de recreant verkennen we drie prachtige tochten voor de komende weken en stelden we een Aero-dossier samen, met reviews van de Specialized Venge, BMC Timemachine Road en Ridley Noah Fast Disc, en met een informatief bezoekje aan de windtunnel. Verder: Bekende Velofiel Gella Vandecaveye, onze Fietsstage in Oostenrijk, een indrukwekkende prestatie in de Tour du Mont Blanc, test van de Canyon Lux, een prachtige stalen De Rosa met gegraveerde Campa-groep, nieuwtjes van Eurobike, sprintlessen, de beste voeding voor zware zweters, en veel meer!