Sven Nys en Sven Vanthourenhout rijden samen de Cape Epic, goed voor acht dagen mountainbikeplezier en -labeur in het schitterende Zuid-Afrika. Volg hier hun avonturen op de voet. In de loodzware eerste rit in lijn verlegden de twee samen hun grenzen.

Na de openingsproloog van 24 kilometer gisteren, kregen de deelnemers aan de Cape Epic op dag twee meteen een zware tocht onder de wielen geschoven. De eerste etappe met start en aankomst in Hermanus was 101 kilometer lang en goed voor 2.300 hoogtemeters. Scherprechter vandaag was de Haarkappers Roete iets over halfweg. Met een lengte van 3,5 kilometer, zigzaggend over ruw terrein aan een stijgingspercentage van 10% kroop deze helling in de kleren. Net zoals de spectaculaire Barber's Cut-afdaling die er op volgde.

De vele hoogtemeters en de warme omstandigheden maakten het voor onze twee ex-veldrijders een zware beproeving. "Vandaag heb ik een grens verlegd," klinkt het bij Sven Nys op Twitter. "Ik was volledig uitgeput, had krampen en voelde me misselijk. Maar bovenal voel ik mezelf toch vooral super blij dat ik dit weer heb mogen doen."

Sven en Sven legden in deze eerste etappe beslag op plaats 113, met bijna twee uur achterstand op de verrassende winnaars Manuel Fumic en Henrique Avancini, die ook gisteren de proloog op hun naam wisten te schrijven. Maar zoals de twee boezemvrienden al eerder aangaven, is het resultaat in deze Cape Epic niet van tel en gaat het vooral om het avontuur en het samen beleven van een unieke ervaring.

RELAAS VAN DE DAG

Het startsein werd om 7 uur 's morgens gegeven voor de categorie waar Sven en Sven in rijden. Direct na de start ging de route een kilometer of 5 over het asfalt en bleef het peloton samen, met daarbij alle grote namen zoals Schurter, Hermida, Evans, Brentjes, Avancini en de Belgen Claes-Carabin. Het duo Sven en Sven reed in het begin erg goed, ondanks dat Vanthourenhout een beetje last van zijn rug had. Dat werd onderweg snel verholpen door zijn zitpositie aan te passen. Daarna wisten ze tijd goed te maken door toch redelijk wat concurrenten terug in te halen. Maar in de poging om de kopgroep bij te benen, werd een inschattingsfout gemaakt en zijn ze in het rood gegaan.

Net na de tweede bevoorrading begon de langste klim, de Haarkappers Roete, waarbij 300 hoogtemeters overwonnen diende te worden. Deze klim was zeer steil, smal en bezaaid met stenen. "Die klim heeft zeker 50 minuten geduurd om boven te komen", aldus Vanthourenhout. Eenmaal op 600 meter hoogte werd het duo getrakteerd op een fenomenaal uitzicht. "Hier zagen we een prachtig landschap met de zee in de verte", vult Nys aan. Meteen erna begon de zwaarste en meest technische afdaling van de etappe. Daar kreeg het duo geen enkele tijd om te recupereren omdat er wederom veel stenen lagen en de armen en schouders het zwaar te verduren kregen.

Net na de laatste bevoorrading was het lastigste stuk achter de rug. Desondanks begonnen toen de problemen bij Nys. De dorstlesser van de bevoorrading zorgde voor last aan zijn maag en misselijkheid. Ook Vanthourenhout had eerder wat last, maar wist dat te verdrijven door een bidon cola te drinken. Nys had minder geluk en moest na een tijd zelfs een aantal keren overgeven. Voor hem werd de rest van de rit een lijdensweg. Het werd zelfs zo erg dat ook de benen begonnen te verkrampen. Waarschijnlijk doordat na het braken uitdroging zijn intrede deed. Het parcours was niet meer zo zwaar en bestond uit lichte heuvelachtige singletracks, toch kwam Nys geen enkele helling meer op zonder af te stappen. Kompaan Vanthourenhout heeft nog geprobeerd de krampen weg te krijgen door Nys langs het parcours de benen te masseren. Dat mocht echter niet meer baten.

"Over de laatste 15 kilometer hebben we daardoor meer dan een uur gedaan", beamen beiden. Ook hier was het landschap prachtig, maar daar kon Sven door de tegenslag niet echt meer van genieten. 200 meter van de eindstreep begaven de benen het compleet en moest Vanthourenhout zijn boezemvriend over de eindstreep duwen. Ondanks dat zijn de heren vastbesloten morgenvroeg gewoon weer aan de start te verschijnen. Ze zijn dan wel geen prof meer, maar de strijdlust zullen ze waarschijnlijk nooit verliezen. Ook morgen wacht Nys en Vanthourenhout nog een zware brok. De 102 kilometer lange rit van Hermanus High School naar Elandskloof is wederom goed voor een pak hoogtemeters en ook het kwik gaat de komende dagen weer vlot de hoogte in. En dan kan een ijsbadje na de finish meer dan deugd doen, zoals in onze fotospecial te zien is.

 

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het juninummer van cycling.be magazine ligt in de winkel, met op de cover Mark Cavendish die jaagt op het zegerecord van Eddy Merckx in de Tour. Verder: Michal Kwiatkowski, de chocolatier in Jasper Stuyven, het Belgisch kampioenschap volgens Van Avermaet en Gilbert én een parcoursverkenning van dat BK in Binche, Fietsen Met Dylan Teuns, Sofie De Vuyst die terugvocht na een zwaar ongeval, vooruitblik op de Giro Rosa, Mikel Landa, revelatie Remco Evenepoel, ... De actieve wielerfanaat heeft even veel keuze in dit magazine, met de zin en onzin van preventieve hartscreenings, de grote fietsbrillentest, fietsen in Zwitserland, het verhaal van Ludo Dierckxsens in de Mallorca 312, Gran Fondo Il Lombardia, fietsvragen beantwoord over conditie onderhouden op reis en het nut van crossfit, fietstests van de Specialized Stumpjumper en Smets Aero, en veel meer.