Dankzij de regelverandering van de UCI mag de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen in 2017 een stukje langer worden en komen er twee hellingen bij. Jolien D'hoore was alvast erg te spreken over het nieuwe parcours.

Vorig jaar klopte Lizzie Armitstead (die tegenwoordig door het leven gaat met de familienaam van haar man: Deignan) in de sprint Emma Johansson, de Zweedse die in de Vlaamse Ardennen haar thuisbasis heeft. Voor de 14de editie van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen krijgen we een ander parcours. "Door de nieuwe reglementering van de UCI mag de maximale afstand voor WorldTour-wedstrijden vanaf volgend seizoen opgetrokken worden van 140 naar 160 km", legt de organisatie van de Ronde uit.

"De vrouwen krijgen in 2017 153,3 kilometer (vorig jaar 140km) en 12 hellingen voor de kiezen (vorig jaar 10 hellingen). In vergelijking met vorig jaar vallen de Molenberg, de Valkenberg en de Kaperij uit het parcours. Nieuwkomers zijn de Achterberg, de Eikenberg, Ten Bosse, de Muur van Geraardsbergen/Kapelmuur en de Pottelberg."

Om 11u trekt het peloton zich op gang op de Markt in Oudenaarde, waar de vrouwen na 52 kilometer omstreeks 12u20 opnieuw verwacht worden voor een eerste passage door het centrum van de stad. Op dat ogenblik hebben de rensters al de kasseistroken van de Lange Munte, de Lippenhovestraat en de Paddestraat achter de rug. Na de passage door Oudenaarde wachten achtereenvolgens 6 hellingen en 2 kasseistroken alvorens de mythische Muur van Geraardsbergen als 7de helling wordt aangesneden op 60 km van finish: de Achterberg (na 56 km), de Eikenberg (na 63 km), de Wolvenberg (na 66 km), de Holleweg (kasseistrook, na 66 km), de Haaghoek (na 72 km), de Leberg (na 74 km), de Berendries (na 79 km) en Tenbosse (na 83 km). Met de Pottelberg na 112 km temmen de rensters de laatste nieuwkomer in het parcours. De laatste 40 km blijven ongewijzigd in vergelijking met 2016. Na de Kanarieberg (op 35 km van de aankomst) en de Kruisberg/Hotond (op 29 km van de aankomst) zijn het de Oude Kwaremont (op 17 km van de finish) en de Paterberg (op 13 km van de finish) die opnieuw scherprechter zullen spelen diep in de finale.

Hellingen van de Ronde 2017

Ronde van Vlaanderen (vrouwen)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Achterberg

Eikenberg

Wolvenberg

Leberg

Berendries

Ten Bosse

Muur/Kapelmuur

Pottelberg

Kanarieberg

Kruisberg

Oude Kwaremont

Paterberg


Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

In het januarinummer van cycling.be magazine kijken we reikhalzend uit naar het BK en WK veldrijden, met Sweeck, Vanthourenhout, Pidcock, Vos, Van Loy, Aerts, Van Aert en andere favorieten. Verder: vier voorjaarstochten, indoortrainers getest, beachracen, koersen in China, ...