Volgens Bram Tankink is Gent-Wevelgem geen leuke koers als er geen wind staat. Dat verzoek wordt alvast ingewilligd. Bekijk hier het filmpje van Bell en LottoNL-Jumbo en check alle hellingen uit het parcours!

Na de start uit Deinze en de passage door de Moeren - met de stormachtige wind die wordt verwacht zeker geen makkie - moet het peloton pas na bijna 120 km voor het eerst klimmen. De Casselberg in Noord-Frankrijk is meteen de hoogste top van de dag. Direct daarna volgt een afdaling en een tweede passage over de Casselberg. Die tweede keer over de zuidkant is een stuk steiler dan de eerste. Voor Frankrijk wordt verlaten, is er nog de Catsberg, nog zo'n steil klimmetje richting de abdij van Mont des Cats.

Over de grens wacht de Baneberg. De eigenlijke helling is nog geen 300 m lang, maar er is nog een aanloop via de zijkant van de Rodeberg. Hier mag je beelden verwachten van heel wat gedrum in het peloton op erg smalle wegen, met de nodige chaos tot gevolg. Iedereen kijkt dan vol verwachting naar de beruchte Kemmelberg, waar op de steile percentages snel duidelijk wordt wie goed zit. De Monteberg volgt onmiddellijk daarna en die is langer, minder steil en niet in kasseien.

De tweede lus over de Baneberg, Kemmel- en Monteberg biedt een laatste kans voor een ontsnapping, want dan wacht er nog een lange, vlakke race naar de eindmeet in Wevelgem, via Ieper (en de mooie Menenpoort), Geluwe en Menen.

Klik hieronder op elke helling om de klimpercentages, het kaartje, profiel, info én Strava-segment te zien!

Helling van Gent-Wevelgem

1. Casselberg noord (na 120 km)
2. Casselberg zuid (125 km)
3. Catsberg (143 km)
4. Baneberg (152 km)
5. Kemmelberg (160 km)
6. Monteberg (164 km)
7. Baneberg (192 km)
8. Kemmelberg (200 km)
9. Monteberg (204 km)


 

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het decembernummer ligt nu in de winkel en brengt heel wat lekkers mee: je kan niet alleen meer dan 1300 euro aan kerstcadeaus winnen, maar we kruipen ook in het hoofd van Wout van Aert, gaan fietsen met Katie Compton, maken een verre verplaatsing van een cross in België naar Tsjechië, blikken terug met Roland Liboton en Hennie Stamsnijder, spreken met Annemarie Worst, kijken terug op het wielerjaar 2018 en overlopen de veranderingen die er aankomen in 2019. Verder: de velofiel in Saartje Vandendriessche, de eerste tubeless raceband van Continental, tips en recepten voor lekker warme wintervoeding, tests van de Look 795 Blade RS Disc en Cannondale System Six, tips om een verstuikte enkel te verzorgen en een krakend bracket te verhelpen, materiaaltests, en veel meer!