Volgens Bram Tankink is Gent-Wevelgem geen leuke koers als er geen wind staat. Dat verzoek wordt alvast ingewilligd. Bekijk hier het filmpje van Bell en LottoNL-Jumbo en check alle hellingen uit het parcours!

Na de start uit Deinze en de passage door de Moeren - met de stormachtige wind die wordt verwacht zeker geen makkie - moet het peloton pas na bijna 120 km voor het eerst klimmen. De Casselberg in Noord-Frankrijk is meteen de hoogste top van de dag. Direct daarna volgt een afdaling en een tweede passage over de Casselberg. Die tweede keer over de zuidkant is een stuk steiler dan de eerste. Voor Frankrijk wordt verlaten, is er nog de Catsberg, nog zo'n steil klimmetje richting de abdij van Mont des Cats.

Over de grens wacht de Baneberg. De eigenlijke helling is nog geen 300 m lang, maar er is nog een aanloop via de zijkant van de Rodeberg. Hier mag je beelden verwachten van heel wat gedrum in het peloton op erg smalle wegen, met de nodige chaos tot gevolg. Iedereen kijkt dan vol verwachting naar de beruchte Kemmelberg, waar op de steile percentages snel duidelijk wordt wie goed zit. De Monteberg volgt onmiddellijk daarna en die is langer, minder steil en niet in kasseien.

De tweede lus over de Baneberg, Kemmel- en Monteberg biedt een laatste kans voor een ontsnapping, want dan wacht er nog een lange, vlakke race naar de eindmeet in Wevelgem, via Ieper (en de mooie Menenpoort), Geluwe en Menen.

Klik hieronder op elke helling om de klimpercentages, het kaartje, profiel, info én Strava-segment te zien!

Helling van Gent-Wevelgem

1. Casselberg noord (na 120 km)
2. Casselberg zuid (125 km)
3. Catsberg (143 km)
4. Baneberg (152 km)
5. Kemmelberg (160 km)
6. Monteberg (164 km)
7. Baneberg (192 km)
8. Kemmelberg (200 km)
9. Monteberg (204 km)


 

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het februarinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en dat is traditioneel de Teamspecial, met alle topteams, transfers, teamfietsen en ons verdict. We verklappen je de belangrijkste transfers, welke renners dit seizoen hun laatste kans moeten grijpen, welke gedaanteverandering Lotto Soudal heeft ondergaan, ... Geraint Thomas vindt dat Froome meer talent heeft dan hijzelf, Jan Bakelants is klaar voor een nieuwe start bij Sunweb, en Jolien D'hoore snijdt een nieuw hoofdstuk aan bij het dominante Boels-Dolmans. We vergeten de cross niet, want Erwin Vervecken ging Fietsen Met Loes Sels, en Mario De Clercq doorgrondt het hedendaagse veldrijden. De actieve fietser ontwaakt uit zijn winterslaap dankzij onze trainingstips voor de eerste toertochten en onze Do's & Don'ts over vermoeidheid overwinnen en indoortrainingen motiverend houden. De tests van de Trek Émonda ALR en BMC Teammachine ALR Disc bewijzen dat alu niet afgeschreven is, de Lapierre Prorace is een moderne en betaalbare hardtail, en nog veel meer materiaaltests!