De Vlaamse Ardennen en Une Autre Provence, de regio rond de Mont Ventoux, gaan twee jaar lang samenwerken rond wielertoerisme en streekproducten. Europa steunt het initiatief met 260.000 euro.

De apotheose van het project wordt de gezamenlijke beklimming van de Ventoux. (foto belga)
De samenwerking tussen de twee regio's werd op 11 november ondertekend in Houtem. Voor de gelegenheid reden wielerprof Bert De Waele en drie plaatselijke renners symbolisch op de rollen de Ventoux op. 

Het is de bedoeling dat Vlamingen en Fransen samen gaan fietsen in beide regio's. De apotheose wordt een gezamenlijke beklimming van de Mont Ventoux. Naast de sport schenkt het samenwerkingsproject evenveel aandacht aan regionale lekkernijen: zo moeten de Fransen onder meer de Geraardsbergse mattentaarten leren appreciƫren en kunnen de Vlamingen zich te goed gaan doen aan Zuid-Franse wijnen en kazen.

Volgend jaar wordt Une Autre Provence gastregio op de Houtemse jaarmarkt en in 2013 zal de regio Vlaamse Ardennen deelnemen aan het grote Franse fietsevenement La Buiscyclette. Er zijn ook uitwisselingsprojecten gepland op het vlak van kennis rond streekproducten.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het maartnummer van cycling.be magazine ligt in de winkel, met daarin: wereldkampioen Peter Sagan op monumentenjacht, Oliver Naesen dromend over een klassieke zege, Fernando Gaviria die niet alleen denkt aan Tourzeges maar ook aan kasseikoersen, vijf outsiders voor het voorjaar, Jolien D'hoore die verder de wereldtop wil bestormen, de vernieuwde Driedaagse Brugge-De Panne, Erwin Vervecken die ging Fietsen Met Tim Merlier, de Parijs-Nice van Frank Vandenbroucke in 1998, onze man op pad met Bauke Mollema en het Monacopeloton, de cols van Parijs-Nice, ... De actieve fietsfan leest over materiaal- en andere tips om de kasseiklassiekers te overleven, trainen voor de Ronde en Luik onder tijdsdruk, hoe je 'typisch mannelijke problemen' na het fietsen vermijdt, een dubbel kasseiweekend met Gent-Wevelgem Cyclo en Johan Museeuw Classic in Harelbeke, tests van de Look 795 Aerolight RS, Argon 18 Gallium Pro Disc, Wahoo Tickr Fit, Polar OH1, en veel meer!