De Vlaamse Ardennen en Une Autre Provence, de regio rond de Mont Ventoux, gaan twee jaar lang samenwerken rond wielertoerisme en streekproducten. Europa steunt het initiatief met 260.000 euro.

De apotheose van het project wordt de gezamenlijke beklimming van de Ventoux. (foto belga)
De samenwerking tussen de twee regio's werd op 11 november ondertekend in Houtem. Voor de gelegenheid reden wielerprof Bert De Waele en drie plaatselijke renners symbolisch op de rollen de Ventoux op. 

Het is de bedoeling dat Vlamingen en Fransen samen gaan fietsen in beide regio's. De apotheose wordt een gezamenlijke beklimming van de Mont Ventoux. Naast de sport schenkt het samenwerkingsproject evenveel aandacht aan regionale lekkernijen: zo moeten de Fransen onder meer de Geraardsbergse mattentaarten leren appreciëren en kunnen de Vlamingen zich te goed gaan doen aan Zuid-Franse wijnen en kazen.

Volgend jaar wordt Une Autre Provence gastregio op de Houtemse jaarmarkt en in 2013 zal de regio Vlaamse Ardennen deelnemen aan het grote Franse fietsevenement La Buiscyclette. Er zijn ook uitwisselingsprojecten gepland op het vlak van kennis rond streekproducten.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het decembernummer ligt nu in de winkel en brengt heel wat lekkers mee: je kan niet alleen meer dan 1300 euro aan kerstcadeaus winnen, maar we kruipen ook in het hoofd van Wout van Aert, gaan fietsen met Katie Compton, maken een verre verplaatsing van een cross in België naar Tsjechië, blikken terug met Roland Liboton en Hennie Stamsnijder, spreken met Annemarie Worst, kijken terug op het wielerjaar 2018 en overlopen de veranderingen die er aankomen in 2019. Verder: de velofiel in Saartje Vandendriessche, de eerste tubeless raceband van Continental, tips en recepten voor lekker warme wintervoeding, tests van de Look 795 Blade RS Disc en Cannondale System Six, tips om een verstuikte enkel te verzorgen en een krakend bracket te verhelpen, materiaaltests, en veel meer!