Romain Bardet krijgt de eer om het nieuwste Look-pedaal te debuteren in de zevende etappe van Parijs-Nice, met aankomst op de Col du Turini. Zoals je uit de naam kan afleiden heeft de Keo Blade Carbon Ceramic speciale keramische lagers, maar er zijn nog meer aanpassingen.

Het nieuwe Keo-model wordt in de Franse vestiging van Look gemaakt en het is meteen de eerste uitvoering die gebruikmaakt van keramische lagers. Die zouden moeten zorgen voor minder wrijving, een betere krachtoverbrenging en betere betrouwbaarheid. Volgens eigen tests zou de Look Keo Blade Carbon Ceramic 18% minder wrijving creëren, terwijl de hardere, niet-corrosieve eigenschappen van keramische in plaats van stalen lagers, in combinatie met de kleine toleranties bij de productie, de levensduur van de lagers vier tot zes keer verlengen. De oversized stalen as is helemaal opnieuw ontworpen en die constructie met de keramische lagers bespaart zo'n twee watt bij 100 omwentelingen per minuut.

De met de hand gemaakte lagers kregen eveneens een nieuwe en verbeterde bescherming met een dubbel afdichting op de as. Die constructie verzekert een IPX7-waterbescherming (bij volledige onderdompeling) en IPX6-waterdichtheid bij gebruik van een waterstraal, terwijl ook vuil wordt weggehouden van de keramische inwendige delen.

Ondertussen zorgt de typische Blade-technologie van Look ervoor dat de Team AG2R La Mondiale-renner stevig aan zijn pedalen vasthangt wanneer hij opnieuw in de aanval gaat. De carbon veren zijn verkrijgbaar met 12, 16 en 20 Nm spanning (12 en 16 Nm krijg je meegeleverd). Volgens Look zouden ook de aerodynamische eigenschappen van de gladde onderkant hem helpen om zo ​​efficiënt mogelijk door de lucht te snijden.

Bovendien biedt het nieuwe pedaal volgens de Franse fabrikant ook de beste verhouding tussen kracht en gewicht, met een oppervlak van 700 mm² voor ultieme krachtoverdracht, in combinatie met een compact formaat om gewicht en afmetingen tot een minimum te beperken. Klinkt het allemaal wat ingewikkeld, kijk dan even naar het filmpje bovenaan dit artikel. Daar steekt Romain Bardet, die al 19 jaar met de klikpedalen van Look rijdt, zijn eigen pedaal ineen.

De ingenieurs van Look hebben onderzocht op welke punten in de pedaalslag de energieoverdracht optimaal is. Zo kwamen ze uit bij het vernieuwde ontwerp. Dankzij de lage stapelhoogte van 14,8 mm (pedaal + schoenplaat) krijg je een directe verbinding tussen pedaal en renner. Eén pedaal weegt 110 gram, de complete set inclusief plaatjes 290 gram en die moet 189,90 euro kosten.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en je krijgt er de Crossgids met complete veldritkalender en vooruitblik van Paul Herygers bovenop! Blikvangers zijn Mathieu van der Poel, het trio Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout, de terugkerende Jolien Verschueren, Dylan Teuns, Laurens de Plus, Hennie Kuiper, Ilan Van Wilder, � Voorts gaan we achter de schermen bij Telenet Baloise Lions, zoeken we de crosskampioenen van de toekomst, zetten we een crossfiets van Trek en gravelbike van Canyon naast elkaar, vertellen we over onze tochten in Oostenrijk en Cataloni�, gaan we trends spotten op Eurobike, zoeken we waarom de ene persoon meer calorie�n verbrandt dan een andere, en veel meer!