Sram had al heel wat prijsgegeven over de nieuwe 12-speed-groep, maar nu komt hij er ook echt. Specialized, Trek, Koga en Canyon zijn bij de eersten om fietsen aan te bieden met de nieuwe Sram eTap AXS, een groep die beschikbaar is in 1x en 2x, en in Rim en Disc.

Specialized was er als de kippen bij om de S-Works Tarmac Disc en Venge (respectievelijk 10.999 en 11.499 euro) uit te rusten met de jongste draadloze elektronische groep van Sram. Het gaf zijn twee topfietsen zelfs een speciale grijze kleur voor deze gelegenheid. Trek koos voor dezelfde aanpak en stak de topversies van de Madone en Émonda in een Disc eTap-pak (respectievelijk 12.600 en 11.099 euro). BMC plaatste de nieuwe groep op de Teammachine SLR en maakte er een limited edition verzamelstuk van. De Teammachine SLR01 DISC LTD moet 11.999 euro kosten. Canyon komt met de Aeroad CF SLX Disc 9.0 SL (7.499 euro), Ultimate CF SLX Disc 9.0 SL (6.299 euro) en Endurace CF SLX Disc 9.0 SL (6.299 euro).

Koga is een partnership met SRAM aangegaan voor de lancering van de Kimera Prime Limited. "Bij de ontwikkeling van de Koga Kimera Prime Limited is op elk vlak gezocht naar de ultieme perfectie", klinkt het bij de Nederlandse fabrikant. "Dit komt niet alleen tot uitdrukking in de keuze voor het beste frame en state-of-the-art onderdelen, maar vooral door de sublieme combinatie van functionaliteit en vormgeving. Deze racer blinkt uit door zijn understated design waarbij de kleuren van de high-tech onderdelen 100% matchen met het geraffineerde artwork op het slanke frame."

"De basis wordt gevormd door het superlichte en stijve frame, specifiek ontwikkeld voor het gebruik van schijfremmen en opgebouwd uit 40T High Modulus carbon met de hoogste treksterkte en een perfect geïntegreerde full carbon voorvork. Verschillende andere onderdelen van deze droomfiets zijn ook uitgevoerd in carbon, zoals het aerodynamische stuur met geïntegreerde stuurpen, de zadelpen en de brug van het Selle San Marco Aspide racezadel. Deze bijzondere racefiets is voorzien van bijpassende high-end Zipp carbonwielen, model 303 disc met steekassen voor extra stijfheid en voorzien van Vittoria Corsa Control 28mm draadbanden met veel comfort en een geweldige grip."

VEEL COMBINATIES MOGELIJK MET ETAP

Koga heeft voor dit model gekozen voor een 48-35T crankset (Sram biedt ook 50/37 en 46/33 aan) in combinatie met een 10-28T cassette (je kan tot 33 gaan achteraan, voor een enorm ruim bereik). Door het kleinste tandje van 10 kunnen vooraan kleinere en dus lichtere vertandingen worden gebruikt. SRAM eTAP AXS levert een breder bereik met kleinere stapjes tussen de versnellingen. De opvallende "flattop" ketting schakelt bovendien directer en is aanmerkelijk stiller. Via de SRAM app is de batterijstatus te bekijken, zijn de instellingen van de elektronische onderdelen te wijzigen en kan de software geüpdatet worden. De AXS uit de naam spreek je trouwens uit als 'access' en de onderdelen zijn inderdaad erg toegankelijk (uitgezonderd dan qua prijs), want je kan de race-onderdelen combineren met de MTB-onderdelen, die nu voor het eerst ook elektronisch werken.

De Koga Kimera Prime Limited is beschikbaar vanaf februari in de maten 54, 56, 58 en 60 cm. Gewicht: 7,2 kg. Consumentenadviesprijs: 8.499 Euro.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en je krijgt er de Crossgids met complete veldritkalender en vooruitblik van Paul Herygers bovenop! Blikvangers zijn Mathieu van der Poel, het trio Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout, de terugkerende Jolien Verschueren, Dylan Teuns, Laurens de Plus, Hennie Kuiper, Ilan Van Wilder,... Voorts gaan we achter de schermen bij Telenet Baloise Lions, zoeken we de crosskampioenen van de toekomst, zetten we een crossfiets van Trek en gravelbike van Canyon naast elkaar, vertellen we over onze tochten in Oostenrijk en Catalonië, gaan we trends spotten op Eurobike, zoeken we waarom de ene persoon meer calorie�n verbrandt dan een andere, en veel meer!