Wil je in het donker mountainbiken of op compleet onverlichte wegen fietsen, dan heb je een stevige set lampen nodig, liefst eentje op de fiets en eentje op de helm, zodat je voor je ziet, maar ook in de richting waarnaar je kijkt. Deze Flux 900 van Specialized behoort tot het eerste type.

De Flux 900 (129,90 euro) is een sterke lamp met twee LED's, de ene schijnt in de breedte, de andere in de lengte. Daardoor krijg je een goed lichtpatroon, waarmee je ruim zicht hebt. Op dat vlak doet deze Specialized het beter dan veel andere lichtjes met maar één lamp. Dat andere weggebruikers je opmerken, staat vast met zo'n set verstralers. Bovendien ben je ook vanaf de zijkant zichtbaar.

Een opgeladen batterij gaat in de zwaarste stand maar 1u15 mee en in de lichtste stand 5 uur. Je wisselt dus best af en kiest de helderste stand alleen wanneer het nodig is. De steun voor op het stuur is zeer stevig en makkelijk te plaatsen of verwijderen: de stevige beugel rond het stuur, het hendeltje wat vaster draaien en opspannen zoals een snelspanner. Er is ook een optionele helmsteun verkrijgbaar.

Is de Flux 900 nog niet fel genoeg voor jou, dan is er nog de Flux 1200 (164,90 euro). Als de batterijduur van die lamp bijna volledig is verstreken, kan je tot nog drie uur extra blijven doorfietsen met een zwak lichtje - erg slim!

Deze test verscheen in het novembernummer van cycling.be magazine. Abonneer je HIER en krijg een mooi, gratis fietscadeau!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het februarinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en dat is traditioneel de Teamspecial, met alle topteams, transfers, teamfietsen en ons verdict. We verklappen je de belangrijkste transfers, welke renners dit seizoen hun laatste kans moeten grijpen, welke gedaanteverandering Lotto Soudal heeft ondergaan, ... Geraint Thomas vindt dat Froome meer talent heeft dan hijzelf, Jan Bakelants is klaar voor een nieuwe start bij Sunweb, en Jolien D'hoore snijdt een nieuw hoofdstuk aan bij het dominante Boels-Dolmans. We vergeten de cross niet, want Erwin Vervecken ging Fietsen Met Loes Sels, en Mario De Clercq doorgrondt het hedendaagse veldrijden. De actieve fietser ontwaakt uit zijn winterslaap dankzij onze trainingstips voor de eerste toertochten en onze Do's & Don'ts over vermoeidheid overwinnen en indoortrainingen motiverend houden. De tests van de Trek Émonda ALR en BMC Teammachine ALR Disc bewijzen dat alu niet afgeschreven is, de Lapierre Prorace is een moderne en betaalbare hardtail, en nog veel meer materiaaltests!