Wil je in het donker mountainbiken of op compleet onverlichte wegen fietsen, dan heb je een stevige set lampen nodig, liefst eentje op de fiets en eentje op de helm, zodat je voor je ziet, maar ook in de richting waarnaar je kijkt. Deze Flux 900 van Specialized behoort tot het eerste type.

De Flux 900 (129,90 euro) is een sterke lamp met twee LED's, de ene schijnt in de breedte, de andere in de lengte. Daardoor krijg je een goed lichtpatroon, waarmee je ruim zicht hebt. Op dat vlak doet deze Specialized het beter dan veel andere lichtjes met maar één lamp. Dat andere weggebruikers je opmerken, staat vast met zo'n set verstralers. Bovendien ben je ook vanaf de zijkant zichtbaar.

Een opgeladen batterij gaat in de zwaarste stand maar 1u15 mee en in de lichtste stand 5 uur. Je wisselt dus best af en kiest de helderste stand alleen wanneer het nodig is. De steun voor op het stuur is zeer stevig en makkelijk te plaatsen of verwijderen: de stevige beugel rond het stuur, het hendeltje wat vaster draaien en opspannen zoals een snelspanner. Er is ook een optionele helmsteun verkrijgbaar.

Is de Flux 900 nog niet fel genoeg voor jou, dan is er nog de Flux 1200 (164,90 euro). Als de batterijduur van die lamp bijna volledig is verstreken, kan je tot nog drie uur extra blijven doorfietsen met een zwak lichtje - erg slim!

Deze test verscheen in het novembernummer van cycling.be magazine. Abonneer je HIER en krijg een mooi, gratis fietscadeau!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het maartnummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel, met daarin Peter Sagan, Tiesj Benoot, Patrick Lefevere, Laurens ten Dam, Ruben Van Gucht op Monumentenjacht bij Andrei Tchmil, een vooruitblik op de vernieuwde AG Driedaagse Brugge-De Panne, een analyse van het vrouwenwielrennen door Lieselot Decroix, ... De actieve fietsliefhebber kan zich klaarstomen voor de Ronde van Vlaanderen Cyclo dankzij onze ultieme trainingsmaand, en kan zich verlekkeren aan een vergelijking tussen de goedkoopste en duurste Specialized, de regenjassentest, Sur Place in Zuid-Tirol, een test van de Cervélo C3, Do's & Don'ts over verantwoord afvallen en het nut van de foamrol, ... En er valt ook wat te winnen: je kan gratis mee op de cycling.be Marmotta-fietstrip naar Oostenrijk, of met Johan Museeuw het mooiste uit het Ronde-parcours verkennen, of je kan meedingen naar de prachtige Canyon Endurace!