Specialized beantwoordt een belangrijke vraag vanuit de markt en voegt nu een aangepaste, lichtere MIPS-beschermingslaag toe aan alle helmen. Bovendien kan je kiezen voor een ANGi-versie die je noodcontacten verwittigt bij een val. Zo worden jouw ritten met één nieuwe helm twee keer veiliger.

Het nut van een verwittigingssysteem wanneer je alleen gaat fietsen, werd onlangs nog eens pijnlijk blootgelegd. We herinneren ons recentelijk allemaal nog de noodroep van de vrouw van Steven de Jongh. Na een valpartij was hij onvindbaar en onbereikbaar. Dit zou in de toekomst met ANGi niet meer het geval zijn. Er is live-tracking mogelijk en bij een aanzienlijke impact kunnen noodcontacten automatisch een bericht ontvangen met exacte gps-coördinaten.

De ANGi-sensor communiceert met je Specialized Ride App. Na een impact begint hij af te tellen, zodat je nog tijd hebt om de alarmering uit te zetten als er niets ernstigs is gebeurd. Doe je dat niet, dan wordt er automatisch een bericht verstuurd. De helmen die het ANGi-systeem standaard hebben, komen met een code voor een gratis jaarabonnement op het verwittigingssysteem. Daarna betaal je 29,99 euro. De andere helmen zijn ANGi Ready. Wil je het systeem installeren, dan betaal je 49,90 euro.

MIPS

Daarnaast voegt Specialized een ?extra laag van bescherming? toe aan de helmen door middel van MIPS. Dit systeem kan meer bescherming bieden bij de rotatatiekrachten van een impact. Normaliter dienen die aanzienlijk meer schade aan het menselijk lichaam toe. De helmen zijn aangepast aan de binnenzijde, zodat MIPS geen impact heeft op bestaande features voor de pasvorm, afstelmogelijkheden of comfort.

In een exclusieve samenwerking met MIPS heeft Specialized zelfs een nieuwe MIPS SL-variant ontwikkeld, die in de lichtste helmen zijn terug te vinden. Deze techniek is voorlopig alleen door Specialized te gebruiken. Alle helmmodellen - ook de kinderhelmen - zijn nu met MIPS verkrijgbaar. De goedkoopste MIPS-helm bij Specialized, de Align, kost 44,90 euro, de duurste is de Evade II aan 289,90. Een interessant model is de Propero III met zowel MIPS als ANGi voor 134,90 euro.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

In het januarinummer van cycling.be magazine kijken we reikhalzend uit naar het BK en WK veldrijden, met Sweeck, Vanthourenhout, Pidcock, Vos, Van Loy, Aerts, Van Aert en andere favorieten. Verder: vier voorjaarstochten, indoortrainers getest, beachracen, koersen in China, ...