Het Power-zadel van Specialized creëerde een ware revolutie en nu is het tijd dat ook vrouwen optimaal profiteren van de voordelen ervan. De Power Mimic moet de typisch vrouwelijke vormen van zadelpijn oplossen en doet dat door de uitsparing op een slimme manier terug op te vullen.

Specialized wil het probleem van zadelpijn bij vrouwen eindelijk bespreekbaar maken en de taboes doorbreken. De Power had al een unisex vorm, maar de uitsparing kon er bij bepaalde vrouwen voor zorgen dat de schaamlippen konden opzwellen door de uitsparing in het zadel. Anderen voelden dan weer te veel druk vooraan het zadel of op de zitbotjes. Dr. Andy Pruitt, die al een hele tijd meewerkt bij de afdeling Body Geometry, spendeerde samen met zijn team twee jaar aan de ontwikkeling van een oplossing voor al die problemen.

Power Mimic

Door schuimen met verschillende dichtheden (die de weke delen nabootsen, vandaar de naam Mimic) te gebruiken op verschillende plaatsen kon er een soort evenwicht worden bereikt in de weke delen die in contact staan met het zadel. Tegelijk werd ook de druk verlicht. Je kan de aanpassingen het beste zien doordat de uitsparing nu dicht is gemaakt. In plaats daarvan is er op die plaats nu een zacht type traagschuim. Datzelfde type, maar dan dunner, vinden we ook vooraan terug, als toevoeging op een laag dikker, zacht schuim. Achteraan het zadel, waar je gewicht op komt, zit een harder type om structurele steun te bieden.

Dit moet volgens Specialized een zadel worden voor zowel ervaren rensters die eventueel zelfs een operatie overwegen om van hun zadelpijn af te raken, als voor beginnende recreatieve sportfietsers die na enkele negatieve, pijnlijke ervaringen het fietsen misschien al willen opgeven. De Power Mimic komt er in drie breedtes (143, 155 en 168 mm, afhankelijk van de uitvoering) en in vier uitvoeringen: S-Works (299,90 euro), Pro (229,90 euro), Expert (129,90 euro) en Comp (89,90 euro). Het zadel is damesspecifiek, maar ook mannen die de vorm van de Power appreciëren, maar geen grote uitsparing willen, kunnen ermee gebaat zijn.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het maartnummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel, met daarin Peter Sagan, Tiesj Benoot, Patrick Lefevere, Laurens ten Dam, Ruben Van Gucht op Monumentenjacht bij Andrei Tchmil, een vooruitblik op de vernieuwde AG Driedaagse Brugge-De Panne, een analyse van het vrouwenwielrennen door Lieselot Decroix, ... De actieve fietsliefhebber kan zich klaarstomen voor de Ronde van Vlaanderen Cyclo dankzij onze ultieme trainingsmaand, en kan zich verlekkeren aan een vergelijking tussen de goedkoopste en duurste Specialized, de regenjassentest, Sur Place in Zuid-Tirol, een test van de Cervélo C3, Do's & Don'ts over verantwoord afvallen en het nut van de foamrol, ... En er valt ook wat te winnen: je kan gratis mee op de cycling.be Marmotta-fietstrip naar Oostenrijk, of met Johan Museeuw het mooiste uit het Ronde-parcours verkennen, of je kan meedingen naar de prachtige Canyon Endurace!