Het Power-zadel van Specialized creëerde een ware revolutie en nu is het tijd dat ook vrouwen optimaal profiteren van de voordelen ervan. De Power Mimic moet de typisch vrouwelijke vormen van zadelpijn oplossen en doet dat door de uitsparing op een slimme manier terug op te vullen.

Specialized wil het probleem van zadelpijn bij vrouwen eindelijk bespreekbaar maken en de taboes doorbreken. De Power had al een unisex vorm, maar de uitsparing kon er bij bepaalde vrouwen voor zorgen dat de schaamlippen konden opzwellen door de uitsparing in het zadel. Anderen voelden dan weer te veel druk vooraan het zadel of op de zitbotjes. Dr. Andy Pruitt, die al een hele tijd meewerkt bij de afdeling Body Geometry, spendeerde samen met zijn team twee jaar aan de ontwikkeling van een oplossing voor al die problemen.

Power Mimic

Door schuimen met verschillende dichtheden (die de weke delen nabootsen, vandaar de naam Mimic) te gebruiken op verschillende plaatsen kon er een soort evenwicht worden bereikt in de weke delen die in contact staan met het zadel. Tegelijk werd ook de druk verlicht. Je kan de aanpassingen het beste zien doordat de uitsparing nu dicht is gemaakt. In plaats daarvan is er op die plaats nu een zacht type traagschuim. Datzelfde type, maar dan dunner, vinden we ook vooraan terug, als toevoeging op een laag dikker, zacht schuim. Achteraan het zadel, waar je gewicht op komt, zit een harder type om structurele steun te bieden.

Dit moet volgens Specialized een zadel worden voor zowel ervaren rensters die eventueel zelfs een operatie overwegen om van hun zadelpijn af te raken, als voor beginnende recreatieve sportfietsers die na enkele negatieve, pijnlijke ervaringen het fietsen misschien al willen opgeven. De Power Mimic komt er in drie breedtes (143, 155 en 168 mm, afhankelijk van de uitvoering) en in vier uitvoeringen: S-Works (299,90 euro), Pro (229,90 euro), Expert (129,90 euro) en Comp (89,90 euro). Het zadel is damesspecifiek, maar ook mannen die de vorm van de Power appreciëren, maar geen grote uitsparing willen, kunnen ermee gebaat zijn.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het novembernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel, met niet alleen Toon Aerts die zijn vaste podiumplek opeist, Niels Albert die de perfecte zandtechniek uitlegt, David van der Poel, Sophie de Boer, en baansprintster Nicky Degrendele, maar ook een gratis extra MTB-special, met daarin techniektips van downhillsensatie Martin Maes, de mooiste MTB-plekjes van Githa Michiels, fietstests van Specialized, Trek, Canyon, Niner, Ednine en BMC, alle geheimen van de nieuwe Shimano XTR 12-speed, de 14 mooiste winteroutfits, de originele Cape Epic, op avontuur in Mongolië, piepende schijfremmen, zadelhoogte op de MTB, nieuwe MTB-spullen, ... Verder: fietsen van noord naar zuid door Portugal, EK veldrijden in Rosmalen, Britse invasie in de Cross, Mike Kluge, en veel meer!