De Giro Aether is de eerste fietshelm met MIPS Spherical en dat zorgt voor een bevreemdend gevoel: de twee afzonderlijke helften van de helm schuiven over elkaar. Veilig zal het wel zijn, maar hoe voelt het op je hoofd?

Aan de binnenkant van de nieuwste Giro-helm vind je geen MIPS-laag zoals je die van andere helmen kent. De Aether (299,99 euro) is de eerste fietshelm die gebruikmaakt van MIPS Spherical, waarbij de helm uit twee delen bestaat. Het bovenste deel (waar de rode kleur begint) kan afzonderlijk bewegen van het onderste (zwarte) gedeelte, zodat een eventuele klap in twee fases kan worden opgevangen. De binnenste en buitenste schaal kunnen verschuiven, vermits ze worden vastgehouden met rubberen verbindingen. Bekijk het filmpje bovenaan dit artikel om de beweging en het concept aan het werk te zien.

Het voordeel hiervan is dat er geen sprake is van een plastic laag die de verkoelende wind kan tegenhouden. Onze 270 gram lichte mediumhelm voelde inderdaad koel aan. Bovendien ziet hij er knap uit en meldt Giro dat de Aether aerodynamischer is dan de Synthe. De helm heeft de typische Giro-pasvorm, die net wat ronder is dan bij sommige andere merken, maar wij hadden deze keer geen last van drukpunten. Giro wou een extra veilige, maar eveneens comfortabele, lichte en verkoelende helm - missie geslaagd!

Deze test verscheen in het oktobernummer van cycling.be magazine. Abonneer je HIER en ontvang een prachtig, gratis fietscadeau!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het decembernummer ligt nu in de winkel en brengt heel wat lekkers mee: je kan niet alleen meer dan 1300 euro aan kerstcadeaus winnen, maar we kruipen ook in het hoofd van Wout van Aert, gaan fietsen met Katie Compton, maken een verre verplaatsing van een cross in Belgiƫ naar Tsjechiƫ, blikken terug met Roland Liboton en Hennie Stamsnijder, spreken met Annemarie Worst, kijken terug op het wielerjaar 2018 en overlopen de veranderingen die er aankomen in 2019. Verder: de velofiel in Saartje Vandendriessche, de eerste tubeless raceband van Continental, tips en recepten voor lekker warme wintervoeding, tests van de Look 795 Blade RS Disc en Cannondale System Six, tips om een verstuikte enkel te verzorgen en een krakend bracket te verhelpen, materiaaltests, en veel meer!