Wie zelf aan zijn fiets werkt, komt al eens zijn eigen beperkingen tegen. Deze expert van Park Tool verklapt wat de vijf problemen zijn die hij het vaakst tegenkwam en reikt ook de oplossingen aan.

Calvin Jones, Director of Education bij Park Tool, benoemde bij GCN Tech de vijf vaakst voorkomende onderhoudsfouten en helpt ze meteen ook op te lossen.
- De verkeerde vraag stellen: zorg dat je exact weet wat er gaande is. Als je aan je fietsenmaker zegt dat het bottom bracket moet worden vervangen en je daarna merkt dat het gekraak blijft, dan had je misschien beter gevraagd of hij eens de hele aandrijving kon nagaan op mogelijke problemen. Het kan namelijk even goed zijn dat een van de crankbouten niet is aangespannen. Elimineer dus zoveel mogelijk oorzaken.
- Gebrek aan vertrouwen: als je gewoon blijft geld uitgeven tot zowat elk onderdeel aan je fiets is vervangen, zal hij inderdaad wel niet meer kraken, maar je moet gewoon het probleem durven definiëren en het gericht oplossen.
- Het verkeerde gereedschap: technologie blijft maar evolueren, dus als je aan een moderne fiets wil werken, heb je ander gereedschap nodig dan vroeger. Brackets zijn veranderd, kettingen zijn smaller geworden en lichtere onderdelen zijn fragieler.
- Haastwerk: neem de tijd die nodig is voor een werkje, zodat het grondig wordt gedaan en er geen snelle lapmiddeltjes nodig zijn. Als je iets uiteen haalt, neem dan een foto van hoe alles terug in elkaar moet.
- Geen hulp vragen: er is niets verkeerd aan hulp vragen bij een probleem. Als je vaker aan je fiets wil werken, neem misschien zelfs wat fietsmechanieklessen. Als je wat rond hoort, vind je vaak sneller een oplossing voor jouw probleem.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en je krijgt er de Crossgids met complete veldritkalender en vooruitblik van Paul Herygers bovenop! Blikvangers zijn Mathieu van der Poel, het trio Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout, de terugkerende Jolien Verschueren, Dylan Teuns, Laurens de Plus, Hennie Kuiper, Ilan Van Wilder,... Voorts gaan we achter de schermen bij Telenet Baloise Lions, zoeken we de crosskampioenen van de toekomst, zetten we een crossfiets van Trek en gravelbike van Canyon naast elkaar, vertellen we over onze tochten in Oostenrijk en Catalonië, gaan we trends spotten op Eurobike, zoeken we waarom de ene persoon meer calorie�n verbrandt dan een andere, en veel meer!