Fietsschoenen met veters zijn weer helemaal hip, maar Giro wou het gemak van velcro's verbinden met de nauwkeurigheid van veters in deze Prolight Techlace. Dat leverde een schoen op die absurd licht is.

De Giro Prolight Techlace-schoenen (399,99 euro) zijn veruit de lichtste raceschoenen die we al hebben getest. Slechts 150 gram weegt één maatje 42,5. Het sluitsysteem combineert het comfort en gewicht van veters met de eenvoudige verstelbaarheid van velcro's. Met die laatste trek je namelijk de veters strak. Hou er rekening mee dat de onderste veters wat gekneld kunnen zitten door de bovenste, dus let erop dat je dit vermijdt. Daarna zal je merken dat dit systeem niet voor vervelende knelpunten zorgt.

De kostbare carbon zool is gemaakt van Textreme-vezels die lichter en toch stijf zijn, maar die de prijs verder de hoogte injagen, waardoor deze schoenen enkel zijn weggelegd voor de happy few. Binnen in de schoen kan je kiezen hoeveel ondersteuning je wil onder de voetboog. Wij opteerden voor de mediumsteun, maar vonden het wel handig dat je zelf je pasvorm kan kiezen.

Tijdens het fietsen valt niet alleen het gewicht op - dat voel je meteen! - maar ook de verkoeling die binnen komt stromen. Dat maakt de schoenen vooral geschikt voor op warmere dagen. Zeker tijdens het klimmen vonden we ze een genot om te dragen.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het februarinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en dat is traditioneel de Teamspecial, met alle topteams, transfers, teamfietsen en ons verdict. We verklappen je de belangrijkste transfers, welke renners dit seizoen hun laatste kans moeten grijpen, welke gedaanteverandering Lotto Soudal heeft ondergaan, ... Geraint Thomas vindt dat Froome meer talent heeft dan hijzelf, Jan Bakelants is klaar voor een nieuwe start bij Sunweb, en Jolien D'hoore snijdt een nieuw hoofdstuk aan bij het dominante Boels-Dolmans. We vergeten de cross niet, want Erwin Vervecken ging Fietsen Met Loes Sels, en Mario De Clercq doorgrondt het hedendaagse veldrijden. De actieve fietser ontwaakt uit zijn winterslaap dankzij onze trainingstips voor de eerste toertochten en onze Do's & Don'ts over vermoeidheid overwinnen en indoortrainingen motiverend houden. De tests van de Trek Émonda ALR en BMC Teammachine ALR Disc bewijzen dat alu niet afgeschreven is, de Lapierre Prorace is een moderne en betaalbare hardtail, en nog veel meer materiaaltests!