Fietsschoenen met veters zijn weer helemaal hip, maar Giro wou het gemak van velcro's verbinden met de nauwkeurigheid van veters in deze Prolight Techlace. Dat leverde een schoen op die absurd licht is.

De Giro Prolight Techlace-schoenen (399,99 euro) zijn veruit de lichtste raceschoenen die we al hebben getest. Slechts 150 gram weegt één maatje 42,5. Het sluitsysteem combineert het comfort en gewicht van veters met de eenvoudige verstelbaarheid van velcro's. Met die laatste trek je namelijk de veters strak. Hou er rekening mee dat de onderste veters wat gekneld kunnen zitten door de bovenste, dus let erop dat je dit vermijdt. Daarna zal je merken dat dit systeem niet voor vervelende knelpunten zorgt.

De kostbare carbon zool is gemaakt van Textreme-vezels die lichter en toch stijf zijn, maar die de prijs verder de hoogte injagen, waardoor deze schoenen enkel zijn weggelegd voor de happy few. Binnen in de schoen kan je kiezen hoeveel ondersteuning je wil onder de voetboog. Wij opteerden voor de mediumsteun, maar vonden het wel handig dat je zelf je pasvorm kan kiezen.

Tijdens het fietsen valt niet alleen het gewicht op - dat voel je meteen! - maar ook de verkoeling die binnen komt stromen. Dat maakt de schoenen vooral geschikt voor op warmere dagen. Zeker tijdens het klimmen vonden we ze een genot om te dragen.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het septembernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en uiteraard focussen we op het WK, met interviews met Nibali, Alaphilippe, Wellens (slotklim WK wordt moordend) en Anna van der Breggen, en uiteraard verkenden we het loodzware parcours in Innsbruck. Erwin Vervecken ging Fietsen Met Victor Campenaerts, we bezochten De Ketele en Ghys na hun EK-triomf, overlopen het tussenseizoen van de crossers, … Voor de recreant verkennen we drie prachtige tochten voor de komende weken en stelden we een Aero-dossier samen, met reviews van de Specialized Venge, BMC Timemachine Road en Ridley Noah Fast Disc, en met een informatief bezoekje aan de windtunnel. Verder: Bekende Velofiel Gella Vandecaveye, onze Fietsstage in Oostenrijk, een indrukwekkende prestatie in de Tour du Mont Blanc, test van de Canyon Lux, een prachtige stalen De Rosa met gegraveerde Campa-groep, nieuwtjes van Eurobike, sprintlessen, de beste voeding voor zware zweters, en veel meer!