Fietsschoenen met veters zijn weer helemaal hip, maar Giro wou het gemak van velcro's verbinden met de nauwkeurigheid van veters in deze Prolight Techlace. Dat leverde een schoen op die absurd licht is.

De Giro Prolight Techlace-schoenen (399,99 euro) zijn veruit de lichtste raceschoenen die we al hebben getest. Slechts 150 gram weegt één maatje 42,5. Het sluitsysteem combineert het comfort en gewicht van veters met de eenvoudige verstelbaarheid van velcro's. Met die laatste trek je namelijk de veters strak. Hou er rekening mee dat de onderste veters wat gekneld kunnen zitten door de bovenste, dus let erop dat je dit vermijdt. Daarna zal je merken dat dit systeem niet voor vervelende knelpunten zorgt.

De kostbare carbon zool is gemaakt van Textreme-vezels die lichter en toch stijf zijn, maar die de prijs verder de hoogte injagen, waardoor deze schoenen enkel zijn weggelegd voor de happy few. Binnen in de schoen kan je kiezen hoeveel ondersteuning je wil onder de voetboog. Wij opteerden voor de mediumsteun, maar vonden het wel handig dat je zelf je pasvorm kan kiezen.

Tijdens het fietsen valt niet alleen het gewicht op - dat voel je meteen! - maar ook de verkoeling die binnen komt stromen. Dat maakt de schoenen vooral geschikt voor op warmere dagen. Zeker tijdens het klimmen vonden we ze een genot om te dragen.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het novembernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel, met niet alleen Toon Aerts die zijn vaste podiumplek opeist, Niels Albert die de perfecte zandtechniek uitlegt, David van der Poel, Sophie de Boer, en baansprintster Nicky Degrendele, maar ook een gratis extra MTB-special, met daarin techniektips van downhillsensatie Martin Maes, de mooiste MTB-plekjes van Githa Michiels, fietstests van Specialized, Trek, Canyon, Niner, Ednine en BMC, alle geheimen van de nieuwe Shimano XTR 12-speed, de 14 mooiste winteroutfits, de originele Cape Epic, op avontuur in Mongolië, piepende schijfremmen, zadelhoogte op de MTB, nieuwe MTB-spullen, ... Verder: fietsen van noord naar zuid door Portugal, EK veldrijden in Rosmalen, Britse invasie in de Cross, Mike Kluge, en veel meer!