Je had hem waarschijnlijk al gezien op het hoofd van Romain Bardet: de Ekoï Legende is geïnspireerd op de legendarische worstenhelm van weleer, maar zit wel boordevol technologie op het gebied van veiligheid en comfort.

De Ekoï Legende is origineel ontworpen door de Fransman Benjamin Blanchard en daarna aangepast en goedgekeurd door twee Italiaanse ingenieurs uit de wereld van de fiets- en motorhelmen. De helm wordt in Italië gemaakt door een gespecialiseerd bedrijf dat helmen maakt in het topsegment.

De helm is getest en verfijnd in de windtunnel om de aerodynamica en ventilatie te optimaliseren. Hij werd daarna door de Franse Tourhoop Romain Bardet in de praktijk getest. Hij droeg de helm voor het eerst op 14 juli 2017 tijdens de Tour de France, alweer een jaar geleden. Het heeft nog 12 maanden geduurd om het comfort te verbeteren en hem nog 30 gram lichter te maken. De ontwikkeling van de Legende heeft uiteindelijk twee jaar in beslag genomen.

De helm heeft 28 ventilatiekanalen en een intern structuurframe van polypropyleen. Zoals we intussen van Ekoï gewoon zijn, heeft hij een magnetische sluiting onder de kin. De achterhoofdsteun is te verstellen in zowel hoogte als breedte met de draaiknop. Je krijgt drie mousses van Coolmax in verschillende diktes, van 3, 6 of 9 mm. Het insectennet houdt vervelende beestjes tegen. Voor wat extra aerodynamische hulp - en bescherming van regen en wind - is een aparte helmschaal verkrijgbaar.

De helm weegt maar 220 gr in maat S/M (er zijn twee maten) en kost 199,99 euro, maar dan krijg je er wel een leren transporthoes bij.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het februarinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en dat is traditioneel de Teamspecial, met alle topteams, transfers, teamfietsen en ons verdict. We verklappen je de belangrijkste transfers, welke renners dit seizoen hun laatste kans moeten grijpen, welke gedaanteverandering Lotto Soudal heeft ondergaan, ... Geraint Thomas vindt dat Froome meer talent heeft dan hijzelf, Jan Bakelants is klaar voor een nieuwe start bij Sunweb, en Jolien D'hoore snijdt een nieuw hoofdstuk aan bij het dominante Boels-Dolmans. We vergeten de cross niet, want Erwin Vervecken ging Fietsen Met Loes Sels, en Mario De Clercq doorgrondt het hedendaagse veldrijden. De actieve fietser ontwaakt uit zijn winterslaap dankzij onze trainingstips voor de eerste toertochten en onze Do's & Don'ts over vermoeidheid overwinnen en indoortrainingen motiverend houden. De tests van de Trek Émonda ALR en BMC Teammachine ALR Disc bewijzen dat alu niet afgeschreven is, de Lapierre Prorace is een moderne en betaalbare hardtail, en nog veel meer materiaaltests!