Je had hem waarschijnlijk al gezien op het hoofd van Romain Bardet: de Ekoï Legende is geïnspireerd op de legendarische worstenhelm van weleer, maar zit wel boordevol technologie op het gebied van veiligheid en comfort.

De Ekoï Legende is origineel ontworpen door de Fransman Benjamin Blanchard en daarna aangepast en goedgekeurd door twee Italiaanse ingenieurs uit de wereld van de fiets- en motorhelmen. De helm wordt in Italië gemaakt door een gespecialiseerd bedrijf dat helmen maakt in het topsegment.

De helm is getest en verfijnd in de windtunnel om de aerodynamica en ventilatie te optimaliseren. Hij werd daarna door de Franse Tourhoop Romain Bardet in de praktijk getest. Hij droeg de helm voor het eerst op 14 juli 2017 tijdens de Tour de France, alweer een jaar geleden. Het heeft nog 12 maanden geduurd om het comfort te verbeteren en hem nog 30 gram lichter te maken. De ontwikkeling van de Legende heeft uiteindelijk twee jaar in beslag genomen.

De helm heeft 28 ventilatiekanalen en een intern structuurframe van polypropyleen. Zoals we intussen van Ekoï gewoon zijn, heeft hij een magnetische sluiting onder de kin. De achterhoofdsteun is te verstellen in zowel hoogte als breedte met de draaiknop. Je krijgt drie mousses van Coolmax in verschillende diktes, van 3, 6 of 9 mm. Het insectennet houdt vervelende beestjes tegen. Voor wat extra aerodynamische hulp - en bescherming van regen en wind - is een aparte helmschaal verkrijgbaar.

De helm weegt maar 220 gr in maat S/M (er zijn twee maten) en kost 199,99 euro, maar dan krijg je er wel een leren transporthoes bij.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het decembernummer ligt nu in de winkel en brengt heel wat lekkers mee: je kan niet alleen meer dan 1300 euro aan kerstcadeaus winnen, maar we kruipen ook in het hoofd van Wout van Aert, gaan fietsen met Katie Compton, maken een verre verplaatsing van een cross in België naar Tsjechië, blikken terug met Roland Liboton en Hennie Stamsnijder, spreken met Annemarie Worst, kijken terug op het wielerjaar 2018 en overlopen de veranderingen die er aankomen in 2019. Verder: de velofiel in Saartje Vandendriessche, de eerste tubeless raceband van Continental, tips en recepten voor lekker warme wintervoeding, tests van de Look 795 Blade RS Disc en Cannondale System Six, tips om een verstuikte enkel te verzorgen en een krakend bracket te verhelpen, materiaaltests, en veel meer!