Je had hem waarschijnlijk al gezien op het hoofd van Romain Bardet: de Ekoï Legende is geïnspireerd op de legendarische worstenhelm van weleer, maar zit wel boordevol technologie op het gebied van veiligheid en comfort.

De Ekoï Legende is origineel ontworpen door de Fransman Benjamin Blanchard en daarna aangepast en goedgekeurd door twee Italiaanse ingenieurs uit de wereld van de fiets- en motorhelmen. De helm wordt in Italië gemaakt door een gespecialiseerd bedrijf dat helmen maakt in het topsegment.

De helm is getest en verfijnd in de windtunnel om de aerodynamica en ventilatie te optimaliseren. Hij werd daarna door de Franse Tourhoop Romain Bardet in de praktijk getest. Hij droeg de helm voor het eerst op 14 juli 2017 tijdens de Tour de France, alweer een jaar geleden. Het heeft nog 12 maanden geduurd om het comfort te verbeteren en hem nog 30 gram lichter te maken. De ontwikkeling van de Legende heeft uiteindelijk twee jaar in beslag genomen.

De helm heeft 28 ventilatiekanalen en een intern structuurframe van polypropyleen. Zoals we intussen van Ekoï gewoon zijn, heeft hij een magnetische sluiting onder de kin. De achterhoofdsteun is te verstellen in zowel hoogte als breedte met de draaiknop. Je krijgt drie mousses van Coolmax in verschillende diktes, van 3, 6 of 9 mm. Het insectennet houdt vervelende beestjes tegen. Voor wat extra aerodynamische hulp - en bescherming van regen en wind - is een aparte helmschaal verkrijgbaar.

De helm weegt maar 220 gr in maat S/M (er zijn twee maten) en kost 199,99 euro, maar dan krijg je er wel een leren transporthoes bij.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en je krijgt er de Crossgids zomaar bij. Daarin vind je een uitgebreide kalender met alle topcrossen, alle renners en een vooruitblik van Bart Wellens, aangevuld met interviews met alleskunner Mathieu van der Poel ('Winnen went nooit'), Sanne Cant ('Blij met Marianne Vos als concurrente'), Maud Kaptheijns, en Peter Van Santvliet, een masterclass crosstechniek met Erwin Vervecken, het debuutjaar van Sven Nys, de favoriete trainingsparcoursen van de profs, veldritnatie Zwitserland, … Het gewone nummer opent met kleurrijke figuur Bram Tankink, de jonge talenten die afgelopen seizoen doorbraken, de Duitse Monika die voor de Vuelta uit reed, de resultaten van de Continental-verkeersveiligheidsenquête geanalyseerd, Sur Place in het Griekse Loutraki en Spaanse Girona, Bekende Velofiel Bart Schols, fietstests van de Canyon Inflite AL- en Stevens Super Prestige-crossfietsen, en veel meer!