Je had hem waarschijnlijk al gezien op het hoofd van Romain Bardet: de Ekoï Legende is geïnspireerd op de legendarische worstenhelm van weleer, maar zit wel boordevol technologie op het gebied van veiligheid en comfort.

De Ekoï Legende is origineel ontworpen door de Fransman Benjamin Blanchard en daarna aangepast en goedgekeurd door twee Italiaanse ingenieurs uit de wereld van de fiets- en motorhelmen. De helm wordt in Italië gemaakt door een gespecialiseerd bedrijf dat helmen maakt in het topsegment.

De helm is getest en verfijnd in de windtunnel om de aerodynamica en ventilatie te optimaliseren. Hij werd daarna door de Franse Tourhoop Romain Bardet in de praktijk getest. Hij droeg de helm voor het eerst op 14 juli 2017 tijdens de Tour de France, alweer een jaar geleden. Het heeft nog 12 maanden geduurd om het comfort te verbeteren en hem nog 30 gram lichter te maken. De ontwikkeling van de Legende heeft uiteindelijk twee jaar in beslag genomen.

De helm heeft 28 ventilatiekanalen en een intern structuurframe van polypropyleen. Zoals we intussen van Ekoï gewoon zijn, heeft hij een magnetische sluiting onder de kin. De achterhoofdsteun is te verstellen in zowel hoogte als breedte met de draaiknop. Je krijgt drie mousses van Coolmax in verschillende diktes, van 3, 6 of 9 mm. Het insectennet houdt vervelende beestjes tegen. Voor wat extra aerodynamische hulp - en bescherming van regen en wind - is een aparte helmschaal verkrijgbaar.

De helm weegt maar 220 gr in maat S/M (er zijn twee maten) en kost 199,99 euro, maar dan krijg je er wel een leren transporthoes bij.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer met gratis extra Tourgids ligt nu in de winkel, met daarin aanvaller Thomas De Gendt die de bollentrui wil, Dylan Groenewegen die wil sprinten naar het geel, analyses van elke Touretappe en verkenningen van de kasseirit en de spektakelrit naar La Rosière, de 'Rondetafel' met José De Cauwer en Kevin De Weert die de Tour volledig fileren, de vele Colombiaanse Tourtalenten, ... De koers is natuurlijk meer dan de Tour, dus blikken we met Eddy Planckaert vooruit naar de BinckBank Tour, naar de Giro Rosa met Annemiek van Vleuten, ging Erwin Vervecken Fietsen Met Julien Vermote, praat Otto-Jan Ham over zijn fietspassie, ... De actieve fietsfanaat kan uitkijken naar de test van 11 zomershirts, een blik op de nieuwe BMC-modellen, een verslag van de Retro Ronde, tips om zelf te profiteren van de marginal gains van Team Sky, Do's & Don'ts over het gevaar van teken en zadelklachten bij droge hitte, en veel meer!