Op de Eurobike-fietsbeurs in Friedrichshafen en in de Tour de France stelde Ridley de nieuwe generatie van zijn bekende aeroracer voor. De Noah Fast werd lichter, sneller en kreeg beter geïntegreerde onderdelen. Bovendien komt hij er met schijf- én velgremmen.

De Noah stond mee aan de wieg van de aerohype en renners als Robbie McEwen en André Greipel behaalden hun mooiste sprintsuccessen op een fiets uit deze serie. Voor de nieuwe Noah Fast begonnen de ingenieurs vanaf nul en met input van de profrenners van Lotto Soudal. Kernpunten zijn aan de ene kant de aerodynamica (uiteraard), fitting en moeiteloze montage. En aan de andere kant zijn de stijfheid en het gewicht verbeterd.

Aerodynamica

"Uitvoerig testen, zowel met CFD (Computational Fluid Dynamics) als in de windtunnel, vormde de eerste grote stap", vertelt ingenieur Toon Wils. "Daardoor waren alle onderdelen gebaseerd op één en hetzelfde aerodynamische profiel. Dit profiel gecombineerd met onze F-technologie en onderdelenintegratie leidde tot Ridleys 'benadering van de fiets als geheel'."

Integratie van onderdelen

Uiteraard is het voorste deel van de fiets belangrijk als je hem aerodynamisch wil maken. Daar aan de voorkant van de fiets smelt de balhoofdbuis mooi samen met de onderbuis en voorvork. Diezelfde balhoofdbuis past ook keurig bij het stuur. Strak en simpel. Het stuur zelf is een bijna naadloze integratie van stuur en stuurpen. Gebaseerd op dat ene aerodynamische profiel en nog altijd comfortabel, meldt Ridley. De zadelpenklem is in de binnenkant van het frame geïntegreerd. De zadelpen zelf is framespecifiek en past in datzelfde aerodynamische profiel. Ridley is er ook in geslaagd rem- en schakelkabels volledig te integreren. Vanuit de grepen door de stuur-/stuurpencombinatie langs de F-Steerer via de balhoofdbuis het frame in. Niet onnodig moeilijk. Geen kabels betekent geen kabelingangen en daardoor minder turbulentie. Simpel. Bijpassende spacers maken het af. Die zorgen ervoor dat het frame en het stuur zo strak mogelijk zijn uitgelijnd.

F-technologie

De F-Surface-technologie, al aanwezig op de vorige Noah, is nu op de hele fiets toegepast. Dit ontwerp met inkepingen wordt niet langer alleen toegepast op de onderbuis en zadelpen. De technologie wordt nu ook gebruikt voor de balhoofdbuis, de vorkpoten en zelfs de spacers. Deze gegoten inkeping, een beetje zoals een uitgerekt kuiltje van een golfbal, zorgt dat de hoofdluchtstroom langer langs het frame blijft lopen, waardoor er minder zog ontstaat en ook de weerstand kleiner wordt. Vooral bij verschillende aanstroomhoeken. F-Wings aan de onderkant van de voorvork zorgt ervoor dat er minder turbulentie wordt veroorzaakt door het draaien van de naaf. Ook het steekassensysteem (bij schijfremmen) en de afneembare grepen maken de luchtstroom strakker.

Fitting

De integratie van onderdelen leidt vaak tot verlies van flexibiliteit in de fitting, maar niet bij de Noah Fast, belooft Ridley. Met 5 mogelijke framematen, 6 stuurlengtes en spacers in diverse diktes maakt Ridley het voor iedereen mogelijk om op deze fiets te passen. In een perfecte houding en tot op 1 mm nauwkeurig.

Moeiteloze montage

Minder tijd kwijt aan onderhoud, meer tijd om te fietsen. Dat is wat we allemaal willen, toch? Deze Noah Fast voldoet aan die verwachting. De configuratie van de fiets is simpel en logisch. Eén complete, goed bereikbare kabel van greep tot derailleur of rem. Zowel mechanisch als elektronisch. Zowel voor remmen als schakelen. Je hebt geen koppelstukken om kabels te verbinden, geen kabelstoppers en geen speciale remklauwen nodig. Waarom is dat zo belangrijk? Een fietsenmaker is daardoor minder tijd aan een fiets kwijt. Een consument hoeft daardoor minder onderhoud uit te voeren. Alleen maar voordelen.

Stijfheid

Voor een maximale krachtoverdracht zijn de trapas en de balhoofdbuis stijver gemaakt. De slankere en lager staande achtervork zorgt op zijn beurt voor verticale flexibiliteit en daardoor meer comfort. Zonder compromissen.

Gewicht

Dankzij de 'benadering van de fiets als geheel' is Ridley erin geslaagd om deze Noah Fast Disc ongeveer 250 gram lichter te maken. Prijzen voor de frameset zijn 4.299 (Rim) en 4.499 euro (Disc), terwijl een complete fiets met Ultegra Di2 7.399 (Rim) of 7.899 euro (Disc) moet kosten.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het maartnummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel, met daarin Peter Sagan, Tiesj Benoot, Patrick Lefevere, Laurens ten Dam, Ruben Van Gucht op Monumentenjacht bij Andrei Tchmil, een vooruitblik op de vernieuwde AG Driedaagse Brugge-De Panne, een analyse van het vrouwenwielrennen door Lieselot Decroix, ... De actieve fietsliefhebber kan zich klaarstomen voor de Ronde van Vlaanderen Cyclo dankzij onze ultieme trainingsmaand, en kan zich verlekkeren aan een vergelijking tussen de goedkoopste en duurste Specialized, de regenjassentest, Sur Place in Zuid-Tirol, een test van de Cervélo C3, Do's & Don'ts over verantwoord afvallen en het nut van de foamrol, ... En er valt ook wat te winnen: je kan gratis mee op de cycling.be Marmotta-fietstrip naar Oostenrijk, of met Johan Museeuw het mooiste uit het Ronde-parcours verkennen, of je kan meedingen naar de prachtige Canyon Endurace!