BMC stelde in Zwitserland de Roadmachine X voor. De alu fiets is het minder gladgeschoren broertje van de Roadmachine en is inzetbaar voor gravelritten, fietsreizen of gewoon woonwerkverkeer. Wij mochten het uitproberen.

De BMC Roadmachine X is geen gravelracer die het ruwste mountainbiketerrein aankan - daarvoor is de bandbreedte met zijn 34 mm iets te smal - maar het is wel een allroundfiets die heel wat verschillende terreinen aankan. Grind, ruw asfalt of lichte offroad zijn geen probleem en je kunt probleemloos crossbanden monteren als je in de winter eens een veldrit wil meepikken. De basis is dezelfde als bij de alu Roadmachine 03 en bestaat uit een Premium Triple-butted aluminium frame van net geen 1300 gram, maar je kunt rekken en spatborden monteren op de mooi verborgen bevestigingspunten. De volledig carbon voorvork is wel anders om de bredere banden meer ruimte te geven.

De stabiele geometrie en de zorgvuldig uitgekozen onderdelen - Sram Rival 1X met 11-42-cassette, tubeless-ready Mavic Allroad Disc-wielen en WTB Exposure 34 mm banden - zorgen dat je je ook echt op dat ruwere terrein durft te wagen. Prijs voor dit model is 2.199 euro, maar het is nog wachten tot september voor de fiets verkrijgbaar is.

Cycling.be was erbij tijdens de officiële voorstelling van de fiets in Zwitserland en kon er de limieten van de fiets ontdekken en overschrijden om te weten te komen wat mogelijk is. De Roadmachine X bleek erg gewillig op het asfalt, comfortabel op ruw grind en trok de grens bij grotere, losse stenen. Met andere banden (bv. race- of crossbanden) kun je de fiets transformeren naar je eigen wensen. Lees de volledige review in het julinummer van cycling.be magazine, vanaf 26 juni in de winkel.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer met gratis extra Tourgids ligt nu in de winkel, met daarin aanvaller Thomas De Gendt die de bollentrui wil, Dylan Groenewegen die wil sprinten naar het geel, analyses van elke Touretappe en verkenningen van de kasseirit en de spektakelrit naar La Rosière, de 'Rondetafel' met José De Cauwer en Kevin De Weert die de Tour volledig fileren, de vele Colombiaanse Tourtalenten, ... De koers is natuurlijk meer dan de Tour, dus blikken we met Eddy Planckaert vooruit naar de BinckBank Tour, naar de Giro Rosa met Annemiek van Vleuten, ging Erwin Vervecken Fietsen Met Julien Vermote, praat Otto-Jan Ham over zijn fietspassie, ... De actieve fietsfanaat kan uitkijken naar de test van 11 zomershirts, een blik op de nieuwe BMC-modellen, een verslag van de Retro Ronde, tips om zelf te profiteren van de marginal gains van Team Sky, Do's & Don'ts over het gevaar van teken en zadelklachten bij droge hitte, en veel meer!