Sigma had al fietscomputers met gps-ontvangers, maar de ROX 12.0 Sport is een grote stap voorwaarts voor het Duitse merk. Die biedt namelijk een volledig nieuw ontwikkeld kaartgebaseerd navigatiesysteem en moet de strijd met de bekendste spelers kunnen aangaan.

In tegenstelling tot de vorige Rox-computers heeft de ROX 12.0 Sport een transflectief 3 inch kleurendisplay in hoge resolutie dat ook in zonlicht goed afleesbaar is. De grafische interface heeft een moderne vormgeving en is te bedienen met het touchscreen en/of de zes knoppen op het toestel. Bijzonder praktisch: met de home-knop komt men vanuit elke menu-punt direct terug in het hoofdmenu.

Een groot pluspunt is de snelle routeberekening en de vlotte gegevensuitwisseling via WiFi, waarbij aan de ene kant de upload mogelijk is naar Sigma Cloud en geselecteerde trainingsportals, en aan de andere kant tochten uit de portals Komoot, Strava en GPSies direct op de ROX 12.0 kunnen worden geladen en gefietst. Via de Sigma Link-app en het Data Center kun je jouw resultaten en trainingsgegevens snel evalueren.

Je kunt het toestel eenvoudig aan je wensen aanpassen. Centraal hierbij staat het Sportprofiel, waarmee zowel de trainingsweergave als ook de sensoren en zelfs de routing-opties per fietstype (race, MTB, ?) vastgelegd kunnen worden.

De grafische gebruikersinterface biedt behalve Strava Live Segmenten, workouts en het hoogteprofiel nog veel meer handige elementen. Het beste daarvan is: alle waarden kunnen dankzij flexibele sjablonen overzichtelijk en goed leesbaar worden weergegeven.

De ROX 12.0 kan dankzij ANT+ worden verbonden met de bekende sensoren en biedt een ruime waaier aan informatie op het gebied van hartslag, hoogte, afstand, tijd en omgeving. Daarnaast is de ROX 12.0 Sport compatibel met het elektronische schakelsysteem van Shimano Di2, SRAM eTap en Campagnolo EPS. Wie met een powermeter traint, vindt naast de specifieke vermogenswaarden zoals TSS, NP en IF ook de uitgebreidere waarden OCA en OCP van een rotor 2INpower-vermogensmeter.

NAVIGATIE

De mogelijkheden van de routing zijn indrukwekkend. Behalve de navigatiestandaarden zoals directe adresinvoer, "point of interest", vrij te kiezen punten op de kaart of de invoer van de coördinaten is er nog een nieuwe functie beschikbaar; de "draw my route"-functie. Daarmee kan de gebruiker een willekeurig traject op de kaart tekenen en de ROX 12.0 maakt daarvan in luttele seconden de passende route. Voor 20 landen van Europa is OSM-Kaartmateriaal al voorgeïnstalleerd. Andere kaarten kunnen direct in de ROX 12.0 worden gedownload, gratis en altijd de meest actuele versie.

CONNECTIVITEIT

Dankzij WiFi kan de gegevensoverdracht van het apparaat naar de Sigma Cloud snel en volautomatisch worden uitgevoerd. Zo staan de trainingsgegevens direct ter beschikking voor de Sigma Link-app en het Data Center. De interface naar de portals Komoot, Strava, GPSies en TrainingPeaks is volledig in de ROX 12.0 geïntegreerd. Geselecteerde Live-Segmenten en tracks zijn via WiFi in een mum van tijd en zonder omwegen op de fietscomputer beschikbaar.

ACCESSOIRES

De ROX 12.0 is in de standaard kleuren 'grey' en 'white' verkrijgbaar.  Wie er graag een individueel tintje aan wil geven, kan zijn ROX 12.0 door de drie gekleurde buitenschalen aan de stijl van de fiets en fietser aanpassen. De combinatie met de driekleurige knoppensets, die bij elke buitenschaal worden meegeleverd, maken talloze stijlvarianten mogelijk. De buitenschalen zijn als optioneel accessoire verkrijgbaar.

De ROX 12.0 Sport is vanaf 4 juni 2018 online en in de vakhandel tegen een adviesprijs van 399 euro los, of 479 euro in een bundelset verkrijgbaar. De houder voor stuur/voorbouw en een voorstuurhouder worden meegeleverd. De set bevat tevens de zender R1 Duo (hartslag) en R2 Duo Combo (snelheid en trapfrequentie).

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

In het januarinummer van cycling.be magazine kijken we reikhalzend uit naar het BK en WK veldrijden, met Sweeck, Vanthourenhout, Pidcock, Vos, Van Loy, Aerts, Van Aert en andere favorieten. Verder: vier voorjaarstochten, indoortrainers getest, beachracen, koersen in China, ...