Sigma had al fietscomputers met gps-ontvangers, maar de ROX 12.0 Sport is een grote stap voorwaarts voor het Duitse merk. Die biedt namelijk een volledig nieuw ontwikkeld kaartgebaseerd navigatiesysteem en moet de strijd met de bekendste spelers kunnen aangaan.

In tegenstelling tot de vorige Rox-computers heeft de ROX 12.0 Sport een transflectief 3 inch kleurendisplay in hoge resolutie dat ook in zonlicht goed afleesbaar is. De grafische interface heeft een moderne vormgeving en is te bedienen met het touchscreen en/of de zes knoppen op het toestel. Bijzonder praktisch: met de home-knop komt men vanuit elke menu-punt direct terug in het hoofdmenu.

Een groot pluspunt is de snelle routeberekening en de vlotte gegevensuitwisseling via WiFi, waarbij aan de ene kant de upload mogelijk is naar Sigma Cloud en geselecteerde trainingsportals, en aan de andere kant tochten uit de portals Komoot, Strava en GPSies direct op de ROX 12.0 kunnen worden geladen en gefietst. Via de Sigma Link-app en het Data Center kun je jouw resultaten en trainingsgegevens snel evalueren.

Je kunt het toestel eenvoudig aan je wensen aanpassen. Centraal hierbij staat het Sportprofiel, waarmee zowel de trainingsweergave als ook de sensoren en zelfs de routing-opties per fietstype (race, MTB, ?) vastgelegd kunnen worden.

De grafische gebruikersinterface biedt behalve Strava Live Segmenten, workouts en het hoogteprofiel nog veel meer handige elementen. Het beste daarvan is: alle waarden kunnen dankzij flexibele sjablonen overzichtelijk en goed leesbaar worden weergegeven.

De ROX 12.0 kan dankzij ANT+ worden verbonden met de bekende sensoren en biedt een ruime waaier aan informatie op het gebied van hartslag, hoogte, afstand, tijd en omgeving. Daarnaast is de ROX 12.0 Sport compatibel met het elektronische schakelsysteem van Shimano Di2, SRAM eTap en Campagnolo EPS. Wie met een powermeter traint, vindt naast de specifieke vermogenswaarden zoals TSS, NP en IF ook de uitgebreidere waarden OCA en OCP van een rotor 2INpower-vermogensmeter.

NAVIGATIE

De mogelijkheden van de routing zijn indrukwekkend. Behalve de navigatiestandaarden zoals directe adresinvoer, "point of interest", vrij te kiezen punten op de kaart of de invoer van de coördinaten is er nog een nieuwe functie beschikbaar; de "draw my route"-functie. Daarmee kan de gebruiker een willekeurig traject op de kaart tekenen en de ROX 12.0 maakt daarvan in luttele seconden de passende route. Voor 20 landen van Europa is OSM-Kaartmateriaal al voorgeïnstalleerd. Andere kaarten kunnen direct in de ROX 12.0 worden gedownload, gratis en altijd de meest actuele versie.

CONNECTIVITEIT

Dankzij WiFi kan de gegevensoverdracht van het apparaat naar de Sigma Cloud snel en volautomatisch worden uitgevoerd. Zo staan de trainingsgegevens direct ter beschikking voor de Sigma Link-app en het Data Center. De interface naar de portals Komoot, Strava, GPSies en TrainingPeaks is volledig in de ROX 12.0 geïntegreerd. Geselecteerde Live-Segmenten en tracks zijn via WiFi in een mum van tijd en zonder omwegen op de fietscomputer beschikbaar.

ACCESSOIRES

De ROX 12.0 is in de standaard kleuren 'grey' en 'white' verkrijgbaar.  Wie er graag een individueel tintje aan wil geven, kan zijn ROX 12.0 door de drie gekleurde buitenschalen aan de stijl van de fiets en fietser aanpassen. De combinatie met de driekleurige knoppensets, die bij elke buitenschaal worden meegeleverd, maken talloze stijlvarianten mogelijk. De buitenschalen zijn als optioneel accessoire verkrijgbaar.

De ROX 12.0 Sport is vanaf 4 juni 2018 online en in de vakhandel tegen een adviesprijs van 399 euro los, of 479 euro in een bundelset verkrijgbaar. De houder voor stuur/voorbouw en een voorstuurhouder worden meegeleverd. De set bevat tevens de zender R1 Duo (hartslag) en R2 Duo Combo (snelheid en trapfrequentie).

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer met gratis extra Tourgids ligt nu in de winkel, met daarin aanvaller Thomas De Gendt die de bollentrui wil, Dylan Groenewegen die wil sprinten naar het geel, analyses van elke Touretappe en verkenningen van de kasseirit en de spektakelrit naar La Rosière, de 'Rondetafel' met José De Cauwer en Kevin De Weert die de Tour volledig fileren, de vele Colombiaanse Tourtalenten, ... De koers is natuurlijk meer dan de Tour, dus blikken we met Eddy Planckaert vooruit naar de BinckBank Tour, naar de Giro Rosa met Annemiek van Vleuten, ging Erwin Vervecken Fietsen Met Julien Vermote, praat Otto-Jan Ham over zijn fietspassie, ... De actieve fietsfanaat kan uitkijken naar de test van 11 zomershirts, een blik op de nieuwe BMC-modellen, een verslag van de Retro Ronde, tips om zelf te profiteren van de marginal gains van Team Sky, Do's & Don'ts over het gevaar van teken en zadelklachten bij droge hitte, en veel meer!