Als recreant moet je vooraf de afweging maken welke fiets je wil, maar profrenners kunnen kiezen uit de verschillende types van de materiaalsponsor. GCN trok tijdens de Ronde van Dubai op pad, vroeg de renners naar hun voorkeuren en hing de fietsen aan de weegschaal.

Bram Tankink antwoordt de GCN-reporter meteen dat hij vol kiest voor aerodynamica. Volgens de Nederlander zorgen de Shimano S-Phyre-handschoenen voor 2 watt winst, het Vision 5D-aerostuur voor 7 watt en de Lazer Bullet-aerohelm ook 7 watt.

Toms Skujins van Trek-Segafredo is dan weer zeer te spreken over het lage gewicht van de nieuwste Émonda. Zelfs de Émonda Disc haalt vlot de limiet van 6,8 kilo. De aerodynamische Madone weegt iets meer, maar het aerodynamisch voordeel is dan weer de moeite, zeker in een vlakke koers zoals in Dubai.

Julien Vermote merkt op dat zelfs de aerofietsen niet meer zwaar zijn. Ook die raken vaak rond de 6,8 kilo. Je moet er namelijk rekening mee houden dat je zelfs op het vlakke na elke bocht weer moet optrekken en dat gewicht terug op gang moet krijgen.

GCN hing de fietsen van vier ploegen een voor een aan de weegschaal en kwam zo tot volgende gemiddeldes:

Gemiddeldes

PloegVelghoogte (mm)Framemaat (cm)Gewicht (kg)
Team Dimension Data5554,77,13
LottoNL-Jumbo6056,37,17
Trek-Segafredo5057,17,15
BMC4554,47,11

 

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het septembernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en uiteraard focussen we op het WK, met interviews met Nibali, Alaphilippe, Wellens (slotklim WK wordt moordend) en Anna van der Breggen, en uiteraard verkenden we het loodzware parcours in Innsbruck. Erwin Vervecken ging Fietsen Met Victor Campenaerts, we bezochten De Ketele en Ghys na hun EK-triomf, overlopen het tussenseizoen van de crossers, … Voor de recreant verkennen we drie prachtige tochten voor de komende weken en stelden we een Aero-dossier samen, met reviews van de Specialized Venge, BMC Timemachine Road en Ridley Noah Fast Disc, en met een informatief bezoekje aan de windtunnel. Verder: Bekende Velofiel Gella Vandecaveye, onze Fietsstage in Oostenrijk, een indrukwekkende prestatie in de Tour du Mont Blanc, test van de Canyon Lux, een prachtige stalen De Rosa met gegraveerde Campa-groep, nieuwtjes van Eurobike, sprintlessen, de beste voeding voor zware zweters, en veel meer!