Als recreant moet je vooraf de afweging maken welke fiets je wil, maar profrenners kunnen kiezen uit de verschillende types van de materiaalsponsor. GCN trok tijdens de Ronde van Dubai op pad, vroeg de renners naar hun voorkeuren en hing de fietsen aan de weegschaal.

Bram Tankink antwoordt de GCN-reporter meteen dat hij vol kiest voor aerodynamica. Volgens de Nederlander zorgen de Shimano S-Phyre-handschoenen voor 2 watt winst, het Vision 5D-aerostuur voor 7 watt en de Lazer Bullet-aerohelm ook 7 watt.

Toms Skujins van Trek-Segafredo is dan weer zeer te spreken over het lage gewicht van de nieuwste Émonda. Zelfs de Émonda Disc haalt vlot de limiet van 6,8 kilo. De aerodynamische Madone weegt iets meer, maar het aerodynamisch voordeel is dan weer de moeite, zeker in een vlakke koers zoals in Dubai.

Julien Vermote merkt op dat zelfs de aerofietsen niet meer zwaar zijn. Ook die raken vaak rond de 6,8 kilo. Je moet er namelijk rekening mee houden dat je zelfs op het vlakke na elke bocht weer moet optrekken en dat gewicht terug op gang moet krijgen.

GCN hing de fietsen van vier ploegen een voor een aan de weegschaal en kwam zo tot volgende gemiddeldes:

Gemiddeldes

PloegVelghoogte (mm)Framemaat (cm)Gewicht (kg)
Team Dimension Data5554,77,13
LottoNL-Jumbo6056,37,17
Trek-Segafredo5057,17,15
BMC4554,47,11

 

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het decembernummer ligt nu in de winkel en brengt heel wat lekkers mee: je kan niet alleen meer dan 1300 euro aan kerstcadeaus winnen, maar we kruipen ook in het hoofd van Wout van Aert, gaan fietsen met Katie Compton, maken een verre verplaatsing van een cross in België naar Tsjechië, blikken terug met Roland Liboton en Hennie Stamsnijder, spreken met Annemarie Worst, kijken terug op het wielerjaar 2018 en overlopen de veranderingen die er aankomen in 2019. Verder: de velofiel in Saartje Vandendriessche, de eerste tubeless raceband van Continental, tips en recepten voor lekker warme wintervoeding, tests van de Look 795 Blade RS Disc en Cannondale System Six, tips om een verstuikte enkel te verzorgen en een krakend bracket te verhelpen, materiaaltests, en veel meer!