Als recreant moet je vooraf de afweging maken welke fiets je wil, maar profrenners kunnen kiezen uit de verschillende types van de materiaalsponsor. GCN trok tijdens de Ronde van Dubai op pad, vroeg de renners naar hun voorkeuren en hing de fietsen aan de weegschaal.

Bram Tankink antwoordt de GCN-reporter meteen dat hij vol kiest voor aerodynamica. Volgens de Nederlander zorgen de Shimano S-Phyre-handschoenen voor 2 watt winst, het Vision 5D-aerostuur voor 7 watt en de Lazer Bullet-aerohelm ook 7 watt.

Toms Skujins van Trek-Segafredo is dan weer zeer te spreken over het lage gewicht van de nieuwste Émonda. Zelfs de Émonda Disc haalt vlot de limiet van 6,8 kilo. De aerodynamische Madone weegt iets meer, maar het aerodynamisch voordeel is dan weer de moeite, zeker in een vlakke koers zoals in Dubai.

Julien Vermote merkt op dat zelfs de aerofietsen niet meer zwaar zijn. Ook die raken vaak rond de 6,8 kilo. Je moet er namelijk rekening mee houden dat je zelfs op het vlakke na elke bocht weer moet optrekken en dat gewicht terug op gang moet krijgen.

GCN hing de fietsen van vier ploegen een voor een aan de weegschaal en kwam zo tot volgende gemiddeldes:

Gemiddeldes

PloegVelghoogte (mm)Framemaat (cm)Gewicht (kg)
Team Dimension Data5554,77,13
LottoNL-Jumbo6056,37,17
Trek-Segafredo5057,17,15
BMC4554,47,11

 

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het juninummer van cycling.be magazine ligt in de winkel, met op de cover Mark Cavendish die jaagt op het zegerecord van Eddy Merckx in de Tour. Verder: Michal Kwiatkowski, de chocolatier in Jasper Stuyven, het Belgisch kampioenschap volgens Van Avermaet en Gilbert én een parcoursverkenning van dat BK in Binche, Fietsen Met Dylan Teuns, Sofie De Vuyst die terugvocht na een zwaar ongeval, vooruitblik op de Giro Rosa, Mikel Landa, revelatie Remco Evenepoel, ... De actieve wielerfanaat heeft even veel keuze in dit magazine, met de zin en onzin van preventieve hartscreenings, de grote fietsbrillentest, fietsen in Zwitserland, het verhaal van Ludo Dierckxsens in de Mallorca 312, Gran Fondo Il Lombardia, fietsvragen beantwoord over conditie onderhouden op reis en het nut van crossfit, fietstests van de Specialized Stumpjumper en Smets Aero, en veel meer.