Als recreant moet je vooraf de afweging maken welke fiets je wil, maar profrenners kunnen kiezen uit de verschillende types van de materiaalsponsor. GCN trok tijdens de Ronde van Dubai op pad, vroeg de renners naar hun voorkeuren en hing de fietsen aan de weegschaal.

Bram Tankink antwoordt de GCN-reporter meteen dat hij vol kiest voor aerodynamica. Volgens de Nederlander zorgen de Shimano S-Phyre-handschoenen voor 2 watt winst, het Vision 5D-aerostuur voor 7 watt en de Lazer Bullet-aerohelm ook 7 watt.

Toms Skujins van Trek-Segafredo is dan weer zeer te spreken over het lage gewicht van de nieuwste Émonda. Zelfs de Émonda Disc haalt vlot de limiet van 6,8 kilo. De aerodynamische Madone weegt iets meer, maar het aerodynamisch voordeel is dan weer de moeite, zeker in een vlakke koers zoals in Dubai.

Julien Vermote merkt op dat zelfs de aerofietsen niet meer zwaar zijn. Ook die raken vaak rond de 6,8 kilo. Je moet er namelijk rekening mee houden dat je zelfs op het vlakke na elke bocht weer moet optrekken en dat gewicht terug op gang moet krijgen.

GCN hing de fietsen van vier ploegen een voor een aan de weegschaal en kwam zo tot volgende gemiddeldes:

Gemiddeldes

PloegVelghoogte (mm)Framemaat (cm)Gewicht (kg)
Team Dimension Data5554,77,13
LottoNL-Jumbo6056,37,17
Trek-Segafredo5057,17,15
BMC4554,47,11

 

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het maartnummer van cycling.be magazine ligt in de winkel, met daarin: wereldkampioen Peter Sagan op monumentenjacht, Oliver Naesen dromend over een klassieke zege, Fernando Gaviria die niet alleen denkt aan Tourzeges maar ook aan kasseikoersen, vijf outsiders voor het voorjaar, Jolien D'hoore die verder de wereldtop wil bestormen, de vernieuwde Driedaagse Brugge-De Panne, Erwin Vervecken die ging Fietsen Met Tim Merlier, de Parijs-Nice van Frank Vandenbroucke in 1998, onze man op pad met Bauke Mollema en het Monacopeloton, de cols van Parijs-Nice, ... De actieve fietsfan leest over materiaal- en andere tips om de kasseiklassiekers te overleven, trainen voor de Ronde en Luik onder tijdsdruk, hoe je 'typisch mannelijke problemen' na het fietsen vermijdt, een dubbel kasseiweekend met Gent-Wevelgem Cyclo en Johan Museeuw Classic in Harelbeke, tests van de Look 795 Aerolight RS, Argon 18 Gallium Pro Disc, Wahoo Tickr Fit, Polar OH1, en veel meer!