Shimano heeft al een complete S-Phyre-kledinglijn, inclusief schoenen, maar nu komen daar nog twee fietsbrillen mee. Die zijn in samenwerking met de profs van LottoNL-Jumbo ontwikkeld.

Aansluitend op de S-Phyre kleding- en schoenenlijn, introduceert Shimano brillen in de S-Phyre-lijn. Profs, waaronder Steven Kruijswijk, Robert Gesink, George Bennett en Primoz Roglic, maakten deel uit van het ontwikkelingsteam voor de premium brillen. De nieuwe S-Phyre R (CE-SPHR1) en S-Phyre X (CE-SPHX1) positioneren zich in het hogere segment van de fietsbrillenmarkt..

Het S-Phyre-concept is volgens Shimano gebaseerd op het maximaliseren van de krachtoverbrenging door de combinatie van pasvorm, gewicht en aerodynamica. De twee nieuwe brillen omarmen dit concept met een nauwsluitend ontwerp om luchtstoomturbulentie te verminderen en nauwsluitend rond de slapen te passen. En hoewel het gewicht van de bril vaak te verwaarlozen is, zijn deze modellen serieus licht met respectievelijk 25,6 en 28,6 gram.

Team LottoNL-Jumbo-renners zoals Steven Kruijswijk, Robert Gesink, George Bennett en Primoz Roglic waren van grote waarde bij de ontwikkeling van de bril, met het accent op het feit dat racefietsers grote lenzen nodig hebben voor een betere bescherming, donkere lenskleuren voor meer zichtbaarheid bij fel licht, comfortabele pasvorm en een sterke anti-krascoating.

De S-Phyre R (139,99 euro) biedt een brede lens uit één stuk voor betere zichtbaarheid en optimale bescherming tegen de wind met een lichtgewicht randloos frame om minder druk uit te oefenen op het kaakbeen, met veilig afgeronde pootuiteinden met een antislippatroon plus verwisselbare neuspads en meerdere racelenzen voor alle weersomstandigheden.

De S-Phyre X biedt hetzelfde lensontwerp en dezelfde technologie, maar dan met de bovenste helft van het frame om de lens op zijn plaats te houden en een afneembaar onderframe om de wang en de lens te beschermen. Framekleuropties zijn zwart en metallic blauw.

De brillen worden geleverd met twee lensopties: een donkergrijs/rode photochromatische (PH) lens met een Cloud Mirror-lens, of een Optimal PL (gepolariseerde) rode MLC-lens met de Cloud Mirror-lens. De PH donkergrijs/rode (13-62 % lichttransmissie) lens is geschikt voor zonnige omstandigheden. De lens behoudt de natuurlijke tinten bij helder tot licht bewolkt weer. Voor deze lens duurt het slechts acht seconden om van de lichtste naar het donkerste kleur te gaan bij blootstelling aan fel zonlicht.

De Optimal PL Red MLC (16 % lichttransmissie) lens is geschikt voor zonnige omstandigheden. De 80% polarisatie vermindert schittering en reflecties en zorgt voor een betere zichtbaarheid van LCD-schermen, autoruiten en plassen op de weg. De buitenste laag glas is voorzien van een glimmende Multi-Layer Coating terwijl de binnenkant een anti-reflectie coating heeft om reflectie van de achterkant te voorkomen.

De Cloudy Mirror (83 % lichttransmissie) reservelens maakt gebruik van het Photopic-zicht van het menselijk oog om de zichtbaarheid in regenachtige en donkere omstandigheden te bevorderen. Door de hoeveelheid blauw licht te verminderen en de rood/gele kleuren die worden waargenomen te behouden, kan de rijder het optimale kleurcontrast in een donkere omgeving zien.

Alle lenzen zijn gemaakt van een licht Japans Teijin Policarbonaat van hoge kwaliteit dat hoge slijtvastheid en anti-krascoatings biedt met UV400-bescherming. De hydrofobe coatings aan beide zijden van de lens verhogen de waterafstotende eigenschappen, waardoor de lens geen vuil en stof aantrekt, zodat vervorming van het zicht en oogvermoeidheid worden verminderd.

LottoNL-Jumbo-renners hebben dit seizoen al drie overwinningen behaald met de S-Phyre R, zo meldt Shimano trots. Zo won Danny van Poppel in de Volta a la Comunitat Valenciana (foto) en haalde Dylan Groenewegen overwinningen tijdens de Ronde van Dubai en Volta ao Algarve. Vanaf april 2018 zijn de S-PHYRE-brillen in de winkel verkrijgbaar.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het decembernummer ligt nu in de winkel en brengt heel wat lekkers mee: je kan niet alleen meer dan 1300 euro aan kerstcadeaus winnen, maar we kruipen ook in het hoofd van Wout van Aert, gaan fietsen met Katie Compton, maken een verre verplaatsing van een cross in België naar Tsjechië, blikken terug met Roland Liboton en Hennie Stamsnijder, spreken met Annemarie Worst, kijken terug op het wielerjaar 2018 en overlopen de veranderingen die er aankomen in 2019. Verder: de velofiel in Saartje Vandendriessche, de eerste tubeless raceband van Continental, tips en recepten voor lekker warme wintervoeding, tests van de Look 795 Blade RS Disc en Cannondale System Six, tips om een verstuikte enkel te verzorgen en een krakend bracket te verhelpen, materiaaltests, en veel meer!