Shimano heeft al een complete S-Phyre-kledinglijn, inclusief schoenen, maar nu komen daar nog twee fietsbrillen mee. Die zijn in samenwerking met de profs van LottoNL-Jumbo ontwikkeld.

Aansluitend op de S-Phyre kleding- en schoenenlijn, introduceert Shimano brillen in de S-Phyre-lijn. Profs, waaronder Steven Kruijswijk, Robert Gesink, George Bennett en Primoz Roglic, maakten deel uit van het ontwikkelingsteam voor de premium brillen. De nieuwe S-Phyre R (CE-SPHR1) en S-Phyre X (CE-SPHX1) positioneren zich in het hogere segment van de fietsbrillenmarkt..

Het S-Phyre-concept is volgens Shimano gebaseerd op het maximaliseren van de krachtoverbrenging door de combinatie van pasvorm, gewicht en aerodynamica. De twee nieuwe brillen omarmen dit concept met een nauwsluitend ontwerp om luchtstoomturbulentie te verminderen en nauwsluitend rond de slapen te passen. En hoewel het gewicht van de bril vaak te verwaarlozen is, zijn deze modellen serieus licht met respectievelijk 25,6 en 28,6 gram.

Team LottoNL-Jumbo-renners zoals Steven Kruijswijk, Robert Gesink, George Bennett en Primoz Roglic waren van grote waarde bij de ontwikkeling van de bril, met het accent op het feit dat racefietsers grote lenzen nodig hebben voor een betere bescherming, donkere lenskleuren voor meer zichtbaarheid bij fel licht, comfortabele pasvorm en een sterke anti-krascoating.

De S-Phyre R (139,99 euro) biedt een brede lens uit één stuk voor betere zichtbaarheid en optimale bescherming tegen de wind met een lichtgewicht randloos frame om minder druk uit te oefenen op het kaakbeen, met veilig afgeronde pootuiteinden met een antislippatroon plus verwisselbare neuspads en meerdere racelenzen voor alle weersomstandigheden.

De S-Phyre X biedt hetzelfde lensontwerp en dezelfde technologie, maar dan met de bovenste helft van het frame om de lens op zijn plaats te houden en een afneembaar onderframe om de wang en de lens te beschermen. Framekleuropties zijn zwart en metallic blauw.

De brillen worden geleverd met twee lensopties: een donkergrijs/rode photochromatische (PH) lens met een Cloud Mirror-lens, of een Optimal PL (gepolariseerde) rode MLC-lens met de Cloud Mirror-lens. De PH donkergrijs/rode (13-62 % lichttransmissie) lens is geschikt voor zonnige omstandigheden. De lens behoudt de natuurlijke tinten bij helder tot licht bewolkt weer. Voor deze lens duurt het slechts acht seconden om van de lichtste naar het donkerste kleur te gaan bij blootstelling aan fel zonlicht.

De Optimal PL Red MLC (16 % lichttransmissie) lens is geschikt voor zonnige omstandigheden. De 80% polarisatie vermindert schittering en reflecties en zorgt voor een betere zichtbaarheid van LCD-schermen, autoruiten en plassen op de weg. De buitenste laag glas is voorzien van een glimmende Multi-Layer Coating terwijl de binnenkant een anti-reflectie coating heeft om reflectie van de achterkant te voorkomen.

De Cloudy Mirror (83 % lichttransmissie) reservelens maakt gebruik van het Photopic-zicht van het menselijk oog om de zichtbaarheid in regenachtige en donkere omstandigheden te bevorderen. Door de hoeveelheid blauw licht te verminderen en de rood/gele kleuren die worden waargenomen te behouden, kan de rijder het optimale kleurcontrast in een donkere omgeving zien.

Alle lenzen zijn gemaakt van een licht Japans Teijin Policarbonaat van hoge kwaliteit dat hoge slijtvastheid en anti-krascoatings biedt met UV400-bescherming. De hydrofobe coatings aan beide zijden van de lens verhogen de waterafstotende eigenschappen, waardoor de lens geen vuil en stof aantrekt, zodat vervorming van het zicht en oogvermoeidheid worden verminderd.

LottoNL-Jumbo-renners hebben dit seizoen al drie overwinningen behaald met de S-Phyre R, zo meldt Shimano trots. Zo won Danny van Poppel in de Volta a la Comunitat Valenciana (foto) en haalde Dylan Groenewegen overwinningen tijdens de Ronde van Dubai en Volta ao Algarve. Vanaf april 2018 zijn de S-PHYRE-brillen in de winkel verkrijgbaar.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het septembernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en uiteraard focussen we op het WK, met interviews met Nibali, Alaphilippe, Wellens (slotklim WK wordt moordend) en Anna van der Breggen, en uiteraard verkenden we het loodzware parcours in Innsbruck. Erwin Vervecken ging Fietsen Met Victor Campenaerts, we bezochten De Ketele en Ghys na hun EK-triomf, overlopen het tussenseizoen van de crossers, … Voor de recreant verkennen we drie prachtige tochten voor de komende weken en stelden we een Aero-dossier samen, met reviews van de Specialized Venge, BMC Timemachine Road en Ridley Noah Fast Disc, en met een informatief bezoekje aan de windtunnel. Verder: Bekende Velofiel Gella Vandecaveye, onze Fietsstage in Oostenrijk, een indrukwekkende prestatie in de Tour du Mont Blanc, test van de Canyon Lux, een prachtige stalen De Rosa met gegraveerde Campa-groep, nieuwtjes van Eurobike, sprintlessen, de beste voeding voor zware zweters, en veel meer!