Op Valentijnsdag moet je jouw grote liefde in de watten leggen en hoe kan dat beter dan met een lange verwenbeurt? Om dat op de best mogelijke manier te doen, geeft Shimano jou tips om je geliefde tweewieler schoon te maken als een prof.

Het is februari en dat betekent regen, wind, gladde wegen en soms zelfs zout op de weg. Daarom is het moeilijk om je fiets te onderhouden en verdient hij de beste zorg. Shimano geeft je tips om je fiets te onderhouden als een echte prof.

VOOR JE RIT:
1. Check je banden: Check of er niks scherps in je banden zit. Kleine steentjes bijvoorbeeld.
2. Pomp je banden op: Zorg voor optimale duurzaamheid van je banden, dus pomp ze op de aanbevolen druk (hoe dikker de band, hoe lager de druk mag).
3. Check je ketting: Check of je ketting niet te 'droog' is en spray hem in met olie of druppel er de passende kettingwax of -olie op, als dat nodig is. Laat de olie even zitten en droog je ketting daarna af met een droge doek.

Geniet van je rit!

NA JE RIT:
1. Plaats je fiets het liefst op een standaard: Gebruik een stand met een stabiele basis. Zo kun je overal makkelijk bij.
2. Maak het frame en de wielen schoon: Maak je frame en de wielen schoon met warm water en bike wash. Zijn je wielen erg vies door het slechte weer? Probeer dan de ontvetter, maar wees (indien nodig) voorzichtig met je stickers!
3. Ontvet je ketting en kettingbladen: Gebruik een kettingreiniger. Vul hem met ontvetter voordat je 'm op de ketting zet. Een kettingreiniger heeft een groot vochtreservoir met borstels die de ketting echt schoonmaken.
4. Verwijder het achterwiel: Als de ketting schoon is, verwijder je je achterwiel om de cassette schoon te maken. Doe wat ontvetter op een borstel, maak de cassette schoon en laat 'm 5 minuten met rust. Spoel af met water. De cassette is nu compleet schoon, maar moet wel nog met een droge doek worden afgedaan.
5. Spray de hele fiets: Spray de hele fiets met water nadat je het achterwiel terug hebt geplaatst, hiermee verwijder je de schoonmaakproducten van je fiets. Als je een hogedrukreiniger gebruikt, zorg er dan voor dat je die niet te dicht op de fiets gebruikt en op de lagers.
6. Laat het frame mooi glanzen: Gebruik bike polish om je frame mooi te laten glanzen. Dit zorgt ook voor een beschermlaag tegen water en viezigheid.
7. Eindig met een droge doek: Aan het eind gebruik je een schone en droge doek om te voorkomen dat er water achterblijft op de fiets.
8. Check of alle moeren en bouten nog goed vastzitten: Check met een inbussleutel of alle moeren nog goed vastzitten.
Succes!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het decembernummer ligt nu in de winkel en brengt heel wat lekkers mee: je kan niet alleen meer dan 1300 euro aan kerstcadeaus winnen, maar we kruipen ook in het hoofd van Wout van Aert, gaan fietsen met Katie Compton, maken een verre verplaatsing van een cross in Belgiƫ naar Tsjechiƫ, blikken terug met Roland Liboton en Hennie Stamsnijder, spreken met Annemarie Worst, kijken terug op het wielerjaar 2018 en overlopen de veranderingen die er aankomen in 2019. Verder: de velofiel in Saartje Vandendriessche, de eerste tubeless raceband van Continental, tips en recepten voor lekker warme wintervoeding, tests van de Look 795 Blade RS Disc en Cannondale System Six, tips om een verstuikte enkel te verzorgen en een krakend bracket te verhelpen, materiaaltests, en veel meer!