E-bikes zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken, maar nu is er ook een variant voor op het water. De Manta5 Hydrofoiler XE-1 is een soort draagvleugelboot die wordt aangedreven door pedaalkracht met elektrische ondersteuning.

De Hydrofoiler heeft vleugels die net onder het wateroppervlak blijven, zodat je stabiel watervoertuig krijgt. Volgens de fabrikant kun je er niet alleen rivieren en meren mee varen, maar ook op zee. Hij wordt aangedreven door je eigen trapkracht en de hulp van een elektrische motor van 400 watt, net zoals bij een e-bike. Om die kracht over te brengen, maakt hij gebruik van een versnellingsbak en zowel een ketting als een aandrijfas voor de schroef.

Volgens Manta5 kan hij een gemiddelde vaarsnelheid van zes knopen, zo'n 11 km/u, halen. De lithium-ion batterij gaat tot 80 minuten mee, dus je moet je niet te diep in de zee wagen. De elektrische waterfiets is voorlopig alleen te krijgen in Nieuw-Zeeland, maar je kunt je wel registreren om op de hoogte te worden gehouden over internationale aankoopmogelijkheden. De prijs is daar omgerekend zo'n 4420 euro. Mocht je geïnteresseerd zijn - wie weet, ligt er wel een stevige plas water tussen je huis en je werk? - dan krijg je meer uitleg over de Hydrofoiler in het filmpje bovenaan dit artikel.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

In het januarinummer van cycling.be magazine kijken we reikhalzend uit naar het BK en WK veldrijden, met Sweeck, Vanthourenhout, Pidcock, Vos, Van Loy, Aerts, Van Aert en andere favorieten. Verder: vier voorjaarstochten, indoortrainers getest, beachracen, koersen in China, ...