E-bikes zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken, maar nu is er ook een variant voor op het water. De Manta5 Hydrofoiler XE-1 is een soort draagvleugelboot die wordt aangedreven door pedaalkracht met elektrische ondersteuning.

De Hydrofoiler heeft vleugels die net onder het wateroppervlak blijven, zodat je stabiel watervoertuig krijgt. Volgens de fabrikant kun je er niet alleen rivieren en meren mee varen, maar ook op zee. Hij wordt aangedreven door je eigen trapkracht en de hulp van een elektrische motor van 400 watt, net zoals bij een e-bike. Om die kracht over te brengen, maakt hij gebruik van een versnellingsbak en zowel een ketting als een aandrijfas voor de schroef.

Volgens Manta5 kan hij een gemiddelde vaarsnelheid van zes knopen, zo'n 11 km/u, halen. De lithium-ion batterij gaat tot 80 minuten mee, dus je moet je niet te diep in de zee wagen. De elektrische waterfiets is voorlopig alleen te krijgen in Nieuw-Zeeland, maar je kunt je wel registreren om op de hoogte te worden gehouden over internationale aankoopmogelijkheden. De prijs is daar omgerekend zo'n 4420 euro. Mocht je geïnteresseerd zijn - wie weet, ligt er wel een stevige plas water tussen je huis en je werk? - dan krijg je meer uitleg over de Hydrofoiler in het filmpje bovenaan dit artikel.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en je krijgt er de Crossgids zomaar bij. Daarin vind je een uitgebreide kalender met alle topcrossen, alle renners en een vooruitblik van Bart Wellens, aangevuld met interviews met alleskunner Mathieu van der Poel ('Winnen went nooit'), Sanne Cant ('Blij met Marianne Vos als concurrente'), Maud Kaptheijns, en Peter Van Santvliet, een masterclass crosstechniek met Erwin Vervecken, het debuutjaar van Sven Nys, de favoriete trainingsparcoursen van de profs, veldritnatie Zwitserland, … Het gewone nummer opent met kleurrijke figuur Bram Tankink, de jonge talenten die afgelopen seizoen doorbraken, de Duitse Monika die voor de Vuelta uit reed, de resultaten van de Continental-verkeersveiligheidsenquête geanalyseerd, Sur Place in het Griekse Loutraki en Spaanse Girona, Bekende Velofiel Bart Schols, fietstests van de Canyon Inflite AL- en Stevens Super Prestige-crossfietsen, en veel meer!