Tijdens de voorstelling van de Sam² e-MTB had Focus nog een extra verrassing achter de hand: een carbon e-MTB met ruime veerweg en met een gewicht onder de twintig kilo. De Focus Jam² C is niet voor luieriken die nergens boven geraken, maar wel voor bikers die gewoon verder willen.

Voor de uitleg over de Shimano Steps E8000-motor en de speciale compacte batterij van Focus met uitbreidingsmogelijkheden verwijzen we je naar het artikel over de Sam² (zie link onderaan), maar de carbon Jam² bleek toch voldoende verschillend van zijn endurogerichte broer. Net als bij de aluminium versie (die we hebben getest voor de Mountainbike Special in het oktobernummer) heeft de Jam² minder veerweg dan de Sam, namelijk 140 mm voor en achter. Dat is uiteraard nog altijd meer dan voldoende om je helemaal uit te leven op uitdagende trails. De nieuwe fiets komt ofwel als 29'er ofwel met 27,5 Plus banden, uitgezonderd de duurste versie, de Jam² C SL, die uitsluitend als 29'er komt omwille van het lagere gewicht. Het is die SL die maar 18,5 kg weegt.

Wij mochten in het uitzonderlijk natte Malaga op pad met de tweede versie, de Jam² C Plus Pro, met de dikke banden dus. Leuk aan die versie is dat hij is uitgerust met Shimano Deore XT Di2. We wisten al dat de samenwerking met de Shimano-motor perfect is en dat werd tijdens onze rit opnieuw bevestigd. Schakelen gaat zelfs in de zwaarste omstandigheden moeiteloos en zonder tegensputteren, waardoor je zelfs al haperend bergop gered kan worden door je elektronische versnellingen.

De combinatie van het relatief lage gewicht en de sterke Shimano-motor zorgde voor veel klimplezier. Zelfs in Eco-modus lijk je op moeilijke momenten perfect geruggesteund door de Steps-aandrijving en in Trail-modus lijkt geen enkele klim onmogelijk. De Pro-versie is uitgerust met een RockShox Revelation RL-voorvork en Deluxe RT-demper, die moeiteloos elke impact overleefden. Bij de duurdere SL zijn dat de nog betere Fox Factory-elementen.

Eenmaal boven gekomen was het simpel: Reverb-zadelpen laten zakken en gaan! De Jam² had veel ruimere limieten dan wijzelf en nodigde constant uit om net dat tikkeltje verder te gaan. Een jump hier en een slide daar waren het gevolg. Mede door het gewicht is hij speelser dan we gewoon zijn van e-mountainbikes. Dat is nu net de bedoeling van Focus: de koper van dit kostbare kleinood (zo'n 7200 euro) even veel plezier laten beleven, maar ervoor zorgen dat het plezier langer blijft duren, aangezien je grotere afstanden aankunt dankzij de hulp van de motor.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het aprilnummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel, met op de cover Greg Van Avermaet in 50 tinten ontleed. Voorts: Philippe Gilbert op Monumentenjacht, de echte kennismaking met de kasseien voor Van Aert, Fietsen Met Dylan van Baarle, Chantal Blaak, Valverde en andere oude knarren in het peloton, Michael Matthews, Jan Raas, Omloop-winnaar Michael Valgren Andersen, … De actieve fietsfanaat blijft niet in de kou, want we testten maar liefst 16 helmen, tekenden een alternatieve Gold Race uit met de minder bekende hellingen, verkenden de Peter van Petegem Classic, trokken naar Innsbruck voor onze Sur Place, spraken met Gert Verheyen en Franky Van der Elst over hun fietspassie, leggen uit hoe je verschillende types beklimmingen aanpakt, testten de BMC Roadmachine, Scott Foil Disc, Canyon Grail en Santa Cruz Blur, leggen uit hoeveel rust je nodig hebt na een zware rit, ...