Mountainbikefabrikant Santa Cruz biedt zijn Reserve Carbon wielen nu ook apart te koop aan en geeft er meteen een levenslange garantie bovenop. Om aan te tonen waarom ze dat durven, gaven ze de wielen in de handen van Danny MacAskill met één opdracht: maak ze kapot!

Santa Cruz toonde eerder al aan waarom je niet bang moet zijn om een carbon frame te kiezen voor je mountainbike en nu doen ze hetzelfde voor carbon wielen. De Santa Cruz Reserve Carbon wielen waren eerst enkel verkrijgbaar als optionele upgrade als je een topfiets aankocht, maar nu kun je ze ook afzonderlijk verkrijgen. Net als ze dat doen voor hun frames krijg je een levenslange garantie bij aankoop van die wielen. Om te bewijzen hoe sterk ze wel zijn, mocht trialsatleet Danny MacAskill er eens compleet los op gaan. De opdracht was duidelijk: rij de wielen kapot.

MacAskill dacht dat die taak simpel zou zijn en zette de banden gewoon wat zachter voordat hij er wat jumps mee ging doen, maar zelfs met extreem weinig druk en meerdere passages over trappen lukte het hem niet. Uiteindelijk moest hij zelfs de achterband van de velg doen en nog enkele keren van de trappen rijden om erin te slagen.

Dat maakt het al iets logischer waarom Santa Cruz een levenslange garantie op de carbon velgen geeft. Als je ze kapot krijgt, worden ze gratis vervangen en je krijgt er - als we de website mogen geloven - nog een high five bovenop. Als er iets anders aan de wielen breekt, dan kun je ze goedkoop laten vervangen via een ander onderdeel van de garantie.

De Reserve Carbon is verkrijgbaar in drie breedtes: 25 (enkel voor 29"), 27 en 30 (zowel voor 29" als 27,5"). De velghoogte groeit mee met de breedte om de proporties perfect te houden. Gewichten variëren van 1587 gram (Reserve 25) tot 1831 gram (Reserve 30). De velgen hebben geen haakprofiel (hookless bead) en krijgen versterkte carbon wanden. Uiteraard zijn ze tubeless compatibel. Met DT Swiss 350-naven kosten ze 1899 euro, en met zwarte Industry Nine Torch-naven wordt dat 2199 euro.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het maartnummer van cycling.be magazine ligt in de winkel, met daarin: wereldkampioen Peter Sagan op monumentenjacht, Oliver Naesen dromend over een klassieke zege, Fernando Gaviria die niet alleen denkt aan Tourzeges maar ook aan kasseikoersen, vijf outsiders voor het voorjaar, Jolien D'hoore die verder de wereldtop wil bestormen, de vernieuwde Driedaagse Brugge-De Panne, Erwin Vervecken die ging Fietsen Met Tim Merlier, de Parijs-Nice van Frank Vandenbroucke in 1998, onze man op pad met Bauke Mollema en het Monacopeloton, de cols van Parijs-Nice, ... De actieve fietsfan leest over materiaal- en andere tips om de kasseiklassiekers te overleven, trainen voor de Ronde en Luik onder tijdsdruk, hoe je 'typisch mannelijke problemen' na het fietsen vermijdt, een dubbel kasseiweekend met Gent-Wevelgem Cyclo en Johan Museeuw Classic in Harelbeke, tests van de Look 795 Aerolight RS, Argon 18 Gallium Pro Disc, Wahoo Tickr Fit, Polar OH1, en veel meer!