Mountainbikefabrikant Santa Cruz biedt zijn Reserve Carbon wielen nu ook apart te koop aan en geeft er meteen een levenslange garantie bovenop. Om aan te tonen waarom ze dat durven, gaven ze de wielen in de handen van Danny MacAskill met één opdracht: maak ze kapot!

Santa Cruz toonde eerder al aan waarom je niet bang moet zijn om een carbon frame te kiezen voor je mountainbike en nu doen ze hetzelfde voor carbon wielen. De Santa Cruz Reserve Carbon wielen waren eerst enkel verkrijgbaar als optionele upgrade als je een topfiets aankocht, maar nu kun je ze ook afzonderlijk verkrijgen. Net als ze dat doen voor hun frames krijg je een levenslange garantie bij aankoop van die wielen. Om te bewijzen hoe sterk ze wel zijn, mocht trialsatleet Danny MacAskill er eens compleet los op gaan. De opdracht was duidelijk: rij de wielen kapot.

MacAskill dacht dat die taak simpel zou zijn en zette de banden gewoon wat zachter voordat hij er wat jumps mee ging doen, maar zelfs met extreem weinig druk en meerdere passages over trappen lukte het hem niet. Uiteindelijk moest hij zelfs de achterband van de velg doen en nog enkele keren van de trappen rijden om erin te slagen.

Dat maakt het al iets logischer waarom Santa Cruz een levenslange garantie op de carbon velgen geeft. Als je ze kapot krijgt, worden ze gratis vervangen en je krijgt er - als we de website mogen geloven - nog een high five bovenop. Als er iets anders aan de wielen breekt, dan kun je ze goedkoop laten vervangen via een ander onderdeel van de garantie.

De Reserve Carbon is verkrijgbaar in drie breedtes: 25 (enkel voor 29"), 27 en 30 (zowel voor 29" als 27,5"). De velghoogte groeit mee met de breedte om de proporties perfect te houden. Gewichten variëren van 1587 gram (Reserve 25) tot 1831 gram (Reserve 30). De velgen hebben geen haakprofiel (hookless bead) en krijgen versterkte carbon wanden. Uiteraard zijn ze tubeless compatibel. Met DT Swiss 350-naven kosten ze 1899 euro, en met zwarte Industry Nine Torch-naven wordt dat 2199 euro.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer met GRATIS Mountainbike Special ligt nu in de winkel, met daarin Sanne Cant en haar jacht op de 100e profzege, het fenomeen van de cross in Zonhoven, de Social Media Meter van Lars van der Haar, Fietsen met beloftewereldkampioen Joris Nieuwenhuis, Retro met Enrico Franzoi, Dylan Teuns die terugblikt op het wegseizoen, Julien Vermote over de kracht van het geloof, klimtalenten Harm Vanhoucke en Bjorg Lambrecht, ... Bovendien maak je kans op zo'n gloednieuwe carbon crossfiets van Canyon! In de Mountainbike Special (ook apart verkrijgbaar) vind je fietstests van 4 gewone MTB's en 5 e-mountainbikes van Specialized, Focus, Trek, Haibike en Wilier, maar ook de verschillende e-MTB-motorsystemen, voedingsstrategie op de MTB, trainen met Sven Nys, mountainbikeparadijs Lenzerheide, alle trends van Eurobike, ...