Als de pechduivel zich met jouw mountainbikerit komt moeien, kun je maar beter voorbereid zijn. Aan de hand van dit filmpje van GMBN leren we je drie handige hacks die je terug op weg helpen na een pechgeval.

Alles begint met een goed onderhoud van de fiets. Als die in goede conditie is, dan is de kans op een probleem al een pak kleiner. Voor je vertrekt - zeker voor een lange rit - check je best even je materiaal: kijk of alle bouten nog vast zijn, of de ketting nog in goede staat is, of er geen slag in je wielen zit, ...

1. GEBROKEN DERAILLEURKABEL
Als je derailleurkabel afbreekt, staat je derailleur automatisch in de zwaarste versnelling - niet meteen handig als er nog een stevige heuvel tussen jou en je auto of garage staat. Je kunt de afstelschroef bijdraaien tot je in een lichtere versnelling komt, maar de truc uit het filmpje is goed gevonden: haal de kabel uit je shifter, stop hem in de derailleur, zodat het tonnetje (het begin van de kabel) vastgrijpt en zet de kabel vast terwijl je de derailleur op de juiste plaats houdt.

2. GEBOGEN REMSCHIJF
Als je remschijf ergens tegenaan komt, kan hij gebogen raken. Goeie truc: neem je minitool en gebruik twee van de inbussen of schroevendraaiers als tang.

3. SCHEUR IN JE BAND
Je mag dan nog je banden tubeless hebben gemaakt, een grote scheur kan toch nog zorgen voor een lekke band. Een grote bandenklever is dan de oplossing. Die kun je gewoon op de binnenkant van je band kleven, zodat je je reservebinnenband kunt plaatsen zonder dat die meteen weer ontploft bij het oppompen. Heb je geen dergelijke klever, gebruik dan iets als een bankkaart of een bankbiljet.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het maartnummer van cycling.be magazine ligt in de winkel, met daarin: wereldkampioen Peter Sagan op monumentenjacht, Oliver Naesen dromend over een klassieke zege, Fernando Gaviria die niet alleen denkt aan Tourzeges maar ook aan kasseikoersen, vijf outsiders voor het voorjaar, Jolien D'hoore die verder de wereldtop wil bestormen, de vernieuwde Driedaagse Brugge-De Panne, Erwin Vervecken die ging Fietsen Met Tim Merlier, de Parijs-Nice van Frank Vandenbroucke in 1998, onze man op pad met Bauke Mollema en het Monacopeloton, de cols van Parijs-Nice, ... De actieve fietsfan leest over materiaal- en andere tips om de kasseiklassiekers te overleven, trainen voor de Ronde en Luik onder tijdsdruk, hoe je 'typisch mannelijke problemen' na het fietsen vermijdt, een dubbel kasseiweekend met Gent-Wevelgem Cyclo en Johan Museeuw Classic in Harelbeke, tests van de Look 795 Aerolight RS, Argon 18 Gallium Pro Disc, Wahoo Tickr Fit, Polar OH1, en veel meer!