Als de pechduivel zich met jouw mountainbikerit komt moeien, kun je maar beter voorbereid zijn. Aan de hand van dit filmpje van GMBN leren we je drie handige hacks die je terug op weg helpen na een pechgeval.

Alles begint met een goed onderhoud van de fiets. Als die in goede conditie is, dan is de kans op een probleem al een pak kleiner. Voor je vertrekt - zeker voor een lange rit - check je best even je materiaal: kijk of alle bouten nog vast zijn, of de ketting nog in goede staat is, of er geen slag in je wielen zit, ...

1. GEBROKEN DERAILLEURKABEL
Als je derailleurkabel afbreekt, staat je derailleur automatisch in de zwaarste versnelling - niet meteen handig als er nog een stevige heuvel tussen jou en je auto of garage staat. Je kunt de afstelschroef bijdraaien tot je in een lichtere versnelling komt, maar de truc uit het filmpje is goed gevonden: haal de kabel uit je shifter, stop hem in de derailleur, zodat het tonnetje (het begin van de kabel) vastgrijpt en zet de kabel vast terwijl je de derailleur op de juiste plaats houdt.

2. GEBOGEN REMSCHIJF
Als je remschijf ergens tegenaan komt, kan hij gebogen raken. Goeie truc: neem je minitool en gebruik twee van de inbussen of schroevendraaiers als tang.

3. SCHEUR IN JE BAND
Je mag dan nog je banden tubeless hebben gemaakt, een grote scheur kan toch nog zorgen voor een lekke band. Een grote bandenklever is dan de oplossing. Die kun je gewoon op de binnenkant van je band kleven, zodat je je reservebinnenband kunt plaatsen zonder dat die meteen weer ontploft bij het oppompen. Heb je geen dergelijke klever, gebruik dan iets als een bankkaart of een bankbiljet.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer met gratis extra Tourgids ligt nu in de winkel, met daarin aanvaller Thomas De Gendt die de bollentrui wil, Dylan Groenewegen die wil sprinten naar het geel, analyses van elke Touretappe en verkenningen van de kasseirit en de spektakelrit naar La Rosière, de 'Rondetafel' met José De Cauwer en Kevin De Weert die de Tour volledig fileren, de vele Colombiaanse Tourtalenten, ... De koers is natuurlijk meer dan de Tour, dus blikken we met Eddy Planckaert vooruit naar de BinckBank Tour, naar de Giro Rosa met Annemiek van Vleuten, ging Erwin Vervecken Fietsen Met Julien Vermote, praat Otto-Jan Ham over zijn fietspassie, ... De actieve fietsfanaat kan uitkijken naar de test van 11 zomershirts, een blik op de nieuwe BMC-modellen, een verslag van de Retro Ronde, tips om zelf te profiteren van de marginal gains van Team Sky, Do's & Don'ts over het gevaar van teken en zadelklachten bij droge hitte, en veel meer!