Als de pechduivel zich met jouw mountainbikerit komt moeien, kun je maar beter voorbereid zijn. Aan de hand van dit filmpje van GMBN leren we je drie handige hacks die je terug op weg helpen na een pechgeval.

Alles begint met een goed onderhoud van de fiets. Als die in goede conditie is, dan is de kans op een probleem al een pak kleiner. Voor je vertrekt - zeker voor een lange rit - check je best even je materiaal: kijk of alle bouten nog vast zijn, of de ketting nog in goede staat is, of er geen slag in je wielen zit, ...

1. GEBROKEN DERAILLEURKABEL
Als je derailleurkabel afbreekt, staat je derailleur automatisch in de zwaarste versnelling - niet meteen handig als er nog een stevige heuvel tussen jou en je auto of garage staat. Je kunt de afstelschroef bijdraaien tot je in een lichtere versnelling komt, maar de truc uit het filmpje is goed gevonden: haal de kabel uit je shifter, stop hem in de derailleur, zodat het tonnetje (het begin van de kabel) vastgrijpt en zet de kabel vast terwijl je de derailleur op de juiste plaats houdt.

2. GEBOGEN REMSCHIJF
Als je remschijf ergens tegenaan komt, kan hij gebogen raken. Goeie truc: neem je minitool en gebruik twee van de inbussen of schroevendraaiers als tang.

3. SCHEUR IN JE BAND
Je mag dan nog je banden tubeless hebben gemaakt, een grote scheur kan toch nog zorgen voor een lekke band. Een grote bandenklever is dan de oplossing. Die kun je gewoon op de binnenkant van je band kleven, zodat je je reservebinnenband kunt plaatsen zonder dat die meteen weer ontploft bij het oppompen. Heb je geen dergelijke klever, gebruik dan iets als een bankkaart of een bankbiljet.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer met GRATIS Mountainbike Special ligt nu in de winkel, met daarin Sanne Cant en haar jacht op de 100e profzege, het fenomeen van de cross in Zonhoven, de Social Media Meter van Lars van der Haar, Fietsen met beloftewereldkampioen Joris Nieuwenhuis, Retro met Enrico Franzoi, Dylan Teuns die terugblikt op het wegseizoen, Julien Vermote over de kracht van het geloof, klimtalenten Harm Vanhoucke en Bjorg Lambrecht, ... Bovendien maak je kans op zo'n gloednieuwe carbon crossfiets van Canyon! In de Mountainbike Special (ook apart verkrijgbaar) vind je fietstests van 4 gewone MTB's en 5 e-mountainbikes van Specialized, Focus, Trek, Haibike en Wilier, maar ook de verschillende e-MTB-motorsystemen, voedingsstrategie op de MTB, trainen met Sven Nys, mountainbikeparadijs Lenzerheide, alle trends van Eurobike, ...