Catalonië treedt de laatste jaren meer en meer op het voorplan als dé ideale fietsbestemming. Wij kregen gedurende vier dagen een voorsmaakje van de ongebreidelde mogelijkheden die de regio te bieden heeft en waren er meteen van overtuigd: wie ongestoord bergop wil rijden en houdt van prachtige landschappen, is er aan het juiste adres!

Catalonië is de laatste jaren uitgegroeid tot een begrip onder wielerliefhebbers. Vooral Girona en omstreken maken al een tijdje furore, onder meer omdat verschillende profrenners er maar al te graag neerstrijken voor hun winterse trainingsstages. Sommigen hebben er zich zelfs permanent gevestigd, met de Nederlander Robert Gesink als een van de meest bekende voorbeelden. Het pittoreske stadje op een honderdtal kilometer van Barcelona is hot, maar zij die de regio goed kennen, laten geen gelegenheid onbenut om te benadrukken dat er méér is dan Girona. Vandaar dat de vraag om begin juni een gepersonaliseerde fietstrip te ondernemen in enkele minder bekende delen van Catalonië ons als muziek in de oren klonk. Zeker omdat het programma erg aantrekkelijk en gevarieerd oogde: eerst de beentjes losgooien op de golvende wegen langs de kust, de dag nadien een lus met het nodige klimwerk in het prachtige Parc Natural del Montseny en als klap op de vuurpijl de Cadí Challenge, een unieke tweedaagse cyclo in de Pyreneeën.

 

OP EN NEER LANGS DE KUST
Na aankomst in het zonnige kuststadje Calella, de eerste van twee uitvalsbasissen tijdens onze vierdaagse trip, maken we meteen kennis met local hero Miquel Mestres, de man die ons tijdens de eerste twee dagen zal rondleiden in zijn thuisstreek. Hij wacht me op aan de lobby van het hotel, terwijl zijn rechterhand op het zadel van een fraaie blauwe Orbea Orca met SRAM Force eTap AXS, 12-speed en schrijfremmen rust. Dat we met het nieuwste paradepaardje van de Spaans-Baskische fabrikant Catalonië mogen verkennen, stuwt ons ongeduld meteen naar het zenit. We popelen om eraan te beginnen!

Miquel heeft een mooie eerste rit langs de glooiende kustlijn tussen Barcelona en Girona voor ons in petto en vertelt me op weg naar vertrekpunt Tossa de Mar honderduit over zijn passie voor de fiets. "Ik ben elektricien van opleiding, maar tien jaar geleden heb ik mijn leven helemaal omgegooid", aldus de pezige veertiger, voor wie fietsen meer dan een tweede natuur is. "Ik heb mijn andere beroepsactiviteiten stelselmatig afgebouwd en kom intussen zo goed als voltijds aan de kost als fietsgids. Een erg fijne en afwisselende bezigheid! Nu ben ik met jou op pad, maar komend weekend trek ik alweer met een groep Chinezen door de Alpen en de Dolomieten."

Even later kruipen we op de fiets voor een lus van drie uur, waarvan het eerste deel een twintigtal kilometer langs de kust loopt en unieke vergezichten biedt. De zilte zeelucht biedt verkoeling terwijl we ons een eerste keer in het zweet werken op de glooiende, bochtige wegen. "Catalonië is een ideale fietsstreek", weet Miquel uit ervaring. "Je vindt er voor ieder wat wils en gedurende de winter blijven de temperaturen erg mild. Ook de wielerprofs hebben dat al een tijdje begrepen, want je ziet ze hier met bosjes rijden. Deze route langs de kust is in mijn ogen een prima introductie. Ik doe ze twintig à dertig keer per jaar, maar de schoonheid van de omgeving weet me nog altijd te verrassen."

Lees het volledige artikel in het oktobernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!