Vier van de vijf Monumenten, een wereldtitel, een olympische titel, twee keer tweede in de Tour ...: voor het palmares van Hennie Kuiper zouden we met beide handen tekenen. In 1981 won hij als laatste Nederlander de Ronde van Lombardije. Het werd een van de meest gedenkwaardige nummertjes van 'de man die nooit kapotging' ...

Het is sowieso al een prestatie om de Ronde van Lombardije te winnen, maar de manier waarop Kuiper ze won, was ronduit indrukwekkend. Kuiper reed voor DAF, het DAF van ploegleider Fred de Bruyne, het DAF dat de wereldbeker voor ploegen kon winnen. Het wedstrijdverhaal leest zoals wielerverhalen moeten lezen. Met een vleugje heroïek, een solo van ver, te snijden spanning en een happy end.

80 kilometer voor de finish in Como ontsnapt Gianbattista Baronchelli, die vier jaar eerder had gewonnen. 'Niet zomaar laten rijden', denkt men onder andere bij Capri-Sonne, de ploeg die ook prima voor de dag kwam in het wereldbekerklassement en dus met drie man 'meeschuift' in de achtervolging. Maar wanneer het er echt om gaat, aan het eind van een lange, zware koers en een lang en zwaar seizoen, komen enkel de 'superdiesels' naar voren. Plots is daar dus Hennie Kuiper. De man die nooit kapotgaat. Hij schuift de vuurlinie in op 50 kilometer van de streep. "Toen ben ik gegaan. Ik voelde me sterk en zette de achtervolging op Baronchelli in, die 3 minuten voorsprong had", herinnert Kuiper zich nog goed. "Ik haalde hem in, maar het peloton naderde ook."

De knechten van Moser en Saronni rijden zich voor verrot. Maar het enige waar Kuiper aan kon denken, was: 'Dat gaat niet gebeuren. Ze moeten tot aan mijn crank gekomen zijn voor ik me gewonnen geef'. Veel beter kan de renner Hennie Kuiper niet getypeerd worden. "Op een gegeven moment zaten ze 100 meter achter ons. Het was heel spannend. Ik loste Baronchelli op de klim van de San Fermo della Battaglia, met nog 15 kilometer te gaan. Er kwam nog wel een groep van een tiental renners achter me aan, maar die hebben me nooit meer teruggezien. Ook het lied van het peloton was uitgezongen. Zij zijn uiteindelijk op bijna 2 minuten binnengekomen."

Lees het volledige artikel in het oktobernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!