Het gebeurt nog zelden dat hij de centrale figuur is. Hij geeft nauwelijks interviews, zoekt nooit meer de spotlights op. Maar op 30 juni liggen de kaarten toch even anders. Dan vindt het BK wielrennen plaats. En hij, Walter Godefroot, is de centrale figuur.

Walter Godefroot is een innemend man. We praten over de koers, over het leven en over zijn eerste grote passie: gymnastiek. "Ik was kampioen van Oost- Vlaanderen in het toestelturnen, al was de grond mijn favoriete discipline: salto's draaien en  flikflak." Wanneer ik zeg dat ik het me moeilijk kan voorstellen, reageert hij gevat: "Je moet wel een paar kilootjes wegdenken, hé. Mijn meester Raf in de turnvereniging zei: 'Jij wordt ooit Belgisch kampioen.' Hij kreeg gelijk, al deed ik het wel op de fiets."


AFZIEN IS RELATIEF

"Nochtans heb ik nooit gedroomd van een wielercarrière", verrast Godefroot opnieuw. "Ik ben wielrenner geworden om den brode. Ik was zestien jaar, kwam van de vakschool als schrijnwerker en werkte van zeven uur tot halfzeven 's avonds. Tot mensen me letterlijk op een oude, geleende fiets hebben gezet en zeiden: 'Jij moet dat kunnen.' In mijn tweede koers werd ik al meteen tweede. Wanneer ik een sprint won, kreeg ik soms honderd frank. Een pak meer dan als schrijnwerker. Met volle goesting gaan trainen heb ik nooit gedaan, maar ik koerste wel graag, zeker op terreinen die me lagen. Dan is wielrennen het mooiste beroep dat er bestaat. Wat je ook doet in het leven, je bent altijd afhankelijk van derden, maar als wielrenner ben je alleen afhankelijk van jezelf. Als je presteert, zijn het jouw benen die het doen."

"Afzien is ook relatief", vindt Godefroot. "Afzien betekent voor mij rijden op een parcours dat je niet aankan. Als je aan de start van een bergrit staat en een collega zegt je: 'Godefrootje, vandaag is het bergop, hé', dan voel je al dat je gaat moeten lossen en dat je gaat afzien. Maar hier in de Vlaanders rondrijden en de anderen soms pijn kunnen doen, dat geeft voldoening."

Lees het volledige artikel in het juninummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.