Wanneer u dit leest, is het moment van de waarheid bijna aangebroken voor Rani De Coninck. Binnenkort zal ze voor het goede doel de flanken van de beruchte Mont Ventoux opvliegen. Op zich niet zo heel bijzonder, ware het niet dat de presentatrice twee maanden geleden nog nooit op een koersfiets had gezeten.

Het begon allemaal met een telefoontje naar Joël Smets, die op Joe uitlegde dat hij de Mont Ventoux achterwaarts zou opfietsen. Dit om geld in het laatje te brengen voor To Walk Again, de vzw van Marc Herremans. Rani De Coninck hing aan de andere kant van de lijn, en nog voor ze het goed en wel besefte, had de vijfvoudige wereldkampioen motorcross haar 'live on air' uitgedaagd om mee te doen. Onder druk van Smets, medepresentator Raf Van Brussel en de talloze luisteraars zwichtte Rani, niet wetende wat haar allemaal te wachten zou staan.

Wij waren maar wat benieuwd hoe haar eerste kennismaking met de koersfiets verliep en ontmoetten Rani in Fit-Out in Destelbergen. Voor we eropuit trokken voor een kort, maar ontspannend ritje in het groene decor van de Damvallei kozen we een tafeltje uit in de cafetaria van het fitnesscentrum. Vlak voor onze neus, achter een glazen wand, werkten tientallen mensen zich in het zweet op hometrainers, loopbanden en fitnessapparaten. Rani keek bedenkelijk toe. "Dit is pure horror voor mij", blaast ze. "Geef mij maar de frisse buitenlucht. Als ik moet sporten, dan liefst buiten."

 

MET VALLEN EN OPSTAAN

Hoe graag ze het ook anders had gezien, de rollenbank heeft toch een prominente plaats ingenomen in Rani's voorbereiding op de beklimming van de 'Kale Berg'. Noodgedwongen, door de combinatie van een druk werkschema en haar huishoudelijke taken als moeder van drie. "Bovendien durf ik nog niet alleen te gaan fietsen. In- en uitklikken in de klikpedalen, schakelen, een band vervangen ...: ik heb het allemaal nog niet onder de knie. Dan heb ik er liever iemand bij zoals mijn broer, die daar wel allemaal mee vertrouwd is. Maar dan mogen onze agenda's natuurlijk niet overlappen. Niet evident ..."

Eens de deuren van de wondere wielerwereld zich voor Rani openden, volgde een ontdekkingstocht met vallen en opstaan. "Ik heb dat 'koersfietsen' toch wel onderschat. Het voelde aan alsof ik voor het eerst op een fiets zat en alles vanaf nul moest leren. Bij mijn eerste fietstocht liep het al mis omdat ik de foute schoenplaatjes gemonteerd had. Sinds kort heb ik wel leren schakelen, ook al zijn begrippen als 'grote plateau' en 'opschakelen' nog Chinees voor mij (schatert)."

Lees het volledige artikel in het juninummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.