Tiesj Benoot tekende vorig jaar in de Strade Bianche voor een van de meest gedenkwaardige zeges van het seizoen. Aan de vooravond van het nieuwe klassieke voorjaar is de Gentenaar ervan overtuigd dat hij opnieuw minstens één fraaie overwinning in de benen heeft.

We spreken Tiesj Benoot in het Rafa Nadal Sports Centre in Manacor (Mallorca), tijdens de winterstage van zijn team. Lotto Soudal pakt in 2019 uit met drie kopmannen: het Belgische duo Tim Wellens en Tiesj Benoot en de Australiër Caleb Ewan. Zij moeten de ploeg aan de broodnodige zeges helpen. Dat kopmanschap schrikt Benoot niet af, want ook de voorbije jaren werd hij als troef uitgespeeld in het Vlaamse werk. Vorig seizoen stond hij er in die klassiekers nagenoeg alleen voor, maar wist hij wel enkele mooie resultaten bij elkaar te fietsen. De fenomenale zege in de Strade Bianche gaf de jonge Gentenaar vertrouwen. Nadien knokte hij zich naar een vierde plek in het klassement van Tirreno-Adriatico en eindigde hij binnen de top acht in de E3 Harelbeke, Dwars door Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen en de Brabantse Pijl. Benoot breide er zelfs nog een vervolg aan in de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Het vat was toen al leeg, maar hij deed wel een pak ervaring op.

We zijn nu bijna een jaar na je triomf in de Strade Bianche. Heeft die overwinning je leven veranderd?
"Neen, de impact van die zege was kleiner dan na mijn vijfde plaats in de Ronde van Vlaanderen van 2015. Ik was toen nog piepjong - pas 21 jaar, net prof - en plots kwam al die media op me af. Dat was veel ingrijpender dan vorig jaar, toen ik het allemaal al eens had meegemaakt. Als renner heeft de Strade me echter wel veranderd. Ik koers nu met een andere ingesteldheid, omdat ik weet dat ik die jongens op een goede dag kan kloppen. Dat houd je in je achterhoofd. In de Strade Bianche waren alle huidige toppers in het wielrennen - of toch nagenoeg allemaal - aanwezig. Tal van kleppers die al gescoord hadden in eendagskoersen. Ik won er van de Dumoulins, Sagans, Bardets en Valverdes van deze wereld. De Strade is geen klein koersje, dus dat doet wel wat met je. Het was goed voor mijn vertrouwen."

Sta je nu met een andere mindset aan de start van een wedstrijd?
"Ja, omdat ik weet dat ik het kan. Na de Strade Bianche zat er zeker nog een tweede overwinning in - tot en met de Brabantse Pijl viel ik niet meer uit de top acht van de eendagskoersen waarin ik startte. Terwijl het geen gemakkelijk voorjaar was, gezien het dominante Quick-Step-blok. Sagan is de enige renner die hen een kasseiklassieker wist af te snoepen (Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix, red.), dus ik ben toch blij dat ik ook in dat beperkte lijstje stond met renners die een prestigieuze wedstrijd konden winnen. Ik vermoed dat we dit seizoen andere koersen zullen zien."

Lees het volledige interview in het maartnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.